Annonce
Aarhus

Seks meter høj: Dronning Margrethes huskunstner laver bronzeskulptur i Aarhus

Bjørn Nørgaard ser fundamentet til den seks meter høje skulptur an i Vennelystparken. Foto: Marie Groth Andersen, Omnibus.au.dk
Billedhugger Bjørn Nørgaard, der blandt andet står bag dronningens gobeliner og majestætens gravmæle, rejser seks meter høj skulptur i Universitetsparken skænket af Ny Carlsbergfondet.

AARHUS: En af Danmarks ypperste billedhuggere, Bjørn Nørgaard, er lige nu i færd med at lave en tre-delt bronzeskulptur, som skyder op i imponerende seks meters højde i Aarhus Universitetspark.

Ny Carlsbergfondet har skænket skulpturen "Artis - Scientis - Justitia", der har indbygget påmindelse om, at enhver magtbesidder må regne med at at møde kritik fra forskningens, den frie kunst og et uafhængigt retsvæsens side.

Det skriver universitetsavisen for Aarhus Universitet, Omnibus.au.dk, der forleden mødte kunstneren i Vennelystparken, tæt på Høegh-Guldbergs Gade. Mellem AIAS, der er universitetets center, som samler nogen af verdens fremmeste forskere, og Internationalt Center, skal skulpturen placeres.

Annonce
Billedkunstner Bjørn Nørgaard er en af Danmarks mest efterspurgte nulende billedkunstnere. Nu får gæster, ansatte og studerende i Universitetsparken glæde af hans nye, store bronzeskulptur, der indvies til august. Foto: Mette Mørk/Scanpix

Skulpturen, der indvies i august, henviser til et citat af H.C. Ørsted, som har 200-års jubilæum i år. Han beskriver Oplysningstidens ideal om, at samfundet hviler på tre søjler: kunst, videnskab og ret.

Bjørn Nørgaard er en af Danmarks absolut mest eftertragtede billedhuggere, og han står blandt andet bag gobelinerne på Christiansborg Slot. Det var en gave til dronning Margrethe, da hun fyldte 50 år. Han har også skabt majestætens gravmæle i Roskilde Domkirke.

Selv om kunsteren med bronzeskulpturen kommer med en påmindelse om vigtigheden af at holde magthaverne i ørerne, bliver der også plads til at indtage en afslappet attitude ved kunstværket, fortæller han i Omnibus.au.dk.

- Jeg forestiller mig, at man kan sidde her lænet op ad skulpturen og drikke en øl. Den er både til at se på og til at sidde på, sagde Bjørn Nørgaard til Omnibus.au.dk, da han i denne uge så fundamentet an.

Ifølge Omnibus vil Søjlen "Artis", som symboliserer kunsten, komme til at vende mod parkens græs og træer. Søjlen "Scientia" skal vende mod universitetets bygninger, mens søjlen "Justitia" vil vende mod byen. I midten rejser babelstårnet sig som symbol på utopien.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Campingplads til foræringspris bygger nyt: - Det kan være de samme kunder, der lejer en campinghytte den ene weekend og tager på storbyferie den næste

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Vild udvikling: Smittetallet fortsætter himmelflugten

Byudvikling For abonnenter

Stor udvidelse af Den Permanente på vej: Kan blive et aktiv for hele Aarhus

Aarhus

Politiet søger vidner til helt umotiveret overfald i Gellerup: Højtråbende og aggressiv mand angreb kvinde

Aarhus

Faxe Kondi-kviktest: Sådan prøver de unge at fuppe sig til en corona-pjækkedag

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

AGF For abonnenter

Stiften mener: Derfor er det en god ide at et nyt stadion 'kun' får plads til 20.000

Sport

Nordmand erstatter nordmand i Aarhus United: Forstærker med forsvarende dansk mester

Aarhus

Serverede guldstøv, candyfloss og glimmer: Populær gourmet-restaurant drejer nøglen om

Fængslet spionchef bruger ikke mulighed for appel til landsret

AGF

Dyrere end forventet: Aarhus Kommune smider 150 millioner kroner ekstra i nyt stadion

Navne For abonnenter

Farvel til en elsket overlæge: Man kan ikke sige noget skidt om Ole Helmig

Erhverv

Kaspers Aarhus-startup går i kødet på betalingsgiganterne: Nu vil en af verdens største virksomheder med på rejsen

Annonce