Annonce
Aarhus

Seks meter høj: Dronning Margrethes huskunstner laver bronzeskulptur i Aarhus

Bjørn Nørgaard ser fundamentet til den seks meter høje skulptur an i Vennelystparken. Foto: Marie Groth Andersen, Omnibus.au.dk
Billedhugger Bjørn Nørgaard, der blandt andet står bag dronningens gobeliner og majestætens gravmæle, rejser seks meter høj skulptur i Universitetsparken skænket af Ny Carlsbergfondet.
Annonce

AARHUS: En af Danmarks ypperste billedhuggere, Bjørn Nørgaard, er lige nu i færd med at lave en tre-delt bronzeskulptur, som skyder op i imponerende seks meters højde i Aarhus Universitetspark.

Ny Carlsbergfondet har skænket skulpturen "Artis - Scientis - Justitia", der har indbygget påmindelse om, at enhver magtbesidder må regne med at at møde kritik fra forskningens, den frie kunst og et uafhængigt retsvæsens side.

Det skriver universitetsavisen for Aarhus Universitet, Omnibus.au.dk, der forleden mødte kunstneren i Vennelystparken, tæt på Høegh-Guldbergs Gade. Mellem AIAS, der er universitetets center, som samler nogen af verdens fremmeste forskere, og Internationalt Center, skal skulpturen placeres.

Billedkunstner Bjørn Nørgaard er en af Danmarks mest efterspurgte nulende billedkunstnere. Nu får gæster, ansatte og studerende i Universitetsparken glæde af hans nye, store bronzeskulptur, der indvies til august. Foto: Mette Mørk/Scanpix

Skulpturen, der indvies i august, henviser til et citat af H.C. Ørsted, som har 200-års jubilæum i år. Han beskriver Oplysningstidens ideal om, at samfundet hviler på tre søjler: kunst, videnskab og ret.

Bjørn Nørgaard er en af Danmarks absolut mest eftertragtede billedhuggere, og han står blandt andet bag gobelinerne på Christiansborg Slot. Det var en gave til dronning Margrethe, da hun fyldte 50 år. Han har også skabt majestætens gravmæle i Roskilde Domkirke.

Selv om kunsteren med bronzeskulpturen kommer med en påmindelse om vigtigheden af at holde magthaverne i ørerne, bliver der også plads til at indtage en afslappet attitude ved kunstværket, fortæller han i Omnibus.au.dk.

- Jeg forestiller mig, at man kan sidde her lænet op ad skulpturen og drikke en øl. Den er både til at se på og til at sidde på, sagde Bjørn Nørgaard til Omnibus.au.dk, da han i denne uge så fundamentet an.

Ifølge Omnibus vil Søjlen "Artis", som symboliserer kunsten, komme til at vende mod parkens græs og træer. Søjlen "Scientia" skal vende mod universitetets bygninger, mens søjlen "Justitia" vil vende mod byen. I midten rejser babelstårnet sig som symbol på utopien.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

TV2 indgår forlig om video fra Aarhus: Ekstra Bladet får lov at beholde omstridte optagelser

Aarhus

Ministerens opråb til AGF og andre Superligaklubber: Planlæg som om alting bliver godt

Annonce