Annonce
Østjylland

Selv om det er 10 år siden populær Randers-bager lukkede: Nu kan du genopleve de originale kager og søde sager hos Mester Jacob i Hadsten

Jordbærtærte fra Mester Jacob Bager og Konditor i Hadsten. I uge 42 holder bageriet Hvidberg Uge, hvor bagermesterens læreplads, Hvidberg Bageri i Randers, der lukkede for 10 år siden, hyldes. Foto: Annelene Petersen
Bagermester Jacob Overgaard fra Hadsten gik i lære den 11. i 11. eller på bagersprog, den "ælte i ælte" 1986, hos Hvidberg. Han hylder sin gamle læreplads med at sælge bagværk fra de originale opskrifter fra dengang i en hel uge. Så nu kan du snart sætte tænderne i en Othellolagkage, Sarah Bernhard-kager, kvarkhorn, forårslagkage med mere fra Hvidberg Bageriet i Randers, der lukkede for 10 år siden.

Randers/Hadsten: Bagermester Jacob Overgaard, der "ælte i ælte" for 35 år siden gik i lære hos Hvidberg Bageren i Brødregade 1 i Randers, har mange gange fået henvendelser fra folk, om han ikke lige kan lave dét, eller dét, præcis som Hvidberg lavede det. Og nu tager han skridtet fuldt ud og i hele uge 42 hylder han sin gamle læreplads med bagværk fra de originale opskrifter, som findes i en gammel bog fra Hvidbergs tid. Eller "Biblen", som den omtales af de tidligere medarbejdere.

- Vi måtte godt kigge i den, men vi skulle vaske hænder først, husker Jacob Overgaard, som har fået ideen til at mindes sin gamle læreplads, som han i sit virke har ført en del læring med sig af. Begreber som ordentlighed, respekt, sjov i hverdagen og kvalitet er noget, han har lært, fra han var helt ung, og som han synes stadig holder den dag i dag.

I år har han haft sin egen bagerforretning i Hadsten, Mester Jacob Bager og Konditor, i 20 år.

Annonce

Spurgte om lov

Hvidberg-ugen er kommet i stand efter kontakt til Lone Hvidberg, for Mester Jacob, som han kaldes i det daglige, kunne ikke drømme om at gøre noget uden først at få en godkendelse fra Lone Hvidberg. Hun har venligst udlånt bogen med originale opskrifter. Hun er både rørt og stolt over, at Jacob Overgaard vil holde en uge med kager fra det gamle bageri.

- Det er så fint, at Jacob gør det, og jeg er stolt af ham på sådan en mor-agtig måde. Jeg spurgte ham, hvor gammel han var, da han ringede og kan jo slet ikke forstå, at han er blevet 51 år. For mig er han stadig en bette knægt, lyder det med et grin fra Lone Hvidberg, der har haft et utal af unge mænd gennem butikken i Randers. Mange af dem krævede lige lidt ekstra opmærksomhed, når de kom i praktik som 14-, 15-, eller 16-årige unge, der ikke havde prøvet at have et arbejde før.

Hun møder mange af dem endnu, ligesom hun møder kunder, der stadig hilser på hende. Hun får også jævnligt forespørgsler på, om hun ikke lige kan komme med en opskrift på mazarinkage i stænger eller smørlinser eller noget helt tredje, som folk husker fra bageriets tid.

Annonce

Mange mindes bageriet

- Det er både mærkeligt og meget rørende, at bageriet på den måde har sat sig så meget i folk. Jeg hører også stadig om folk, der, længe efter vi lukkede, gemte kager i fryseren fra os, som de ville nyde med familien, siger Lone Hvidberg, der måtte sige hej og goddag et hav af gange, da hun og Mester Jacob sammen med avisen gik gennem byen for at få billeder fra Brødregade 1, hvor bageriet lå.

51-årige Jacob Overgaard, sammen med 64-årige Lone Hvidberg foran lokalerne, der husede Hvidbergs bagerforretning. Han var i lære som bager hos Lone og Jørgen Hvidberg for 35 år siden, og hylder nu sin gamle læreplads med kager fra dengang. Det sker alle ugens dage i uge 42 fra klokken 6 til klokken 22 i bageriet i Hadsten. Foto: Annelene Petersen

Hun mistede sin mand, bagermester Jørgen Hvidberg, i september 2011. Men opskrifterne på de søde sager og bagværk, som han havde finpudset og bevaret, findes stadig.

- Det var hele tiden Jørgens plan, at han ville have bogen digitaliseret og opskrifterne gemt for eftertiden. Men det nåede han ikke. Bogen var pakket ned og lå hos min søn, som egentlig skulle sørge for at få den skrevet ind på computeren, men det har han heller ikke haft tid til, mens han blev ingeniør og far. Han fandt den frem, og da jeg pakkede den ud, duftede det af bageri og der dryssede mel ud, siger Lone Hvidberg, der bliver helt berørt over de minder, det fremkaldte.

Annonce

Kom i hemmelig lære

Mester Jacob husker, hvordan han som barn og ung om fredagen gik ind til Hvidberg og købte kanelstang, som han tog med på Randers Realskole, hvor han gik.

- Åh, den var god. Og da vi så skulle i praktik, ville jeg gerne i praktik hos Hvidberg. Selv om jeg er ud af flere generationer af bagere. Fire før mig, vist nok. Min lærer syntes, at det var tosset, at jeg ikke gik i praktik hos min far, men jeg ville hellere til Hvidberg. Og det kom jeg. Der gik ikke længe, før Jørgen Hvidberg spurgte mig, om ikke jeg ville i lære der. Og det ville jeg jo gerne, siger Mester Jacob.

Han turde dog ikke fortælle det til sin far, bagermester Jens Peter Overgaard, som drev bageri i Hadsten og senere JP-bageriet i Dronningborg, dét, der i dag er drevet af Bakery by Doktor.

- Nej, for han havde hellere set, at jeg fik 10. klasse med. Så i begyndelsen kørte jeg på knallert fra Hadsten ind til Hvidberg, uden at min far vidste det. Han troede, jeg gik i skole. Men så skulle lærekontrakten jo underskrives, og det skulle være af forældrene, så måtte jeg jo gå til bekendelse og sige det. Han forlangte så, at jeg skulle læse økonomi og engelsk på aftenskole, og det sagde jeg ja til. Men det skylder jeg ham sådan set stadig, griner bagermesteren, hvis far er blevet 75 år.

Mester Jacob har i dag en stor forretning i Hadsten med 40 ansatte og en omsætning på 19 millioner om året.

Annonce

Mere end et bageri

Faktisk er der udover bagere og to konditorer også kokke ansat, for man kan gå ind og få sin aftensmad og et glas vin der også. Man kan bestille et stykke kage og drikke en kop kaffe til. I sommer under coronakrisen var der gratis champagne til studenterne, så det er meget mere end et bageri.

Her en forårslagkage a la Hvidberg fra Mester Jacob. Foto: Annelene Petersen

Alt laves fra bunden.

- I was impressed, lyder det helt internationalt fra Lone Hvidberg. Hun fik for nyligt et kig på forretningen og sortimentet, da hun afleverede opskriftsbogen i Nørregade 4 i Hadsten.

- De laver for eksempel deres egen marmelade helt fra bunden med bær fra lokale avlere, siger hun, og tilføjer, at det er fornemt, at det gamle håndværk stadig respekteres i dag.

Hvidberg-bageriet blev solgt til en anden bager og siden forsøgt brændt af i en sag om forsøg på forsikringssvindel. Det har været både skræmmende og sørgeligt for Lone Hvidberg at opleve det.

Derfor er det ekstra godt, at bageriet nu huskes for noget andet, nemlig kagerne.

For tiden nærstuderes den gamle opskriftsbog i Hadsten, og det har allerede givet anledning til smil blandt medarbejderstaben.

Opskriftsbogen, biblen fra Hvidberg Bageri. Foto: Mester Jacob Bager og Konditor

- Det er jo med gammeldags opskriftsbegreber såsom spand af det og spand af det og med pund og kvint, som er henholdsvis 500 og 250 gram. En af vores konditorer spurgte så, hvorfor der stod fire snabel-a af noget. Det grinte vi meget af, for snabel-a var slet ikke opfundet, men det var et tegn for pund i vægt, siger Mester Jacob.

Mange husker også Othellolagkagen fra Hvidberg. Sådan ser den ud i dag, men lavet præcis efter den gamle Hvidberg-opskrift. Foto: Annelene Petersen

Det tegn findes ikke på moderne tastaturer, men var et lille l og et lille b med en streg gennem begge bogstaver, som minder lidt om @, når det er håndskrevet.

Annonce

Fik mel-allergi

Jacob Overgaard nåede faktisk kun at være hos Hvidberg i to og et halvt år, så udviklede han mel-allergi og fik svær eksem. Han var sygemeldt i et år, før han færddiggjorde sin læretid hos bageren i Dronningborg.

- I dag får jeg forsøgsmæssigt indsprøjtninger mod det, og det virker, så jeg nu i fem år intet har mærket til det, siger han.

Han bager dog ikke så meget selv, men står for ovnene, og så vikarierer han i øvrigt, når der er nogle væk eller syge blandt personalet,

Han møder typisk ind klokken 2, 4 eller 7.

Spørger man ham, hvornår han så går i seng om aftenen, lyder det:

- Ja, det er jo ikke altid, at jeg når at gå i seng, før jeg skal møde. Men jeg får som regel en god times middagslur, siger bageren, der ellers normalt tørner i seng ved 22-23-tiden.

Han har til Hvidberg Ugen allieret sig med bagersvend Bent Svendsen, der var hos Hvidberg i 34 år.

- Han kommer og hjælper. For du kan give 10 bagere den samme opskrift, og så får du noget forskelligt ud af det alligevel. Derfor er det godt at få lidt hjælp fra en, der om nogen kender til Hvidbergs bagværk, siger Mester Jacob.

Husker du kvarkhorn og Sarah Bernhard-kager? Foto: Annelene Petersen

Der kan købes Hvidberg kager alle dage i uge 42 fra klokken 6 til klokken 22. Blandt andet Othellolagkage, forårslagkage, Sarah Bernhard-kager, kvarkhorn, chokoladehorn, smørlinser, kartoffelkage med muligvis mere.

- Og så er det helt sikkert, at nogle af kagerne vil finde vej til vores sortiment permanent, lover Mester Jacob.

Lone Hvidberg er meget stolt og rørt over, at en tidligere ansat vil hylde sin gamle læreplads med kager fra dengang. Foto: Annelene PetersenAnnonce
Aarhus

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

AGF For abonnenter

Gult kort til AGF, for det er i den grad på tide, at de leverer sådan en rigtig brandkamp

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Smittefare i testkøen: Nu skal der strammes op med mundbind og afstand

Aarhus For abonnenter

Fortætning i midtbyen: Beboere og politikere i infight om nyt byggeprojekt

Alarm 112

Frontalt sammenstød i Ryomgård: 18-årig mand sendt på hospitalet

Byudvikling

Ny bydel: Her kan du komme til at bo på nedlagt hospital

Erhverv

Længe ventet erhvervstårn får sin første lejer

Aarhus For abonnenter

Lise mistede to ægtefæller og sit syn: - Men jeg er nok typen, der får det bedste ud af alting

Østjylland For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Odder

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Tæt på udsolgt: Nicolinehus runder en milliard kroner i salg af ejerlejligheder

Byudvikling

Flere læsere undrer sig: Hvad sker der med byens mest forfaldne ejendom?

Alarm 112

Ballade ved lokalopgør: Fodboldfans indkasserede 29 sigtelser

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Hvor fanden er bolden? Et hav af ringe AGF-leveringer i Randers

Aarhus

Lynhurtigt el-løbehjul beslaglagt: 31-årig kørte slalom med 60 km/t mellem cyklisterne

Annonce