Annonce
Østjylland

»Selvfølgelig arbejder vi«

Det er ikke sidste år, Peter Tramm og Sidsel Boddum fra 1N deltager i Operation Dagsværk. Foto: Kim Haugaard

De trofaste dagsværkere var på arbejde i går.

KLASK. Ti kilo ler rammer betongulvet. Sidsel Boddum samler det op, og kaster det endnu engang for fødderne af sig selv.

Annonce
Fem timers arbejde for 300 kr. Det er let tjente penge, så hvorfor ikke hjælpe, spørger Sidsel Boddum. Foto: Kim Haugaard

Hun er ved at bløde leret op, så det kan forme bunden i juledekorationer fra blomsterbutikken Violen i Odder.

Operation dagsværk

I år samler Operation Dagsværk ind til uddannelse af frivillige fodboldtrænere og -ledere i Irak. '

De skal være med til at opstarte fodboldklubber og på den måde skabe positive forandringer og uddanne unge til demokratiske samfundsborgere.

På Odder Gymnasium deltager 128 ud af 475 elever. Hvis de ikke deltager, har de en fridag.

Man skal minimum tjener 300 kroner for sit arbejde.

Hun har – ligesom 127 andre elever fra Odder Gymnasium – valgt at tage en dag på arbejde for at støtte årets Operation Dagsværk.

»Selvfølgelig arbejder vi. Det er et godt formål. Det er fem timer af min tid og 300 let tjente kroner. Jeg kan ikke se nogen grund til ikke at deltage,« siger hun.

Ved bordet i blomsterbutikkens baglokale står hun sammen med klassekammeraten Peter Tramm.

»Jeg har ikke brug for pengene, så dem vil jeg gerne tjene til nogle andre,« siger han.

Kræver en god undskyldning

De to gymnasieelever er enige om, at det kræver en god undskyldning at tage fridagen i stedet for den gode gerning.

»Vi er sindssygt privilegerede. Man bør udnytte muligheden for, at man ikke selv skal have pengene op af lommen for at støtte et godt formål,« siger Peter Tramm.

Det er butikkens ejer helt enig i.

»Jeg har haft dagsværkere i mange år. På den måde kan jeg bidrage til et godt formål ved at levere kontanterne, men det giver også de unge mennesker en mulighed for at yde lidt til fordel for andre end dem selv. Det er en god læring,« siger Per Kaspersen, der de seneste uger har 'gemt' gode opgaver til dagsværkerne.

»De skal ikke feje blade eller vaske vinduer, når de kommer her. Det skal jo ikke være surt at tjene til et godt formål.«

Arbejde eller frihed?

Operation Dagsværk deler vandene; De dovne kan nemlig tage en lovlig fridag, hvilket der er mange, der gør,

»Det er et simpelt budskab, men det kræver et voldsomt stort stykke arbejde at engagere eleverne. Det er svært at hamle op med en fridag,« siger Søren Brændbyge der sammen med Astrid Kristensen koordinerer Operation Dagsværk på Odder Gymnasium.

I deres klasse har kun seks ud af 27 valgt at arbejde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Cigaretpriser: Forhåbentlig er prisstigning et stærkere våben end skrækbilleder

En kulsort rygerlunge. Rådne tænder. Eller en person, der hoster blod op. Det er billeder, som siden starten af 2012 har prydet cigaretpakker, og som altså i mere end syv år har skullet få folk til at holde op med at ryge, for - som billederne så tydeligt viser - det er nemlig dødsensfarligt. Men der er ikke kommet færre rygere de senere år. Og desværre er endnu flere unge begyndt at ryge. Faktum må altså være, at folk er fuldstændig ligeglade med skrækbilleder og skræmmekampagner; de ryger, hvis de har lyst til at ryge. Og faktum er altså også, at folk selv må bestemme, om de vil ryge eller ej. Om ganske få måneder bliver det dyrere at være ryger i Danmark. Fra 1. april 2020 stiger en pakke cigaretter til 55 kroner, og fra 1. januar 2022 stiger den igen til 60 kroner. Det er en del af finansloven, hvor det er blevet politisk bestemt. Men hvorfor ikke endnu dyrere, når nu det er så usundt at ryge? Det simple og hurtige svar er, at rygerne også er vælgere, og ikke ret mange - hvis nogen - politikere ønsker at blive for meget uvenner med vælgerne. Derfor en mindre prisstigning, så de rygende vælgere kun bliver lidt sure og måske glemmer det igen efter et stykke tid. En mindre prisstigning er bedre end ingen prisstigning, når det skal ses med sundhedsbriller på. Og en mindre prisstigning er et skridt på vejen mod færre rygere, og selv om skridtet ikke umiddelbart ser særligt stort ud, så er det trods alt et skridt i den rigtige retning. Næste skridt tages i 2022, hvor prisen stiger til 60 kroner for en pakke cigaretter. Om det så er nok til at skræmme de unge rygere væk vides ikke, det må tiden vise. For det er primært de unge og de kommende rygere, der skal skræmmes fra at ryge. For de ældre rygere - og dem, der har råd - betyder så lille en prisstigning formentlig ikke noget. De ryger, fordi de har lyst, og fordi, de har råd til det. Men vi skal - igen med sundhedsbrillerne på - have stoppet de yngre rygere, så de ikke bliver en del af den statistik fra Sundhedsstyrelsen, der fortæller os, at der årligt dør 13.600, hvor rygning kan angives som årsag. Skrækbilleder og skræmmekampagner virker ikke, men forhåbentlig kan en prisstigning vise sig mere effektiv.

Aarhus

Gaslugt fra restaurant: Politi og brandvæsen rykket talstærkt ud til Jægergårdsgade

Aarhus

Så skete det igen: Kvinde snydt af falsk bank-sms

Annonce