Annonce
Sport

Selvom nogle af de største århusianske navne er væk: Mellem ti og 14 guldmedaljer venter på århusianere til atletik-DM

Fra venstre mod højre: Andreas Martinsen er med til DM på 60 meter hæk, Sara Slott Pedersen er med på 200 og 800 meter. Kojo Musah er med på 60 meter og Karen Ehrenreich er med på 3000 meter. Arkivfotoer: Ole Nielsen.
Mette Graversgaard og Janick Klausen er begge skadet, og Danmarks suverænt bedste kuglestøder er fanget i USA. Alligevel kan guldmedalje-slutfacit efter weekendens indendørs danmarksmesterskab være tocifret.

ATLETIK: Når et corona-påvirket danmarksmesterskab i atletik finder af sted i weekenden, vil der være en tårnhøj påvirkning fra århusianske atleter.

Og dét endda selvom der mangler et par stykker.

Mette Graversgaard er for eksempel ikke med. Den danske rekordholder på 60 meter hæk fra Aarhus 1900 kæmper med et baglår, som ikke helt arter sig til at løbe et danmarksmesterskab. Og for at være klar til EM i polske Torun i marts måned, springer hun over.

Annonce

Janick Klausen, også Aarhus 1900, er dansk rekordholder på højdespring, men har også problemer med sin fod og har droppet hele indendørssæsonen for at kvalificere sig til OL. Og kuglestøderen Kristoffer Thomsen, der støder tre-fire meter længere end alle andre danskere i disciplinen, er fanget i USA og kommer ikke hjem.

Alligevel ligger der mellem ti og 14 guldmedaljer og venter på de århusianske atleter fra Aarhus 1900, AGF eller Aarhus Fremad i weekenden, vurderer Lars Nielsen. Han er cheftræner i Aarhus 1900 og landstræner i spring-disciplinerne.

- Der er generelt et århusiansk aftryk på dansk atletik. Det er der også til senior-DM. Det går jo godt, og det er vi tilfredse med. Men en ting er at kunne tage medaljer. Noget andet er at vinde dem. Rigtig mange af vores har gjort det, og skal nu gøre det igen, siger Lars Nielsen.

Afvikles i tre byer

DM bliver afholdt over to dage i Aarhus, Odense og Randers på grund af corona-restiktioner, og i løbet af de seneste måneder er der især på mellemdistancerne blevet givet gas.


Vi har et stærkt miljø på tværs af klubberne i Aarhus som gør, at man kan træne med dem, der er lige så gode som en selv eller måske endda lidt bedre. Samarbejde og rammer gør reelt lige nu, at vi ser et resultatniveau i mellemlang distance og spring, som vi aldrig har set før,

Lars Nielsen, cheftræner Aarhus 1900


Seks danskere har allerede løbet under EM-kravet på 1500-meter, og fem har løbet under kravet på 3000 meter. Det er helt uhørte tal for et land som Danmark.

Men der må kun komme tre atleter med fra hvert land, og det vil sige, at der begge steder vil være løbere, som egentlig har kvalificeret sig på EM-kravet, men som ikke er blandt landets tre bedste.

Fem potentielle århusianske medaljetagere ved inde-DM i atletik

 • Sara Slott Petersen: Er  storfavorit i 400 meter-løbet, hvor hun er langt hurtigere end de andre. Hun er også kvalificeret i 200 meter, hvor det er mere tvivlsomt, om hun stiller til start. 
 • Mathilde Diekema: Går efter at vinde både 800 og 1500 meter og er favorit til at tage begge. Hun er i god form og er forsvarende dansk mester på på den udendørs 800 meter. 
 •  Kojo Musah: Ved et stævne i Aarhus i januar satte han personlig rekord to gange samme dag og er favorit til guldet ved DM. Den næststørste favorit er i øvrigt Simon Hansen, også fra Aarhus 1900. 
 • Benjamin Lobo Vedel: Han har satset på 800 meter i denne sæson i stedet for 400 meteren. I 400 meter vinder han med sikkerhed, men i 800 meter er den mere tæt. Han mangler otte hundrededele for at kvalificere sig til EM på 800 meter. 
 • Tórur Mortensen: I mændenes trespring ser det utrolig tæt ud, men den Tórshavn-fødte Aarhus 1900-atlet har været den bedste i denne sæson af de fem mand i finalen.Heldigvis er nogen af løberne de samme. Mikael Johnsen og Mikkel Dahl-Jessen, begge fra AGF Atletik, har klaret begge krav, men satser kun på en af disciplinerne. De stiller dog begge op i begge discipliner til DM.

De mange storartede resultater kommer som en positiv slagside efter corona. Mange af atleterne er meget langt fra at kunne leve af atletikken, selvom de er blandt eliten. Men fordi mange har været sendt hjem, har udøverne kunne restituere hjemmefra, mens de samtidig arbejder. Og det har gjort, at flere har levet på nærmest samme professionelle vilkår, som mange af deres udenlandske kolleger har haft.

- Vi har et stærkt miljø på tværs af klubberne i Aarhus som gør, at man kan træne med dem, der er lige så gode som en selv eller måske endda lidt bedre. Samarbejde og rammer gør reelt lige nu, at vi ser et resultatniveau i mellemlang distance og spring, som vi aldrig har set før, siger Lars Nielsen.

Annonce

De sidste EM-billetter

Udover de mange århusianske medaljer, som formentlig venter i weekenden er det også ved at være sidste chance for rent faktisk at kvalificere sig til EM.

Kvalifikationskravene skal være mødt inden den 24. februar. Det vil sige, at der kun er to danske muligheder for at kvalificere sig. Udover DM i weekenden, er der Aarhus Indoor hvor man kun kan deltage i 60 meter, 60 meter hæk samt længde-, højde- og trespring.

I alt har otte århusianere allerede kvalificereret sig til EM, men kun de seks af dem har endegyldigt meddelt, at de stiller op. Janick Klausen springer EM over som tidligere nævnt, mens også Sara Slott er i tvivl, om hun vil deltage i forhold til, hvad der gavner hendes OL-chancer.

Århusianerne til inde-EM

 • Kojo Musah (Aarhus 1900): 60 meter herrer
 • Simon Hansen (Aarhus 1900): 60 meter herrer
 • Mikael Johnsen (AGF Atletik): 1500 meter og 3000 meter herrer (stiller kun op i 1500 meter)
 • Mikkel Dahl-Jessen (AGF Atletik): 1500 meter og 3000 meter herrer (stiller kun op 3000 meter) 
 • Jakob Dybdal (Aarhus 1900): 3000 meter herrer
 • Mette Graversgaard (Aarhus 1900): 60 meter hæk
 • Sara Slott Pedersen (Aarhus 1900): 400 meter (Overvejer afbud)
 • (Janick Klausen) (Aarhus 1900): Højdespring (Har meldt afbud)

Lars Nielsen ser, at tre århusianere har potentiale til at komme med på sidste mandat.

- Trespringeren Janne Nielsen stiller op til de franske mesterskaber lørdag og når ikke hjem til DM. Men som landstræner har vi afgjort, at eftersom Janne har slået dansk rekord de sidste to gange i Frankrig, så gør hun bare det igen.

- Andreas Martinsen lyser op til DM på 60 meter hæk. Han mangler ni hundrededele for at komme med til EM. Vi får at se, om det lykkes, men han præsterer ofte godt under pres. Og Benjamin Lobo Vedel er storfavorit på 400 meter. Han har endnu ikke kvalificeret sig til EM på den distance, for han har satset lidt på 800 meter, og der mangler han bare otte hundrededele for at kvalificere sig, siger Lars Nielsen

Den århusianske del af DM afvikles på Aarhus Atletik- og Løbeakademi i Marselisborg. Det er kun de fire springdiscipliner, der skal afvikles i Aarhus og bliver alle afviklet søndag. Resten afvikles i Randers og Odense lørdag og søndag.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Årets webshop 2021: Eventyret startede omkring et bål for 25 år siden

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Strejkende sygeplejersker:  ... det er Christiansborg, der skal løse problemet med ligeløn

AGF For abonnenter

Bagkanten: Der er flere plusser end minusser ved AGF's nye formation

Sport

Den magiske målmand stod i vejen: Brabrand smider Hobro ud af pokalturneringen efter straffe

Alarm 112

83-årig mand savnet: Sidst set på Samsø

Aarhus For abonnenter

Trine blev 'hende fra Løvens Hule': Har knoklet benhårdt for at skabe en succes af glimmer og guld

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

AGF

Hausner fik frataget anførerskabet i AGF's opgør mod Randers: Bindet lå på en anden plads før kamp

Alarm 112

Tidligere drabsdømt fængslet efter røveri: Blev tacklet og lagt i armlås af teenagesøn

Østjylland

Jimmy er manden bag dramatisk ugleredning: - Selvom man er stor og skaldet og har masser af tatoveringer, kan man godt være blød indeni

Alarm 112

'Rød alarm': Brand i køkken medførte evakuering af Bruuns Galleri

Aarhus For abonnenter

Fra hobby til millioner: Det har kostet Mia og Kenneth blod, sved og tårer at holde fast i succesen

Alarm 112

Vanvidsbilist mister bilen: Overhalede politiet med 200 km/t

Annonce