Annonce
Aarhus

Send en sidste hilsen til Troels Kløvedal: Logbog på Naturhistorisk Museum fyldes med mindeord om eventyreren

Avisen besøgte Troels Kløvedal i Gravlev i 2016, hvor han sammen med sønnen Mikkel Beha Erichsen, blandt andet talte om familieliv og børneopdragelse. Foto: Axel Schütt.

Museumsdirektør Bo Skaarup var ven med Troels Kløvedal. Han mindes ham ved at genlæse "Den tynde hud", men forfatterskabet spænder vidt, og det er måske nu, man skal finde sin egen yndlingsbog frem fra reolen.

AARHUS: Troels Kløvedal døde lillejuleaftensdag. På Naturhistorisk Museum i Aarhus er der indkaldt ekstra mandskab, for her kan man nemlig sige et sidste farvel til forfatteren, langfartskaptajnen, eventyreren, der med sine bøger og tv-udsendelser ramte plet lige ned i eventyrlysten hos utallige danskere.

- Troels døde jo lillejuleaften om formiddagen, og jeg ved, at nogle af hans venner var forbi udstillingen samme eftermiddag. Hvad gør man, når man mister en nær ven? Her kan man komme og sige: Nå ja, det var jo sådan, det var, fortæller museets direktør, Bo Skaarup.

Udstillingen Frihedens Værksted om Troels Kløvedal og livet med Nordkaperen er i forvejen en publikumsmagnet. Og da museet åbnede igen onsdag efter et par dages juleferie, besøgte 370 gæster udstillingen, måske for at sige et sidste farvel til Troels Kløvedal.

- Det er langt flere end normalt. Vi har sat ekstra mandskab på for at kunne være gode ved gæsterne. Så må vi se, hvor mange der kommer i de kommende dage, men vi forventer, det bliver mange, siger han.

Jeg blev inviteret med til Troels' 50-års fødselsdag. Det var sødt af ham at se, at her var en stillehavssejler, der var kommet til Djursland. Hvordan han havde opdaget det, ved jeg ikke. Men det var begyndelsen på mit venskab med Troels Kløvedal

Bo Skaarup.

Troels Kløvedal, eventyrer, sømand, forfatter

Troels Kløvedal blev født 2. april 1943 i København.Han hed oprindelig Troels Beha Erichsen, men han skiftede navn, efter at han flyttede i kollektiv, hvor alle beboere tog efternavnet Kløvedal.

En stor del af hans barndom foregik på et børnehjem, hos en plejefamilie og på kostskole. Han har selv skrevet om opvæksten i bogen Den tynde hud.

I 1967 købte Troels Kløvedal sejlskibet "Nordkaperen". Han sejlede Jorden rundt tre gange med hende.

Troels Kløvedal var gift med Else Marie Meldgaard. Han fik fem børn.

I 2016 fik han konstateret den uhelbredelige nervesygdom als, der gradvist lammer kroppen.

Troels Kløvedal døde 23. december 2018 på Gravlev Vestergård på Djursland.

Han begraves 3. januar fra Holmens Kirke.

Troels Kløvedal sejlede rundt om jorden tre gange med Nordkaperen. Foto: Niels Ole Sørensen.

Hvor går man hen?

Da Kim Larsen døde, gik folk ud over Langebro, men hvordan mindes vi Troels Kløvedal?

- De fleste, forestiller jeg mig, går hen til boghylden. Måske vil man genlæse ham med andre øjne, når man ved, hvilket eventyrligt liv han levede. Jeg har selv haft tanken, og tror i virkeligheden "Den tynde hud" ville være mit valg. Han ville ikke være blevet den, han var, uden årsag - og dem var der sgu mange af i hans liv, siger Bo Skaarup, der har kendt Troels Kløvedal, siden han (Bo Skaarup) først i 90'erne blev ansat som direktør på Kattegatcentret i Grenaa.

- Jeg blev inviteret med til Troels' 50-års fødselsdag. Det var sødt af ham at se, at her var en stillehavssejler, der var kommet til Djursland. Hvordan han havde opdaget det, ved jeg ikke. Men det var begyndelsen på mit venskab med Troels Kløvedal, siger Bo Skaarup.

Selv om skipper Troels Kløvedal er død, forsætter Nordkaperen sin rejse. Lige nu sejler hun i Indonesien. Foto: Kaptajn Martin Andersen.
Annonce

Tak for eventyr

Museet har købt ekstra logbøger.

- Vi har, som en del af udstillingen, en logbog, som folk kan skrive til Troels i. Han nåede selv at få den første. Den næste har jeg her, den får hans kone (Else Marie Meldgaard, red.), og sådan vil det være fremover, at de logbøger, der bliver skrevet fulde i forbindelse med udstillingen, ryger til Gravlev, siger Bo Skaarup.

Hvad skriver folk til ham?

- Der er en meget stor grad af taknemmelighed. For alt det, han har betydet, inspireret og gjort opmærksom på. Folk skriver fra hjertet - tak for eventyr, og for at huske os på, hvor dyrebart livet er, og hvor vigtigt det er at møde verden med tillid, siger han.

Til museumsdirektørens glæde, er der også mange børn, der skriver i bøgerne.

- De skriver "sikke et fantastisk skib, sådan et vil jeg også ud og sejle med engang". Man har en fornemmelse af barnedrømme og eventyrlighed. Mange af de ting, der bliver skrevet i logbøgerne, refererer i virkeligheden til noget af det, Troels selv var meget opmærksom på. Jeg talte med ham om det flere gange, siger han.

Museet holder lukket 31. december og 1. januar. Ellers er der åbent - også om mandagen, hvor mange museer traditionelt set har lukkedag.

Annonce
AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Danmark

Mandagens coronatal: 70 procent har fået det første stik

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Midttrafiks formand om billetsnydere: - Jeg har svært ved at tro, det skulle være rigtigt, at så mange ikke betaler for turen

Østjylland For abonnenter

Forældre nægtede at sende deres børn på kæmpeskole 15 kilometer væk: Nu har de skabt deres egen friskole

Aarhus

Afstemning - du bestemmer: Skal vi tjekke op på de hylende tog eller rådden cykelkultur?

Alarm 112

Mystisk tyveri af landsbys bogautomat: Den er tung, stort set værdiløs og pist væk

Aarhus For abonnenter

Holy shit: Stiften tjekker byens automatiske toiletter -  sarte sjæle bedes klikke på en anden artikel

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Navne For abonnenter

Gartnerens to døtre skulle have været én søn: - Men for os har det været en gave at være tvillinger

Østjylland

Massakre på naturen: Hvad skete der lige med de vilde blomster, der gjorde mig glad på mine gåture?

Debat For abonnenter

Rådmand og politi må finde en løsning på balladen på Aarhus Ø

Erhverv

Var på fallittens rand: Århusiansk spilfirma sælger for halv milliard kroner

Aarhus For abonnenter

Se her, Aarhus: I Odder findes det gode eksempel på et godt liv som voksen-handicappet

Aarhus

Kedelig førsteplads: Aarhus topper corona-barometer

Annonce