Annonce
Dette er et læserbrev. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.
Debat

Seniorer gør god gavn

Det var måske værd at overveje en tilføjelse til pensions- og efterlønsreglerne, så de giver mulighed for tilbagetrækning i utide, hvis den friske senior forpligter sig til nogle timers samfundstjeneste per uge eller måned.

Fordommene om de unge ældre er velkendte: Tidens store skare af velbeslåede seniorer tjente en formue på deres parcelhuse under inflationen i 60'erne og 70'erne, hvorefter finanskrisen sendte dem tidligt på efterløn og pension med et godt helbred i behold. Så lige nu har de forgyldte seniorer mere travlt med at spille golf og øde formuen bort i de varme lande end med at passe syge børnebørn, ikke sandt?

Heldigvis er sandheden om de friske ældre mere nuanceret. Flere og flere af dem engagerer sig i socialt arbejde som frivillige, og i dagens avis fortæller vi om et dusin livskloge og uselviske seniorer, som har sat sig for at gøre gavn på Højvangskolen i Stavtrup. De 12 ældre har selv budt sig til som »skoleonkler og -tanter« på skolen, hvor de sidder med i nogle af timerne og hjælper eleverne med pludseligt opståede regneproblemer og med at inspirere til en tekst, for eksempel.

De ældre er glade for, at de kan gøre nytte, når de øser af deres erfaringer. Børnene har fornøjelse af hjælpen. Læreren er lykkelig for, at de kan være med til at tage presset, når det går mest hektisk for sig i klassen. Og set udefra er onklerne og tanterne garanteret også med til at forebygge sociale problemer i klassen. Altså rent win-win-win-win for alle parter.

Annonce

Så herfra kan kun lyde en opfordring til, at endnu flere ældre engagerer sig på skolerne og hvor de ellers kan have gøre gavn. I børnehaver, fritidsordninger, på legepladser eller blandt knap så friske seniorer på ældrecentre, for eksempel.

Men når det er sagt, så skal de offentlige institutioner dog ikke læne sig tilbage og tro, at de på den lange bane kan spare noget videre ved at lade frivillige trække læsset. Der må for eksempel blandt kommunens skoler være en indbyrdes forståelse for, at der ikke i ethvert kvarter er samme grad af overskud til at lægge frivillig arbejdskraft på skolen og i institutionerne. Det er ikke svært at forestille sig, at det netop er i de bydele, hvor forældrenes og bedsteforældrenes overskud er mindst, at der er mest behov for en frivillig indsats. Så her må kommunen være mere rundhåndet med bevillingerne til lønnede hjælpelærere.

Og det er også værd at huske, at efterlønsordningen er på retur, og at pensionsalderen bliver skruet godt opad i de kommende år. Så skolerne og alle de andre institutioner, som nyder godt af frivillige for tiden risikerer at få sværere ved at rekruttere friske seniorer i fremtiden. Men det var måske værd at overveje en tilføjelse til pensions- og efterlønsreglerne, så de giver mulighed for tilbagetrækning i utide, hvis den friske senior forpligter sig til nogle timers samfundstjeneste per uge eller måned.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Ambulancer i Aarhus er under pres: Der mangler jævnligt så meget mandskab, at det forlænger ventetiden på hjælp

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Debat

Gå med i Aarhus Pride: For alt for mange er det stadig utrygt at være sig selv

Kultur

Se video: Northsides nye vartegn har tabt pusten

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Aarhus For abonnenter

Rift om pladserne: Kommunen slukker Aarhus-restaurants drøm om mere udeservering

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe

Annonce