Annonce
Udland

Seniorforsker: Afdæmpet reaktion fra USA efter droneangreb

Fayez Nureldine/Ritzau Scanpix
USA vil hjælpe Saudi-Arabien med at beskytte sig mod luftangreb. Eksperter ser det som et defensivt tiltag.

Det er ikke en eskalering af konflikten i Den Persiske Golf, når USA bebuder, at man vil sende militære forstærkninger til Saudi-Arabien.

Sådan lyder det fra Helle Malmvig, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier.

- I forhold til at præsident Trump meldte, at man var klar med bål og brand, man var "locked and loaded" (klar til affyring, red.), så er det her et svar helt i den milde ende.

- Det er ikke en eskalering, men handler mest om at beskytte saudierne mod droneangreb, som vi så sidste weekend, siger Helle Malmvig.

To olieanlæg i Saudi-Arabien blev sidste lørdag angrebet fra luften. Angrebene blev udført ved hjælp af blandt andet droner og lammede midlertidigt over halvdelen af landets daglige produktion af råolie.

I et tweet bekendtgjorde Trump umiddelbart efter, at man var klar med et gensvar mod Iran, som præsidenten mistænker for at stå bag droneangrebene.

Fredag indførte Trump sanktioner mod Irans nationalbank og sagde samtidig, at det nemmeste for ham ville være at beordre angreb mod en række udvalgte mål i Iran.

- Men det overvejer jeg ikke, fastslog præsidenten.

Natten til lørdag oplyste det amerikanske forsvarsministerium så, at USA vil sende militære forstærkninger til området.

Den udstationerede styrke vil ifølge Pentagon omfatte et "moderat" antal styrker, og målet er først og fremmest at bidrage til landets luft- og missilforsvar.

Peter Viggo Jakobsen, lektor ved Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet, er enig med Helle Malmvig i, at det er en afdæmpet reaktion.

- Det her handler om, at Saudi-Arabiens luftforsvar ikke er godt nok, og derfor har de bedt om hjælp fra amerikanerne.

- Det er jo hammer pinligt for Saudi-Arabien, at de ikke har været i stand til at beskytte nogle af deres mest sårbare olieinstallationer, siger han.

Selv om det amerikanske initiativ ifølge de to eksperter ikke er offensivt, så er det omvendt heller ikke noget, der bidrager til en løsning på konflikten.

- Eskaleringen er lige nu afværget, og det er godt. Men det, der ligger bag hele eskaleringen i Golften, er jo ikke løst. Og det er ikke blevet nemmere at se, hvordan det kan løses, siger Helle Malmvig.

Forholdet mellem USA og Iran er forværret, efter at præsident Trump i foråret 2018 trak USA ud af en atomaftale med Iran og indførte nye sanktioner mod landet.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Annonce