Annonce
Aarhus

Sensationel dansk sejr: Basketherrer spiller sig et skridt tættere på EM

Adama Darboe (4) fra Bakken Bears er nyvalgt anfører på det danske landshold. Foto: FIBA
Det danske basketballlandshold med Adama Darboe som anfører besejrede fredag aften Litauen på udebane.

BASKETBALL: Bookmakere vurderer nogle gange et hold som så stor favorit, at du praktisk talt ikke kan få lov til at spille på, at de vinder - kun at de taber.

Sådan en situation var fredagens hvor Litauen på hjemmebane mødte Danmark i EM-kvalifikationen. Det sydlige baltikum-land har på trods af sin størrelse stolte baskettraditioner og var kæmpe favorit mod danskerne. Men Bakken Bears' Adama Darboe og kompagni leverede overraskelsen.

Efter at have været bagud med otte point ved pausen vandt danskerne 80-76 i Litauen. En præstation, som er svær at undervurdere, mener landstræneren.

- Det føles fantastisk. Vi har gjort noget, man aldrig har gjort i Danmark før, ved at slå et top 10 hold i verden. Det er den største danske sejr i historien, sagde landstræner Erez Bittman.

Begge hold var uden flere store profiler. Litauerne måtte undvære NBA-navne som Domantas Sabonis og Jonas Valanciunas fra henholdsvis Indiana Pacers og Memphis Grizzlies samt storklubben Zalgiris' spillere da de er låst af EuroLeague.

Samtidig måtte Danmark se bort fra navne som Shavon Shields af samme årsag som Zalgiris-spillerne samt navne som Kevin Lars, Jonathan Gilling og Darko Jukic. Sidstnævnte blev skadet for Bakken Bears for et par uger siden.

Annonce

EM i sigte

Danmarks helt store profil, guard Iffe Lundberg, blev topscorer med 28 point. Og nu øjner han og holdkammeraterne igen en plads i EM-slutrunden.

- Nu er vi i kampen om en EM-plads og jeg er så stolt af holdet. Det var en flot performance af flere, ikke bare stjernerne, men også spillere som Mathias Bak, Sami Eleraky, Adam Darboe og Philip Hertz, sagde landstræner Erez Bittman.

Danmark havde tabt de to første kampe i kvalifikationsgruppen, men er med fredagens sejr igen i spil til en af de tre øverste pladser i gruppen af fire hold, der kvalificerer sig til EM i 2022. Slutrunen skulle oprindeligt være spillet i efteråret '21 men er skudt et år på grund af coronapandemien.

Danmark har ikke deltaget ved EM siden 1955. De møder Tjekkiet på søndag. En kamp, der også spilles i Litauen hvor landsholdene er samlet i en coronaboble.

Danmark slog Litauen 80-76. Foto: FIBA
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF For abonnenter

Kommentar: Derfor ligner AGF et hold, der er ved at smide hele sæsonen på gulvet

Annonce