Annonce
Indland

Ser du månen Daniel får flest Robert-nomineringer

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Filmen "Ser du månen, Daniel" får 14 Robert-nomineringer. Tæt forfulgt af "Dronningen" og "Før frosten".

Danmarks Film Akademi har mandag offentliggjort årets nomineringer til Robert-statuetterne, som hylder dansk film og tv.

Vinder i kategorien Årets Spillefilm skal findes blandt "Dronningen", "Før frosten", "Ser du månen, Daniel", "Danmarks Sønner" og "Onkel".

Det oplyser Filmakademiet i en pressemeddelelse.

- Fem vidt forskellige film, som udspiller sig i nutid, fortid og fremtid, men samlet understreger diversiteten i årets produktioner, skriver Filmakademiet.

Det er filmen "Ser du månen, Daniel", der har fået flest nomineringer med hele 14. Filmen bliver dog tæt forfulgt af de to film "Dronningen" og "Før frosten", der hver har fået 13 nomineringer.

Der skal også uddeles priser for årets kvindelige og mandlige hovedrolle. Og her er det debutanter overfor garvede skuespillere, der tidligere er blevet tildelt en Robert-statuette.

I den kvindelige kategori er tre skuespillerinder nomineret for første gang. Det er Clara Rosager, Christine Sønderris og Jette Søndergaard.

De er i kamp med Victoria Carmen Sonne og Trine Dyrholm, der begge har været nomineret og vundet en Robert før.

Blandt mændene er det de førstegangsnominerede Zaki Youssef, Gustav Lindh, der står over for rutinerede kræfter som Dar Salim, Esben Smed og Jesper Christensen.

Den nominerede skuespiller Jesper Christensen har hele ti gange tidligere været nomineret til en Robert Pris. Seks af gangene er han blevet tildelt prisen.

I kategorien Årets lange dokumentarfilm er det film om samme tematikker, der er nomineret.

Her er filmene "Forglem mig ej", "Q's Barbershop", "The Cave", "Cold Case Hammarskjöld" og "Krigsfotografen" nomineret.

- De nominerede i Årets lange dokumentarfilm afspejler eviggyldige tematikker fra krigens kynisme og håbløshed i alle dens afskygninger til livets små genvordigheder og skamfuldt moderskab, skriver Filmakademiet.

Robert-statuetterne uddeles ved en prisfest søndag den 26. januar på Tivoli Hotel og Congress Center i København.

Det er 36. gang, at priserne uddeles. I alt skal der uddeles 30 priser til film og serier.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Biografgængere undrer sig over manglende evakuering: Men det var helt efter bogen, forklarer centerchef

AGF

AGF gik mål-amok i Farum

Leder For abonnenter

Kloge ord om vanddragen: Vent med at flytte den

Vanddragen synger nu på sidste vers på Store Torv, efter at Aarhus Byråd onsdag besluttede, at den skal fjernes fra torvet og formentlig erstattes med noget andet kunst på stedet. Tilsyneladende har beslutningen bred opbakning i befolkningen - på en afstemning på stiften.dk forleden stemte 60 procent af deltagerne for, at den skal væk. Så det giver ikke nogen mening at diskutere længere, om den skal blive stående eller ej. Den sag er afgjort. Til gengæld giver det masser af mening at se fremad og diskutere, hvad der skal ske med torvet, når 'Torvenes Brøndsløjfe', som Vanddragen rettelig hedder, er væk. Den diskussion startede så småt på byrådsmødet, hvor et par klarsynede politikere hævede stemmen. SF's Jan Ravn Christensen manede til besindighed og advarede mod, at Vanddragen bliver fjernet over hals og hoved og efterlader et stort hul i torvets belægning, som derefter skal repareres for igen at blive brudt op, når en ny udsmykning er klar. Dér har han en vigtig pointe. Det vil være spild af penge at fjerne Vanddragen, før noget nyt er klar. DF's Knud N. Mathiesen har også en pointe i, at det er uværdigt og uhensigtsmæssigt at gemme dragen væk i et depot. Så han slår til lyd for, at der med det samme findes en ny placering, hvor kunstværket spiller bedre sammen med omgivelserne, end det var tilfældet på Store Torv. Og at private bygherrer kunne tænkes at ville sponsorere en flytning til et nyt område, hvor de har gang i noget byggeri, er vel heller ikke utænkeligt. Så lad os følge deres gode råd og få gang i en proces, som både handler om at give Store Torv en indretning og noget kunst eller udsmykning, som kan give mere liv på torvet, samt finder et nyt og bedre sted til Vanddragen. Lad os straks komme i gang med at diskutere det. Knud N. Mathiesen nævner selv Aarhus Ø, som et oplagt sted til Vanddragen, men ville det ikke bare blive samme historie dér, som det var på Store Torv: at vinden spreder vandet ud over et større område. Måske et kommende torv eller grønt område på Godsbane-området ville være mere velegnet?

Annonce