Annonce
forside

Seriesvindler bag lås og slå: Det var for pinligt at levere cykler og biler tilbage

Arkivfoto: Scanpix

Den 29-årige mand, der har "lånt" dyre biler og cykler landet rundt - uden at aflevere dem tilbage - blev onsdag fanget. Torsdag eftermiddag blev han varetægtsfængslet for de talrige tyverier.

VIBORG: Den 29-årige mand, der onsdag middag slog til ved Guldsmed Norup i Sct. Mathias Gade, er torsdag blevet varetægtsfængslet i fire uger. Den formodede seriesvindler har ifølge politiet en lang liste med lovbrud bag sig, og nu er det så op til anklagemyndigheden at samle de mange sager til én.

Manden kærede varetægtsfængslingen på stedet. Det betyder, at Vestre Landsret nu skal finde ud af, om den er enig med byrettens beslutning.

Grunden til, at manden overhovedet er kommet i politiets varetægt, er, at han onsdag stjal og stak af med to ure fra Guldsmed Norup til en værdi af 87.000 kroner. Medindehaver af guldsmeden, Helle Norup, satte i løb efter manden, der kort efter blev tilbageholdt ved Preislers Plads.

På dette tidspunkt vidste Helle Norup og et par tilfældige unge hjælpesvende ikke, at de havde pågrebet en mand, som ifølge politiet har begået et utal af tyverier landet rundt - primært er han sigtet for at have stjålet dyre biler og cykler.

Ved alle tyverierne har fremgangsmetoden været den samme. Han ville bare lige prøvekøre dem. Flere af stederne afleverede han et ID-kort for at få lov, mens han et enkelt sted afleverede sin bilnøgle i bytte for en anden bilnøgle. Hvad forhandleren dog ikke vidste, var, at denne bilnøgle var fra en anden bilforhandler, hvor han også havde "lånt" en bil.

De fleste af forhandlerne så aldrig deres biler igen.

Annonce

Retssagen

Lidt før klokken 13 torsdag ankom den sigtede mand til Retten i Viborg. Iført et sæt pæne beige bukser og en hvid skjorte med tilhørende sort trøje henover. Og så et sæt sneakers og et par sorte, runde briller.

Ganske upåvirket satte han sig stille og roligt i vidneskranken, hvor han nu skulle sidde den næste godt halvanden time og forklare dommer Hanne Fanø, hvad der egentlig var foregået de sidste mange måneder.

Og hvorfor han havde handlet, som han havde.

Og grunden var den samme hver gang, da de ti sigtelser blev læst igennem af senioranklager ved Midt- og Vestjyllands Politi, Søren Kløvborg Laustsen. Den 29-årige forklarede, at han bare ville prøvekøre sådan nogle ting, som han aldrig ville få råd til at købe.Tyveriet af de to ure skyldtes dog pengemangel. Da de personlige forhold blev fremlagt, kom det frem, at manden ingen indkomst har.

Men i stedet for at aflevere biler og cykler tilbage, valgte han altså at stille dem tilfældige steder. I retten sagde han dog, at han ikke kunne huske hvor ved et eneste af de mange forhold.

Bortset fra den dårlige hukommelse var den 29-årige mand ellers velvillig til at hjælpe anklageren igennem anklageskriftet.

Flere gange var senioranklageren nede ved bordet hos manden og fremvise nogle af de ID-kort, som han havde lagt hos flere af forhandlerne.

- Kan det passe, at det her er dig?

- Ja, det er det. Trods det lidt mørke foto, så ja.

Det var kun ved det sidste forhold, at manden havde noget at indvende. Forholdet med tyveriet hos Guldsmed Norup.

- Nej, jeg erkender ikke at have begået det tyveri. Kun forsøg på tyveri. Jeg afleverede jo urene tilbage, sagde han med en seriøs tone i sin stemme.

Det var anklager Søren Kløvborg Laustsen ikke helt enig i. Ifølge juraen er det tyveri, så snart man forlader butikken med henblik på at stjæle nogle vare.

Anklageren forstod dog ikke, hvorfor manden ikke bare afleverede de mange tyvekoster tilbage, hvis han bare ville låne dem.

- Men hvorfor så ikke bare aflevere dem tilbage, efter du havde lånt dem, spurgte anklageren.

- Det var jo pinligt at aflevere dem tilbage, når man havde lånt dem så længe, fortalte den sigtede mand.

26 sigtelser på Fyn

Udover de ti sigtelser, som manden blev sigtet for torsdag eftermiddag, ligger der også et stort antal sigtelser fra Anklagemyndigheden ved Fyns Politi. 26 styks i alt.

Her var grunden til de mange tyverier dog ret anderledes, end det var tilfældet i Retten i Viborg.

- Dengang skyldte jeg nogle penge væk. Derfor stjal jeg bilerne. Jeg fik en tilfældig adresse, hvor jeg skulle stille bilerne. Mere var der sådan set ikke i det, fortalte den 29-årige mand.

Afgørelsen

Efter de talrige sager var endevendt, ville anklageren have manden varetægtsfængslet i fire uger, så man kunne få samlet de mange sager til én stor sag og få undersøgt, hvad der var blevet af de mange forsvundne biler og cykler. Man havde nemlig en ret stærk mistanke om, at de ikke bare var blevet stillet tilfældige steder.

Forsvarer Kurt Jensen ville derimod have den sigtede mand løsladt.

- Min klient har forklaret, at det her er en alvorlig lærestreg for ham, og at han nu er fuldstændig færdig med det her. Han har lært det på den hårde måde, og der burde ikke være frygt for, at han går ud og gør det igen. Og i forhold til efterforskningen, så kan han vel ikke forstyrre den, da der ikke er nogen, han kan sammenstemme forklaringer med. Tingene er jo væk, så hvem skal han advare, sagde forsvareren.

Slutteligt ville den sigtede mand også lige tilføje noget.

- Jeg er færdig med alt det her. Jeg vil bare gerne hjem til min datter, sagde han.

- Hvor gammel er hun, spurgte dommer Hanne Fanø.

- Tre år, svarede han.

Herefter tog dommeren sig et kvarters pause, så hun kunne bestemme sig for, hvad der skulle ske med den 29-årige mand.

Efter pausen

Der gik dog lidt længere end de 15 planlagte minutter, og da alle dagens fremmødte havde sat sig ned, faldt der en næsten øredøvende stilhed over den lille retssal C. Der blev nærmest ikke registreret en eneste lyd de næste ti minutter.

Og den sigtede mand havde måske godt set, hvad der var på vej. Kort forinden pausen sluttede, havde han og forsvareren diskuteret, hvad der skulle ske ved en eventuel varetægtsfængsling.

Men så kom dommer Hanne Fanø, og alle rejste sig op. Hun beklagede også kort forsinkelsen.

- I forhold til det vi har hørt, og idet der er erkendt en del af forholdene, og i forhold til de givne forklaringer, samt de personlige forhold, så skal du varetægtsfængslet i fire uger.

Dommer Hanne Fanø lagde tillige vægt på, at hun troede på, at manden kunne finde på at gå ud og begå lignende kriminalitet, grundet hans personlige forhold.

Nu er det så op til anklagemyndigheden at samle de mange sigtelser til én stor sag imod den 29-årige mand. Næste retsmøde foregår den 7. februar.

Ifølge anklager Søren Kløvborg Laustsen har man tænkt sig at arbejde sammen med de andre politikredse, hvor manden er mistænkt for at have begået kriminalitet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Unge drenge øjenvidner til skuddrama: Vi så de skød, og så løb vi sgu'

112

Video: 52-årig mand skudt af politiet under Stram Kurs-demo i Aarhus - uroligheder i Gellerupparken

Annonce