Annonce
Kommentar

Set fra den lyse side: Corona viser sammenholdet i Danmark

Os, der har en god familie at dele denne særlige tid med, skal huske på, hvor privilegerede vi i virkeligheden er.

Det danske folkestyre har en stolt tradition for at lægge politisk fnidder på hylden, når det virkelig gælder.

I 1933, da verdenskrisen hærgede Europa, viste vores demokratiske system f.eks. sin styrke ved, at Socialdemokratiet, Det Radikale Venstre og Venstre gik sammen i det såkaldte Kanslergadeforlig. Et forlig, der siden blev kendt som et vigtigt bidrag til udviklingen af velfærdssamfundet og det samarbejdende danske folkestyre.

Danmark stod sammen, da det gjaldt. Ligesom vi gør i dag.

Lige nu står vi i en af de største globale kriser siden anden verdenskrig. Danmark er lukket ned på grund af coronavirussen. Sociale begivenheder aflyses på stribe - lige fra påskefrokosten med familien til Folkemødet på Bornholm.

Mange landegrænser, inklusiv Danmarks, er lukkede, og størstedelen af os arbejder hjemmefra. Vi isolerer os og holder afstand. Men vi gør det for at holde sammen. Og for, at vi i fællesskab kommer styrkede ud på den anden side.

Mange knokler i disse uger ekstraordinært hårdt på jobbet, fordi de varetager en kritisk og afgørende funktion i samfundet. Og overalt i landet ser vi eksempler på kreative ideer og tiltag, der kan være med til at få os igennem krisen. Små lokale håndsrækninger til lokale erhvervsdrivende. Frivillige hjælpeordninger til udsatte borgere, der f.eks. ikke selv kan handle ind. Alskens aktiviteter over internettet - f.eks. trompetundervisning, gymnastik og gudstjenester.

Også på Christiansborg holdes der sammen. Mange af de hastelovgivninger, der er blevet vedtaget, er svære og dilemmafyldte. Både lovgivningen og lovgivningsprocessen er noget, som vi aldrig ville se i en normal situation. Men langt det meste er blevet vedtaget i fællesskab på tværs af partier og blokke.

Personligt er jeg mere hjemme og mindre på Christiansborg end normalt. Ligesom alle andre børnefamilier forsøger vi også i min familie at skabe en hverdag, selvom situationen på mange måder ligger så langt fra hverdagen, som det tænkes kan.

Annonce

Gyngematematik

I en tid, da hele familien næsten konstant befinder sig under samme tag, kan det godt være en udfordring at finde rum (bogstaveligt talt) til, at alle i familien trives. Min hustru er heldigvis mere kreativ end mig, så hos os har vi bl.a. forsøgt os med trampolin-læsning og gyngematematik til børnene som ”fag” i den nye hjemmeskole.

Os, der har en god familie at dele denne særlige tid med, skal huske på, hvor privilegerede vi i virkeligheden er. Der er enlige, ældre, mennesker med handicap, hjemløse, beboere på sociale bosteder, udsatte børn og flere andre grupper, som rammes ekstraordinært hårdt i denne tid. Måske fordi de ikke kan få besøg. Måske fordi de ikke kan få den pause fra deres vante rammer, som de plejer. Måske fordi de er særligt udsatte, hvis de bliver smittet, og derfor ekstra utrygge. Dem skal vi være ekstra opmærksomme på i denne tid.

Det er helt ekstraordinære tider, vi befinder os i. Men midt i mørket (selvom forårssolen skinner) er det vigtigt at huske på, at der også er lyspunkter. Denne krise får på mange måder de bedste sider af Danmark frem: Solidaritet, hjælpsomhed, samarbejde - og fællesskaber - selvom de fleste af os kun ser hinanden gennem en skærm for tiden. Og vi skal nok komme igennem det her. Så længe vi står sammen ved at holde afstand. Lidt endnu.

Daniel Toft Jakobsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Tæt trafik på Helgenæs skaber debat

Annonce