Annonce
Livsstil

Sexologen: Bedre kommunikation i parforholdet, tak!

Illustration: Mikkel Damsgård Petersen

Som sexolog og parterapeut har jeg naturligvis en værktøjskasse fuld af smarte samtaleredskaber, som skal hjælpe de par, der kommer og søger hjælp til at få et bedre parforhold.

"Vi kan overhovedet ikke tale sammen," siger de ofte selv, og man kan meget hurtigt se hvorfor, når man ser dem i stue sammen.

Med armene over kors, nærmest vendt væk fra hinanden i kropssproget.

Som regel taler den ene af dem (kvinden) også meget mere end den anden (manden), og som regel er der også skjulte magtspil, passiv aggression, vrede og sårede følelser bag ordene og mellem linjerne. Det er ikke spor mærkeligt, at begge synes, at de har svært ved at hinanden - både i sengen og mentalt.

Jeg begynder lige med det positive først: De kan sagtens komme til at kommunikere og få et dejligt sexliv, men det kræver, at de ændrer deres måde at kommunikere på. Og nogle gange er den bedste kommunikation "ikke at tale så meget". I hvert fald ikke at tale så meget om de problemer, man har, for dem er der som regel rigelig fokus på i forvejen.

I positiv psykologi, som er en nyere psykologisk gren, som jeg er stor tilhænger af, fokuserer man på flow.

Flow betyder egentlig harmoni og fremdrift. Og det er næsten altid den følelse, begge parter længes efter i deres relation. Kunsten er derfor at kommunikere på en måde, der medfører flow i forholdet.

Det handler om at tage afsæt i positive ting og oplevelser. Der er nemlig ikke grænser for, hvilke problemer og udfordringer vi kan klare sammen, når vi har det godt og føler os trygge og ikke under angreb. Bare tænk på, når I sidst lige har haft dejlig sex eller lavet noget godt og opbyggeligt sammen. I terapi og skænderier sker der tit det modsatte - man tager udgangspunkt i problemerne og har fokus på egne og den andens fejl og mangler i stedet for på ressourcerne i relationen.

Kommunikation i parforholdet bør være positiv og kærlig og rigtig gerne uden alt for mange ord. Som min bedstemor sagde: "Hvis ikke du har noget pænt at sige, så hold det for dig selv." Det kan måske omskrives lidt til: "Hvis du har noget at sige, så sig det i hvert fald pænt."

Parterapeut og forfatter Martin Østergaard har skrevet en fin bog, "Kærlig kommunikation i parforholdet", om at tale kærligt i parforholdet. Han anbefaler blandt andet, at man skal se sin kæreste i øjnene i mindst et minut hver dag. Bliv ved at kigge i 10 sekunder, et halvt minut eller et helt. Og hvis din kæreste spørger, hvorfor du kigger, så sig: "Fordi jeg elsker dig."

Prøv dagligt at se på din kæreste og fastholde øjenkontakten. Hvis din kæreste dropper ud af øjenkontakten efter et sekund eller to, som man oftest gør, så sig kærligt: "Kig lige på mig igen."

Et andet godt råd er at vise lydhørhed over for partneren. Spørger man folk, hvad der gør allermest ondt i relationer, er det faktisk ikke vrede, men derimod tavshed og kulde.

Det ligger helt latent i os mennesker, at når vores omgivelser ikke reagerer på os, bliver vi ulykkelige og bange. En sikker vinder i parforholdet er derfor: Svar altid din partner. Om det så bare er en thumbs-up på sms, eller hvis du har en tendens til at være lidt distræt eller ikke høre ordentligt efter, så øv dig i at gentage det, der er blevet sagt, og sig for eksempel: "Det, du siger er ... Er det rigtigt forstået?"

Det at føle, at der bliver lyttet til os, er sindssygt vigtigt.

Konflikter handler i øvrigt ikke så meget om det, der bliver sagt, som om måden, det bliver sagt på. Samtaler om svære emner trives som regel bedst, hvis man er forberedt og tager det stille og roligt. Ofte vil den ene gerne tale om tingene, når personen er oprevet, hvilket sjældent fungerer. Og skulle det vise sig, at det ikke er så vigtigt dagen efter, så var det måske netop ikke vigtigt nok til at tage et skænderi over i første omgang.

Annonce

Gode råd til positiv kommunikation i parforholdet


  1. Skriv ned, hvad du elsker ved din partner, og hvad I er gode til sammen. Gem det i din telefon og læs det hver dag.
  2. Kig hinanden i øjnene eller kram hver dag.
  3. Vær lydhør. Sig, hvis du har brug for en timeout, og sig, hvornår du er "klar" til at tale igen.
  4. Undgå at angribe eller anklage. Bliv på egen banehalvdel.
  5. Lyt til din partner og tag det, han/hun siger, alvorligt (selvom du synes, det er fjollet).
Amalie Pedersen skriver hver uge om sex og samliv. Foto: Vibeke Volder
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Ligestillingsministeren skylder stadig svar

Det glæder mig, at mit indlæg (4. november, red.) om regeringens sløvsind på ligestillingsområdet nåede frem til rette vedkommende. Ligestillingsministerens modsvar (8. november, red.) lader dog noget tilbage at ønske, så jeg håber, han læser med endnu en gang. Mogens Jensen forstår mig helt rigtigt, når han tager mig til indtægt for, at ligestillingen ikke halter i Danmark. Faktisk er Danmark det næstmest lige land i EU, kun, overgået af Sverige, ifølge en ny undersøgelse fra EU’s ligestillingsinstitut. Senest har Megafon også bedt danskerne tage stilling til, om kampen for ligestilling mellem kønnene er gået for vidt. Når 43 procent af de adspurgte erklærer sig enige i det udsagn, fortæller det mig, at danskerne generelt oplever en høj grad af lighed. Det kan Mogens Jensen jo tage med, før han taler ligestillingen længere ned, end virkeligheden tillader. Selv om det generelt går godt med ligestillingen i Danmark, mener jeg stadig, der er plads til forbedring. Det ville Mogens Jensen også vide, hvis han læste, hvad jeg skrev. Meget belejligt undlader ministeren fuldstændig at forholde sig til mine tre eksempler på steder, hvor ligestillingen er udfordret. Ligestillingsministeren skylder stadig et svar på, hvad han vil gøre for at hjælpe de mange kvinder i visse etniske minoritetsmiljøer, som lever i social kontrol uden frihed til at bestemme selv. Når Mogens Jensen undlader at forholde sig til en af vor tids største ligestillingsudfordringer, er det så, fordi han ikke har nogen svar på at løse problemstillingen? I så fald vil jeg opfordre ham til at komme i gang med arbejdet. Jeg mangler også Mogens Jensens svar på, hvordan han vil hjælpe de prostituerede, som ikke ønsker at forlade miljøet, men som i stedet ønsker rettigheder svarende til deres pligter. Hykleriet skriger jo til himlen, når socialdemokraterne med den ene hånd tager imod skattebetaling fra de prostituerede og med den anden hånd peger stigmatiserende på dem. På trods af uenigheden vil jeg rose Mogens Jensen for at afsætte midler til en undersøgelse af internetfora, hvor navnlig unge mænd opildner hinanden til diskrimination og seksuelle krænkelser mod kvinder. Det hører ingen steder hjemme, og det vil jeg gerne rose ministeren for at reagere på. Når det er sagt, savner jeg stadig Socialdemokraternes reflekterede bud på at løse nogle af vor tids største ligestillingsudfordringer. Det gælder ikke mindst i landets ghettoområder, hvor ligestilling langt fra er normen. Jeg er med på, at socialdemokraterne tror, de kan løse problemerne ved at bruge flere penge, men er det virkelig Mogens Jensens alvor at løse de store sociale udfordringer med et kursus og en kampagne til 600.000 kroner? Endelig vil jeg gerne opfordre ministeren til at tale ligestillingen op i stedet for ned. Det er muligt, at ligestillingen halter i Mogens Jensens hoved, men det generelle billede viser Danmark som et af verdens bedste lande, når det kommer til rettigheder og muligheder for alle mennesker.

Annonce