Annonce
Livsstil

Sexologen: Sådan opstår den store kærlighed

Illustration: Mikkel Damsgård Petersen

"Jeg føler mig elsket, når ..."

Vi burde alle sammen med jævne mellemrum sætte os ned og skrive en liste med alle de små og store ting i hverdagen, som vores partner eller andre gør for os, som giver os følelse af at være værdsatte og elskede.

Det er en god øvelse, ikke mindst for at blive mere opmærksomme på, at der er masser af kærlighed i vores parforhold, selv om vi har været sammen med partneren i mange år. Kærligheden er der altid, vi er bare blevet blinde for den.

Når et par henvender sig til mig som sexolog og parterapeut, er det næsten altid problemerne, de skubber ind ad døren som det første. Alt det, de er glade for og værdsætter ved hinanden, er blevet usynligt. De kan kun se, hvad de ikke får eller savner.

Hvis man spørger, hvorfor de overhovedet er sammen, når de er så utilfredse, svarer de fleste: "Jamen, fordi vi elsker hinanden."

Men hvad er det så helt konkret de elsker? Det er den liste, der skal skrives på.

Måske er det den kop kaffe, den ene serverer på sengen om morgenen? Måske er det følelsen af tryghed og samhørighed?

Første skridt til at få kærligheden til at blomstre i parforholdet er at lægge mærke til de gode ting, der allerede er der. Som parterapeut oplever jeg kærlighedens mange sider, både gode og dårlige. Og en af de ting, der ofte står i vejen for, at vi kan nyde kærligheden, er vores egne (urealistiske) forventninger. Mange har en forestilling om, at partneren er en soul mate, som kan og skal opfylde samtlige behov - være samtalepartner, medforælder, kammerat og en hed elsker - hele tiden og altid.

Ifølge den amerikanske professor i psykologi Barbara Fredrickson er mange af os besatte af forelskelsen og det romantiske forhold og har ikke fokus på det, hun kalder mikroøjeblikke. Kærlighed er efter hendes mening og ud fra hendes forskning ikke en konstant følelse, men tværtimod øjeblikke af intens forbundethed mellem dig og et andet levende væsen, hvor I deler en positiv følelse.

Disse øjeblikke finder sted i løbet af et splitsekund og er magiske og kraftfulde. Det er, som om en positiv følelse flyder gennem jer som en bølge og skaber synkronisering mellem jer. Når du virkelig føler en forbindelse til en anden person, foregår der en smukt koreograferet biologisk dans: Jeres smil og kropssprog spejler hinanden og synkroniseres.

Der kan endda ske en synkronisering af jeres hjerterytmer og biokemi. I det mikro-øjeblik er der en positiv følelse, som eksisterer på tværs af to hjerner og kroppe på samme tid. Det kan naturligvis også ske i sengen, men det behøver det ikke.

Med andre ord mange bække små gør en stor å, og hvis du deler tilstrækkeligt mange af disse mikro-øjeblikke med andre mennesker, kan det fylde dit hjerte med kærlighed. Det er netop sådan, den store kærlighed opstår.

Annonce

Sådan hjælper du kærligheden på vej


  1. Det er snart valentinsdag, og uanset om du er single eller i et forhold, kan disse mikro-øjeblikke hjælpe dig med at få kærligheden til at blomstre.
  2. Tænk på de tre længste sociale interaktioner, du har haft i løbet af dagen, og mærk, hvordan du har følt dig forbundet med andre mennesker. Ikke kun din partner. Kærlighed avler kærlighed.
  3. Kærlighed har et passivt og et aktivt aspekt. Er der god balance mellem at give og modtage i dit parforhold?
  4. Lav en liste med små kærlighedshandlinger - både hvad du godt kan lide at give og at modtage.
Amalie Pedersen skriver hver uge om sex og samliv. Foto: Vibeke Volder
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Stop fodboldbaners plastsvineri

Vidste du, at det måske smadrer havmiljøet, når dit barn går til fodbold? Hvis dit barn spiller på en gammel kunstgræsbane, er det desværre tilfældet. Kunstgræsbaner er ofte lavet af gamle bildæk, der bliver sprættet op og raspet. Det gør banen blød og rar at falde på. På den måde minder det om rigtige græsbaner. Men det raspede bildæk, bliver ikke på banerne, det hentes med hjem og alle mulige andre steder, hvor fodboldspillerne færdes. Derfor kommer det også i grundvandet, og det ryger i havene, derved ødelægges havmiljøet. Og vi risikerer selv at komme til at spise mikroplasten, når de fisk, vi spiser, har indtaget plasten enten som direkte føde, eller fordi de spiser andre dyr, der har det i sig. Nåh, ja de fisk spises også af andre dyr, der spises af større dyr, og så har vi det overalt i naturen. Enhedslisten kræver derfor et stop for anlæg af kunstgræsbaner med det forurenende granulat i, og at vi får de gamle baner skiftet ud med nyt, miljøvenligt kunstgræs. Der findes i dag alternativer lavet af f.eks. kokosfibre, sukkerroer eller olivenkerner – så der er ingen undskyldning for ikke at komme i gang! Sverige overvejer et forbud, og EU-Kommissionen skal til foråret diskutere, hvilke tiltag der skal til. Lad den grønne bølge gå på vores boldbaner – så vi og vores børn kan spille fodbold med god samvittighed!

Aarhus For abonnenter

Bevaringsværdigt byggeri til salg: Prisen starter ved 14 millioner

Aarhus

Bruno har uddannet 400 til at spille jagthorn: - Jeg bliver ved med at spille, så længe jeg kan tygge smør

Danmark

Fund af væsentligt bevismateriale: Ledende nynazist og 27-årig varetægtsfængslet for hærværk på jødisk gravplads

Annonce