Annonce
Debat

SF-kandidat om byudviklingen: Aarhus skal ikke være en dårlig kopi af andre byer

"Man kan sagtens udvikle byen og bygge nutidigt og samtidig understøtte byens historie. F.eks. kan man genopføre/restaurere historiske bygninger med et moderne tvist, som både kigger tilbage og fremad", skriver Claus Thomasbjerg. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

DEBAT: Aarhus er en by i konstant udvikling. Udviklingen med nye byggerier og løsninger af trafikale forhold i og omkring Aarhus midtby er fyldt med forskellige holdninger og debat. Det er rigtig sundt, at mange engagerer sig. For der er behov for, at vi forholder os kritisk til, hvordan Aarhus skal udvikle sig.

Debatten har aldrig været mere vigtigt. Vi ser bl.a. historiske bygninger forsvinde og nye bygninger skyde op, der bør få os til at stille spørgsmålet om byudviklingen i Aarhus er på den rette vej? Jeg mener, at der behov for at gentænke kursen.

For mange af de nye byggerier, som skyder op i eksisterende boligområder og bydele, er glaspaladser og betonjungler, der ikke matcher omgivelserne i deres arkitektur, farver og størrelse mv. Bygningerne fortæller om en storbys-ambition, hvor Aarhus skal ligne og måle sig med storbyer rundt om i verden.

Annonce


Jeg mener, det er afgørende for fremtiden i Aarhus, at der bliver lavet en klar plan for byens udvikling. En plan, der også inddrager borgerne, og som giver plads og luft til mennesker, byliv og grønne oaser samt bygninger, der spiller sammen med den århusianske historie og identitet.


Men ambitionen bør ikke være en dårlig kopi af andre byer. I stedet skal man droppe mindreværdskomplekserne og være stolt over vores historie og identitet som århusianere og bysamfund. For man kan sagtens udvikle byen og bygge nutidigt og samtidig understøtte byens historie. F.eks. kan man genopføre/restaurere historiske bygninger med et moderne tvist, som både kigger tilbage og fremad. Det vil fortælle omverden, at vi ved, hvem vi er, og hvor vi kommer fra. Og det vil give Aarhus sin rette identitet, sjæl og stemning både for os århusianere og besøgende.

Det virker, som om det eneste punkt i byplanlægningen er at presse en masse ekstra kvadratmeter ind i bymidten. Det gælder også i den måde, der byfortættes på. Her er politikken hos nogle af byrådets partier, at hver kvadratmeter i byrummet med lidt luft skal bebygges. Gerne højere end det eksisterende byggeri. En politik, der indskrænker pladsen og lys i Aarhus by, og som giver mindre plads til mennesker og grønne oaser.

Men vi bør i stedet skabe mere luft og plads til mennesker og et mere spirende byliv. Det er også tanken bag SF's forslag om at gøre nogle gader bilfrie. Forslaget er desværre i høj grad blev fremstillet som, at midtbyen lukkes hermetisk for biler. Det er ikke korrekt. Men i stedet for at cirkulere rundt efter en parkeringsplads kører man bilen direkte i en af byens parkeringshuse og -kældre. Det vil give plads til flere gågader med liv, handel og aktiviteter.

Jeg mener, det er afgørende for fremtiden i Aarhus, at der bliver lavet en klar plan for byens udvikling. En plan, der også inddrager borgerne, og som giver plads og luft til mennesker, byliv og grønne oaser samt bygninger, der spiller sammen med den århusianske historie og identitet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce