Annonce
Aarhus

SF og R stormede frem i Aarhus: Fik langt flere EU-stemmer her end på landsplan

Mandag talte ansatte på Aarhus Rådhus stemmerne op efter valget til EU. Foto: Axel Schütt
Mens SF og Radikale fik markant flere stemmer i Aarhus end gennemsnitligt på landsplan fik Socialdemokratiet og især Venstre og Dansk Folkeparti færre stemmer.

AARHUS: Socialistisk Folkeparti og Radikale stormer frem i vælgertilslutning i Aarhus, hvor partierne ved EU-valget fik markant større andele af de afgivne stemmer end på landsplan.

SF fik samlet 17,6 procent af stemmerne i de fire Aarhus-kredse tilsammen. Det er 4,4 procentpoint flere stemmer end på landsplan.

Størst i Aarhus er fortsat Socialdemokratiet, som fik 20 procent af stemmerne, men det borgmesterbærende parti kunne end ikke leve op til landsgennemsnittet på 21,5 procent. S hentede flest stemmer i Vestkredsen (23,2 procent) og færrest i Østkredsen (16,8 procent).

Regeringspartiet Venstre fik et endnu mere skuffende valg. Med 18,9 procent af stemmerne i Aarhus er Venstre fortsat det næststørste parti i kommunen, men partiet fik 4,6 procentpoint færre stemmer end på landsplan, hvor Venstre er udråbt som EU-valgets vinder med hele 23,5 procent af alle stemmer.

Dansk Folkeparti, der blev mere end halveret på landsplan, fik et endnu værre valg i Aarhus med blot 6,2 procent af stemmerne mod 10,7 procent på landsplan.

Radikale var som sagt den anden store højdespringer ved EU-valget i Aarhus og fik 13,7 procent af stemmerne i Aarhus mod 10,1 procent på landsplan.

Størst er Radikale i Østkredsen, som er det inderste Aarhus. Her fik partiet 15,4 procent af stemmerne, mens SF er størst i Nordkredsen med 19,6 procent af alle stemmerne. SF sniger sig samtidig over målstregen som det største parti i Østkredsen med 19,1 procent mod Venstres 18,9 procent.

Enhedslisten og Alternativet klarede sig også bedre i Aarhus end på landsplan. EL fik samlet 6,9 procent af stemmerne mod 5,5 procent på landsplan. Alternativet står også lidt bedre i partiets leder Uffe Elbæks gamle hjemby med 5,2 procent af stemmerne mod 3,4 procent på landsplan.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Århusiansk syrienkriger anholdt ved ankomst til Danmark

Læserbrev

Læserbrev: Socialdemokratiet vil gerne være med

Socialdemokratiet ønsker naturligvis at være med til at præge udviklingen i Odder Kommune. Derfor er vi også næsten hvert år med i budgetforlig. Desværre ikke i år. Det, der skiller, er især grønthøstermetoden forklædt som "hverdagseffektiviseringer", manglende satsning på grøn og bæredygtig udvikling og detailstyring på fagområderne. Med detaljerede retningslinjer og puljer udstråler budgetforliget desværre mistillid til medarbejderne. Det er New Public Management og djøfisering, når det er værst. Hverdagseffektiviseringerne, puljerne og flere eksempler på beslutninger, der ikke føres ud i livet, tegner et billede af en kommune, der er ved at gå i stå. Politikere, der ikke tager ansvar for udviklingsretningen. Og ikke tager ansvar for at rette økonomien op i tide. Ved sidste års budgetlægning blev det vedtaget, at der skulle udarbejdes et udviklingskatalog over mulige smarte investeringer/besparelser. Det er ikke udarbejdet. Ved 2. behandling af budgettet argumenterede borgmesteren for, at der ikke er afsat nye penge til energibesparende foranstaltninger, fordi penge i sidste års budget ikke er brugt. Eksempler blandt flere på manglende tempo og vilje til at udføre byrådets beslutninger. Det hjælper ikke at give forvaltningen skylden, ansvaret ligger entydigt hos borgmesteren. Manglerne i forhold til grøn og bæredygtig udvikling har fået mindre opmærksomhed. Lone Jakobi trak forskellen op således: "Sølle halvanden millioner kroner har I fundet til grøn og bæredygtig omstilling i Odder Kommune - over fire år! (...) Men derfra, da finder I ingenting. Som i absolut ingenting. Og I stopper endda det vigtige arbejde med energirenoveringer." Til sammenligning har Socialdemokratiet i sit budgetforslag fundet otte millioner kroner. Socialdemokratiet vil gerne tilbage til samarbejde over midten. Men det forudsætter, at borgmesteren leverer på byrådets beslutninger og herunder ikke mindst det omstillingskatalog, som også hans forligspartnere har bestilt. Der er brug for seriøs prioritering og handling, hvis vi skal rette op på både økonomi og kernevelfærd og samtidig bidrage til en grøn og bæredygtig udvikling.

AGF

Målfest, sejr og ny optimisme: Her er hele dækningen af AGF-Sønderjyske

Annonce