Annonce
Byudvikling

Hvad skal tunnel-milliarden bruges til? Her er SF og Rs ønskeseddel

Det er fint at bruge en del af tunnel-milliarden på infrastruktur, men også børn, natur og ældre bør tilgodeses, mener SF og R.
Flere partier kommer nu på banen med en ønskeseddel for, hvad den milliard, som Aarhus Kommune pludselig er i besiddelse af, skal bruges til. Står det til SF og R skal flere områder nyde godt af pengene.

AARHUS: Med Folketingets transportaftale fra juni i år kom finansieringen af Marselistunnellen på plads. Statspengene betyder samtidig, at Aarhus Kommune pludselig råder over en milliard gode danske kroner, som var sparet op til projektet ved hjælp af dækningsafgiften, som er en særskat i Aarhus på erhvervslivets ejendomme.

Penge der nu i stedet kan bruges til andre formål, end det oprindelige.

LÆS OGSÅ: Aarhus får lige en milliard kroner til overs fra Marselistunnelen: Skal vi bruge dem? Og på hvad?

Annonce

Det fik straks Venstre og Konservative til at give deres bud på, hvordan milliarden bør bruges. Mens Venstre ønsker at bruge pengene på infrastruktur og blandt andet har foreslået at udvide den planlagte BRT-på Ringvejen, så vil Konservative gerne i form af skattelettelser sende pengene tilbage til der, hvor de kommer fra - nemlig erhvervslivet.

Det får nu SF og Radikale på banen. Partierne forslår i et fælles udspil, at pengene fordeles på syv forskellige områder, så de blandt andet kommer børn, ældre og cyklister til gode, ligesom nogle af pengene foreslås brugt til idrætsfaciliteter, lokalbiblioteker og børnekultur.

Ingen skattelettelser til erhvervslivet

Medlem af Aarhus Byråd for SF, Jan Ravn Christensen, er noget forundret over, at V og K nærmest giver udtryk for, at de alene har råderet over en milliard kroner.

- Der er ikke noget galt i at bruge nogle af pengene på en udbygning af den kollektive trafik, som V har foreslået, siger Jan Ravn Christensen.

SF og R foreslår selv at bruge 250 millioner til letbaner og BRT.

Det vil være helt absurd at bruge pengene på skattelettelser til erhvervslivet fremfor på at løfte velfærden for børn, socialt udsatte og ældre. Vi har for eksempel et stort efterslæb i forhold til at sikre et ordentligt indeklima for de mindste

Jan Ravn Christensen (SF)

I SF er der dog ingen forståelse for de konservatives forslag om at bruge pengene på skattelettelser til erhvervslivet.

- Det vil være helt absurd at bruge pengene på skattelettelser til erhvervslivet fremfor på at løfte velfærden for børn, socialt udsatte og ældre. Vi har for eksempel et stort efterslæb i forhold til at sikre et ordentligt indeklima for de mindste, siger Jan Ravn Christensen, der samme tid påpeger, at mange af kommunens plejeboliger og lokalcentre trænger til en kærlig hånd.

Annonce

Flot naturplan

Over for Århus Stiftstidende giver han udtryk for, at det er en meget flot naturplan, som rådmand Bünyamin Simsek (V) forslog. Den vil blandt andet betyde, at der skal etableres en 20 km lang naturpark i Aarhus Ådal.

- Vi synes også, det er en flot naturplan som Simsek har foreslået, og nu hvor han ikke selv foreslår at afsætte penge til den – vil vi meget gerne hjælpe tankerne på vej, forklarer SF'eren.

Forslag fra SF og R

  • 300 mio. kr. til indeklimainvesteringer til børn i dagtilbud og skole.
  • 250 mio. kr. til letbane/BRT.
  • 150 mio. kr. til modernisering af plejeboliger og lokalcentre på ældreområdet og til botilbud på socialområdet.
  • 100 mio. kr. til idrætsfaciliteter, lokalbiblioteker og børnekultur.
  • 100 mio. til natur - engsøer og ny skov.
  • 50 mio. kr. til klimafonden.
  • 50 mio. kr. til initiativer i cykelhandlingsplanen.

SF og R ønsker desuden at børnene også skal have glæde af pengene.

- Indeklimaet på skolerne og dagtilbuddene er afgørende for børns læring og trivsel. Det er en kæmpe udfordring som skal løses. Sammen med SF foreslår vi også at gøre en ekstra indsat for at skabe rammerne for at fællesskaberne i foreninger og lokalsamfund kan udvikles, og derfor afsætter vi midler til idrætsfaciliteter, lokalcentre og lokalbiblioteker. Erfaringerne fra corona-tiden viser, at de rette rammer for fællesskaber er afgørende for vores trivsel, siger rådmand for Kultur og Borgerservice Rabih Azad-Ahmad (R), der samtidig påpeger, at vi er nødt til at handle stærkere på klimadagsordenen og sikre, at klimahandlingsplanen kommer i mål.

Partierne ønsker, at tunnel-milliarden bliver taget med som et tema ved de kommende budgetforhandlinger.

- Så må vi jo se, hvad vi kan blive enige om, og hvor langt pengene rækker, siger Jan Ravn , der mener, at det er vigtigt, at der nu kommer en proces, hvor alle i byrådet kan være med til at beslutte, hvor pengene bedst bliver brugt.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Det her er Aarhus’ bedst bevarede hemmelighed

Danmark

Torsdagens coronatal: Antallet af indlagte falder med 14

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Musikken fylder Aarhus: Så er der Spot-party i provinsen

Aarhus For abonnenter

Bekymret familiefar kæmper for at få vished: Har mine børn leget i giftigt brandskum og taget skade af det?

Debat

Ulovlige byggerier i Aarhus: Det skal nok blive kønt, hvis alle bare får tilgivelse

Kultur

Se video med Tom Kristensens Le Mans-bil bygget 1:1 i Lego

Alarm 112

Politiet søger hjælp til at identificere medgerningsmand: Overfaldt tre mænd samme aften

AGF For abonnenter

Skadesoverblik i AGF: Knæskade driller Gift Links

Debat For abonnenter

Nytter det at sige fra over for byggeplaner i Aarhus? Nej, er svaret lige nu - og det er et kæmpe problem

Aarhus

Kæmpe læk af personnumre i Aarhus: Lange lister med fortrolige cpr-numre lå på kommunal hjemmeside

Erhverv

Stjerneadvokat afsløret: Skal betale millionbeløb tilbage

Erhverv For abonnenter

Kasper Würtz trækker Christian Bitz i retten i ny sag: - Jeg er nødt til at gå hele vejen, ellers har det hele været forgæves

Kultur For abonnenter

Århusianske Iomfro er Spot-debutant og efterspurgt af kronprinsparret: - Det er virkelig dejligt, at folk ser en kvalitet i det, jeg laver

Alarm 112

Drabet på Væddeløbsbanen: Modstridende forklaringer mudrer billedet af drabet

Annonce