Annonce
Debat

SF siger nej tak til flere parcelhuse: Lykken er ikke altid et hus med egen have

"Mange unge børnefamilier drømmer om at forlade etageboligen på 3.-8. etage for at bo med direkte adgang til uderum – plads til børneleg og hyggeligt terrasseliv. Mange ser i denne drøm kun det fritliggende parcelhus med have på alle fire sider. Der er samtidig mange af disse unge familier, som ikke ønsker en have med dyrkning af diverse afgrøder – mange børnefamilier har ikke tid til den indsats, som en have kræver", skriver Annbritt Jørgensen og Rie Øhlenschlæger. Arkivfoto: Axel Schütt

DEBAT: SF Aarhus' emnegruppe for grøn omstilling har valgt at indgive et høringssvar til Aarhus Kommunes temaplan:

Vi konstaterer, at den fremlagte temaplan skrotter Kommuneplan 2017's ambitioner om bæredygtig byudvikling i oplandsbyerne. Temaplanen ændrer radikalt på det vedtagne sigte fra Kommuneplan 2017 – hvori det understreges, at fokus er på mere tætte boligformer, hvorfor der i Kommuneplan 2017 ikke blev udlagt nye byområder til parcelhuse. Desværre gjorde man i 2017-kommuneplanen ikke en indsats for at få udviklet gode alternativer til parcelhuset.

Den fremlagte temaplan, kaldet "Arealer til alle boligtyper", er primært et forslag om udlæg af arealer til fritliggende parcelhuse i 13 oplandsbyer omkring Aarhus. Temaplanen redegør for et
samlet behov for udlæg af arealer til i alt 3610 fritliggende boliger. Heraf et behov for 2750 fritliggende boliger indenfor 10 år. Der regnes med cirka 70 procent som fritliggende parcelhuse.

Annonce

Mange unge børnefamilier drømmer om at forlade etageboligen på 3.-8. etage for at bo med direkte adgang til uderum – plads til børneleg og hyggeligt terrasseliv. Mange ser i denne drøm
kun det fritliggende parcelhus med have på alle fire sider. Der er samtidig mange af disse unge familier, som ikke ønsker en have med dyrkning af diverse afgrøder – mange børnefamilier har ikke tid til den indsats, som en have kræver.

Ved rundtur i nyere parcelhuskvarterer i Aarhus og oplandsbyerne kan man se, at en væsentlig del af parcelhusejerne prioriterer terrasse med store befæstede arealer, hvorimod der ikke udvikles haver med megen beplantning, ofte kun en slået græsplæne og enkelte buske, let at passe, men det er arealer med meget lav biodiversitet.

Vi foreslår, at man fastholder beslutningen om ikke at udlægge yderligere areal til parcelhuse.

Vi foreslår, at vi i højere grad inddrager både borgerne, forskere, som ved noget om, hvordan vi bruger vores boliger, og kreative og innovative arkitekter til at hjælpe med at omsætte boligdrømme til konkrete stedsspecifikke forslag - før der udarbejdes temaplan for oplandsbyerne omkring Aarhus.

Verdensmålene er vores fælles guideline for en bæredygtig udvikling/omstilling af vores måde at bruge jordklodens ressourcer, vores måde at få det gode liv på. Verdensmålene forpligter os.
Verdensmål nr. 11, "Bæredygtige byer og lokalsamfund", forventer, at vi udvikler bæredygtige bysamfund med mindst mulig CO2-udledning, ressourceforbrug og hensyntagen til bevarelse af naturværdier. Mål 11 stiller også krav om, at der skal sikres nem adgang til kollektiv transport fra alle boligområder.

Verdensmål nr. 12, "Forsvarligt forbrug og produktion", forventer, at vi inden 2030 har en bæredygtig forvaltning og effektiv udnyttelse af naturressourcerne.

Verdensmål nr. 17, "Partnerskaber for handling", kræver både offentlige partnerskaber, offentlige-private og civilsamfunds partnerskaber med det mål at udnytte erfaringer og
ressourcestrategier fra alle dele af samfundet.

Der er stadig ubebyggede parcelhusgrunde i og omkring oplandsbyerne og i Aarhus – det vil være i strid med Aarhus Kommunes strategi om bæredygtig udvikling, CO2-reduktion og naturbevarelse, udlæg af mere vild natur og ønske om større biodiversitet og grundvandsbeskyttelse, at tillade yderligere arealudlæg til parcelhuse. Hvilket ikke bremser muligheden for udlæg af arealer til klyngehuse, kædehuse, byggefællesskaber, bogrupper, dobbelthuse, kollektivbebyggelser og selvbyggere. Her blot med mindre grundarealforbrug pr. bolig.

Der er både i Aarhus og i oplandsbyerne en stadig udskiftning og opgradering/om- og tilbygning til eksisterende parcelhuse, som viser, at den nødvendige cirkulation i boligforbruget mellem generationer fungerer.

Vi foreslår, at man fastholder beslutningen om ikke at udlægge yderligere areal til parcelhuse. Der er oplagte muligheder for i et tværfagligt samarbejde, som inddrager lokale borgere, fællesråd mv., at arbejde meget mere innovativt og kreativt både med analyse af de forskellige oplandsbyers specifikke identiteter, naturressourcer og infrastruktur og med udvikling af nytænkte boligformer, som både sikrer en markant højere tæthed end parcelhusudlæg, bedre social sammenhæng, bedre adgang til kollektiv trafik og dermed også mindre vejudlæg og kortere infrastruktur til forsyninger og afledninger.

En strategi, som udover at skabe lokalt tilpassede, bedre og mere varierede lokale udviklinger reducerer CO2-udledning og friholder mere plads til natur samt også vil være økonomisk fordelagtig for vores fælles pengekasse til byggemodning, anlæg af veje, forsyninger og afledninger.

SF's emnegruppe for grøn omstilling foreslår, at Kommuneplan 2021 formulerer en strategi for udvikling af oplandsbyerne i overensstemmelse med ovenstående principper – herunder, at der som eksempel og til inspiration før endelig udarbejdelse af temaplanen senest 2022 udskrives én eller flere tværfaglige idekonkurrencer til belysning af udviklingsmulighederne i udvalgte lokalsamfund.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Jonas fandt aldrig Nick den nat på havnen: - Der dør for mange. Vi bliver nødt til at overveje hegn

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Dagens corona-tal: Smitten spreder sig med stor hastighed, men der er også en god nyhed

Aarhus For abonnenter

Mennesker med magt: Her er Bente Byudvikling

Alarm 112

I røg og damp: Kontorer hos Billigblomst fik hjælp af brandvæsenet

AGF

AGF skal møde norsk mesterhold og svensk modstand på træningslejr

Hvad gør andre lande? De bekæmper høje energipriser med hjælpepakker for milliarder

Aarhus For abonnenter

Ny rådmand varsler flere slanke højhuse: Fortætning er ikke et skældsord - det kan være godt for byen

Debat

Dansk Erhverv er klar: Lad os sammen gå nye og grønne veje

Aarhus

10 millioner for nyt letbanestop til badegæster og skovture: Politikerne er positive, men fagfolk er ikke om bord

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Erhverv

Med millionopbakning er ny århusiansk hjælpe-app endelig i luften: - Vi skal være Europas største

Aarhus For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 20-11

Alarm 112

Videodagbøger kredser om masseskyderier selv om plan var droppet

Annonce