Annonce
forside

SF-topfolk imod indgreb i faglige konflikter

Flere medlemmer af SFs landsledelse mener, at politikere skal blande sig uden om faglige konflikter. Et medlem vil have det direkte dårligt med et regeringsindgreb i en konflikt mellem lærerne og KL.

Der vil formentlig komme til at lyde et ramaskrig i dele af SFs bagland, hvis regeringen vælger at bryde ind i den varslede konflikt mellem Danmarks Lærerforening og Kommunernes Landsforening (KL).

Seks medlemmer af landsledelsen oplyser til Berlingske Nyhedsbureau, at de »generelt er imod, at Folketinget griber ind i faglige konflikter«.

»Jeg vil have det dårligt med, at SF blander sig i en faglig konflikt. Det er ikke vores rolle,« siger Serdal Benli (SF), der udover at være medlem af landsledelsen også er byrådsmedlem i Gladsaxe.

Alle seks medlemmer har svaret på det principielle i et politisk indgreb, men Serdal Benli er ikke bleg for at tale om den konkrete situation, hvor forhandlingerne mellem lærerne og KL er strandet i Forligsinstitutionen.

Han mener, at den danske model skal have lov til at fungere.

»Hvis vi som parti og som en del af regeringen er med til at lave et indgreb, så underminerer vi den danske model,« siger Serdal Benli.

Tidligere næstformand Tonni Hansen er helt på linje med Benli, når det gælder det principielle, men han erkender, at der kan være situationer, der er så fastlåste, at en regering må gribe ind.

»Men jeg vil ikke være særlig tilfreds, hvis regeringen bliver nødt til at gribe ind her,« siger Tonni Hansen.

Poul Overlund-Sørensen mener, at »arbejdsmarkedets parter knækker nødderne bedst selv«, men vil »udtrykke forståelse« for en eventuel indgriben i en lærer-lockout, da »der ligger en samfundsmæssig forpligtelse hos Folketinget«.

»Men jeg ser det ikke som en løsning på en arbejdsmarkedskonflikt,« siger han.

Partiformand Annette Vilhelmsen (SF) ønsker ikke at kommentere udmeldingerne. Hun henviser i stedet til den irettesættelse, som hun fredag gav til uddannelsesordfører Pernille Vigsø Bagge (SF), da hun blandede sig i debatten.

»Jeg synes ikke, det var særlig smart, at SFs ordfører udtalte sig om de igangværende forhandlinger på folkeskoleområdet. Det burde hun ikke have gjort. Jeg vil heller ikke selv kommentere de igangværende forhandlinger, netop fordi de er igangværende,« lød det fra Annette Vilhelmsen i en skriftlig meddelelse til Berlingske Nyhedsbureau.

Ifølge Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, vil det være særdeles kritisk for SF, hvis partiet bliver tvunget med i et politisk indgreb.

»I betragtning af, hvor elendigt SF står i meningsmålingerne, og hvor presset Annette Vilhelmsen allerede er som leder af partiet, så kan det her sætte gang i et forløb, som partiledelsen reelt ikke kan styre,« siger han.

»Det vil helt givet være med til at forstærke diskussionerne i baglandet om, at SF hurtigst muligt bør trække sig ud af regeringen,« vurderer Thomas Larsen.

KL og DLF skal forhandle en aftale på plads inden 1. april, hvis en lockout skal undgås. Forligsinstitutionen kan dog vælge at udsætte konflikten to gange 14 dage. Det er først, når konflikten træder i kraft, at regeringen kan skride ind og diktere en overenskomst.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Rejsevejledninger bliver lempet - men ferierejser frarådes

Aarhus For abonnenter

Prisen er 1,4 millioner kroner per meter: Kommer du til at betale regningen for en Marselistunnel?

Annonce