Annonce
Aarhus

SF vil forbyde brændeovne i nattetimerne: Resten af byrådet pøser vand på forslaget

Sundt, nej. Hyggeligt, ja. Hvilken af de to hensyn skal veje tungest? Debatten om brændeovne bliver stadig mere markant i Danmark. Foto: Christian Lindgren/Scanpix
Billig hyggevarme eller død-alvorlig partikelforurening? Debatten om brændeovne er blusset op, og i Aarhus vil SF have indført restriktioner på hvornår og hvordan, husejere fyrer i deres brændeovne.

AARHUS: Brændeovne er en varm kartoffel for tiden.

Der findes 750.000 af dem i Danmark, hvilket svarer til én i hver tredje husstand. Alene i Aarhus Kommune findes der 18.000 brændeovne.

Varmen er både hyggelig og billig. Men op ad skorstenene fyger så mange partikler, at brændeovnsfyring ifølge Miljøstyrelsen står for 70 procent af den samlede danske partikeludledning.

Annonce

Konsekvensen? Den slags kan ikke måles direkte, men det anslås, at 400 danskere hvert år dør en for tidlig død af årsager, der skyldes skadelige partikler fra brændeovne.

På den baggrund skulle byrådet i Aarhus onsdag tage stilling til et forslag fra SF, der både ønsker at indføre en kommunal skrotningsordning samt at forbyde fyring i nattetimerne.

- Brændeovne er en enorm udfordring i forhold til partikelforurening, og et forbud mod natfyring vil gå ud over ganske få (brændeovnsejerne, red.) og være til gavn for de mange, sagde SF's ordfører på sagen, Jan Ravn Christensen.

- Hvem står op for at fyre?

En række danske kommuner har allerede indført lokale forbud mod natfyring.

Natfyring betyder, at man "sjatfyrer" ved at lægge brænde i kammeret om aftenen og skrue ned for luftindtaget, så træet ulmer hele natten. Dermed er der stadig gløder om morgenen, så det er let at tænde op igen.


De fleste har det nok som mig selv. Jeg står altså ikke op klokken 23 for at fylde brænde på ovnen.

Viggo Jonasen (EL), byrådsmedlem


Til gengæld er der så lidt varme på natten igennem, at partiklerne ikke bliver brændt af og derfor forurener natfyring væsentligt mere end afbrænding for fuldt blus.

Enhedslistens Viggo Jonasen - der selv indrømmede at være glad brændeovnsejer - stillede dog spørgsmålstegn ved, hvor udbredt natfyring egentlig er.

Viggo Jonasen (EL) forklarede i byrådet, at moderne brændeovne efter hans mening er så effektive, at de slet ikke behøver brænde døgnet rundt for at varme huset op. Og hvor mange gider i øvrigt bøvle med at holde liv i ovnen natten over, spurgte han også? Privatfoto

- De fleste har det nok som mig selv. Jeg står altså ikke op klokken 23 for at fylde brænde på ovnen, så den kan brænde hele natten. Derfor er det her et forslag, som ikke løser noget nævneværdig problem. Til gengæld har Folketinget indført ved lov, at gamle ovne skal skiftes ud i forbindelse med ejendomshandler, og det er aldeles fornuftigt, mente Viggo Jonasen.

Annonce

Venter på mere viden

Heller ingen af de øvrige partier i byrådet var særlig lune på SF's strammerkurs over for brændeovne.

I stedet foretrak resten af byrådet at afvente et igangværende analysearbejde i Teknik og Miljø, som i øvrigt er sat i gang på foranledning af et tidligere budgetforslag fra SF.

Jan Ravn Christensen (SF), kaldte byrådets største parti for "fodslæbende", fordi S ikke vil være med til straks at ulovliggøre natfyring i brændeovne. Det ville sende et vigtigt signal, mener han. Pressefoto

Projektet skal munde ud i en anbefaling af hvilke virkemidler og tiltag, der vil have størst effekt på nedsættelse af luftforureningen fra brændeovne i Aarhus Kommune.

- I S er vi dybt optagede af århusianernes sundhed, og derfor også luften vi indånder. Vi mener, det er afgørende, at vi sætter hurtigt ind, men også at det skal være der, hvor det batter mest.

- Derfor støtter vi anbefalingen fra Teknik og Miljø om at afvente resultatet af det igangværende projekt, der skal afdække hvilke tiltag, der vil have størst effekt på udledningerne fra brændeovne, sagde Eva Borchorst Mejnerts (S), som afslørede, at også hun har brændeovn derhjemme, men at den kun står til pynt.

Annonce

Tak - men nej tak

Hos De Konservative ønskede også Theresa Blegvad at afvente resultatet af Teknik og Miljøs arbejde, og hun satte samtidig spørgsmålstegn ved problemets størrelse.

-Tak til SF for at rejse debatten om ild i pejsen. Her stopper anerkendelsen så også, for selv om det siger sig selv, at vi i K er optaget af at mindske luftforurening, så har vi kun 10 klagesager om brændeovne om året her i kommunen. Derudover vælger ni ud af ti en svanemærket ovn, når de køber en ny.  Vi taler ikke om et kæmpe problem her, mente Theresa Blegvad.

5 råd: Sådan fyrer du rigtigt

Hvis du har en brændeovn, så kan du selv gøre meget for at skåne dine naboer.

  1. Brug kun rent og tørt træ og sørg for at stykkerne ikke er tykkere end en mands underarm.
  2. Lad være med at fyre med paller og affaldstræ, der kan have malingrester og kemikalier i sig. Og drop æggebakker og reklamer som optænding - brug rigtige optændingsblokke.
  3. Byg et leje af brænde og tænd op i toppen ved at bruge små kviste, der hurtigt fænger. Det gælder om at få varmet skorstenen op i en fart, så der kommer godt med træk i den.
  4. Sørg for tilstrækkelig lufttilførsel. Der skal være klare flammer. Brændet må ikke ligge og ulme, for så kvulmer det med fed, sort røg op ad skorstenen.
  5. Røgen skal være hvid og allerhelst næsten usynlig. Er den det, så har du gang i en god forbrænding.

Dermed stod SF helt alene med sit forslag om at forbyde natfyring - indtil videre i hvert fald.

Forslaget om at indføre en kommunal skrotningsordning for at anspore århusianerne til at sløjfe brændeovnen, blev også skudt ned. Sådan en lokal ordning er nemlig ulovlig jævnfør kommunalfuldmagten.

Annonce
Byudvikling For abonnenter

Dan vil bygge en helt ny by på sine marker: Her kan 3-4000 mennesker få hygge og sundhed for sjælen

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 333 nye smittetilfælde - flere indlagte på sygehusene

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

AGFs matchvinder er snart kontraktfri: - Jeg vil ikke tale om min fremtid

Aarhus For abonnenter

Motorvejstilslutning ved Hørning er en håbløs flaskehals: Når Beder-Beringvejen åbner bliver det endnu værre

Alarm 112

Spritny Volvo komplet udbrændt: - Så voldsom en brand bryder jo ikke bare ud af sig selv

AGF

Med fart skal land bygges: Mustapha Bundu gør AGF til et helt andet fodboldhold

Aarhus

Ung bilist uden kørekort standset for fjerde gang i år: Nu er hans bil beslaglagt

Danmark For abonnenter

Sygeplejestrejke spænder ben for coronasmittede: Senfølgeramte i Aarhus venter i månedsvis på hjælp

Debat

Det bliver værre og værre på sygehusene: Det kan vi ikke byde hverken patienter eller personale

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Alarm 112

Kvinde sigtet for vold mod 9-årig dreng: Hev fat i hans hår og arm, fordi han råbte ind i en udluftningskanal

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Alarm 112

Hjort skudt med bedøvelsespil i dyrehaven: Politiet søger vidner

Byudvikling For abonnenter

Søren har boet nær stranden i Risskov hele sit liv: Støj og nybyggeri er blevet for meget for ham

Aarhus

Sympatisk men urealistisk: Forslag om at flytte udsalg bliver skudt ned

Annonce