Annonce
Danmark

SF vil håndhæve armslængdeprincip i nyt medieforlig

Nyt medieforlig skal pålægge partier at overholde princippet om armslængde til den frie presse, foreslår SF.

Det sker alt for ofte, at politikere blæser på armslængdeprincippet og blander sig i den frie presses arbejde.

Det mener SF's medieordfører, Jacob Mark. Han vil have skrevet ind i det kommende medieforlig, at partier ikke må bryde armslængdeprincippet.

Det gør Dansk Folkepartis Søren Espersen, når han vil gå til DR's bestyrelse og til kulturministeren for at opfordre til at "Deadline"-værten Steen Nørskov bliver fjernet fra sin værtsrolle, mener han.

- Det viser bare, at der er behov for, at vi i et nyt forlig får skrevet ind, at man skal overholde armslængdeprincippet, ellers kan man ikke sidde med i det forlig, siger Jacob Mark.

Armslængdeprincip betyder, at politikere bør holde en passende afstand til og undgå detailstyring af de beslutninger, som bliver truffet indenfor kulturlivet.

Medieordføreren nævner andre eksempler, som han mener har været problematiske. Blandt andet da Dansk Folkeparti og Konservative i 2017 ønskede, at DR redigerede eller fjernede tv-serien "Historien om Danmark".

- Det grundlæggende i et demokrati, som det Danmark er, at man ikke skal være bange for politikerne, når man laver kritisk journalistik eller medieindhold, siger Jacob Mark.

I alle forlig, der bliver lavet på Christiansborg, er der en loyalitetsnorm, som betyder, at partier skal være loyale over for det, der er aftalt med forliget.

- Hvis man helt klokkeklart bryder med forliget, så risikerer man at blive smidt ud af forliget, hvis partierne og ministeren er enige om det, siger Jacob Mark om sit forslag.

- Jeg er bekymret for den tendens, vi ser i andre lande, hvor den frie og kritiske presse får det sværere og sværere. Jeg regner med opbakning fra de partier, som historisk altid har bakket op om den frie presse, siger han.

Den seneste melding fra kulturminister Joy Mogensen (S) lyder, at forhandlingerne om et nyt medieforlig skal gå i gang i løbet af 2020.

Men regeringens støttepartier, SF, Enhedslisten og De Radikale, presser utålmodigt på for at få gang i forhandlingerne.

Blandt andet er det vigtigt for støttepartierne at få klarhed over DR's økonomi.

DR blev i 2018 pålagt at spare. Den første del af nedskæringer har fundet sted, men DR skal spare yderligere 255 millioner kroner, hvis ikke de kommende medieforlig laver om på det.

/ritzau/

Annonce
Artikel fra Berlingske om Espersens ønske om at få Steen Nørskov fjernet som vært
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Se hele listen: Her er lå de bevaringsværdige bygninger, der er revet ned

Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Aarhus

Oversvømmelser lukkede to veje, og så blev folk tossede: - Vi fik fingeren og skældud

Østjylland

Politi advarer om risiko for akvaplaning efter uheld på østjysk motorvej: Det er meget farligt

Annonce