Annonce
Danmark

Shitstorm i Lagkagehuset

Peter Rasmussen

Der er et eller andet sjovt ved at sige lort og lagkage. De to ord lyder bare godt sammen. En af min fars standardvitser lød sådan her: ”Min dreng, ved du hvorfor der lugter mere af lort end af lagkage”. Og svaret var hver gang: ”Fordi der er flere røvhuller, end der er bagere”.

Men i denne uge var det så bagerne, det gik ud over. Eller Lagkagehuset blev i hvert fald halet igennem en shitstorm på de sociale medier. Årsagen var, at lagkagekæden har modtaget 4,7 millionerne kroner i lønkompensation under corona-krisen, selv om selskabet er ejet gennem selskaber i blandt andet skattelyet Jersey og ikke har betalt skat i 2018.

På Lagkagehusets facebook-side skriver nu tidligere kunder for eksempel: "Føj, nogle skatteunddragere og tiggertyper. Skam jer. Jeg har købt mit sidste brød hos Svindelkagehuset". En anden skriver: "Skattely - hvor er det dog usselt. Vi er færdige med at handle hos jer". Og en tredje: ”Det er IKKE OK, og jeg håber, at de danske forbrugere vil sætte en stopper for det, som I har gang i”.

Sagen fik Dansk Folkeparti, Enhedslisten og SF til at kræve ændrede regler for hjælpepakkerne. Og det hjalp ikke noget, at lagkage-direktør, Jason Cotta, forklarede, at Lagkagehuset naturligvis har tænkt sig at betale skat, når de kommer til at tjene penge. Lige nu har de bare brugt kræfterne på at skabe 3000 nye arbejdspladser, og det har givet et hul i kassen på 70 millioner kroner. Og i Danmark betaler man jo som bekendt ikke skat af penge, man ikke har tjent.

Alligevel tyder noget, ifølge Netavisen Pio, på, at Lagkagehuset i øjeblikket mister kunder. ”SchweizerBageriet i Aarhus C. oplevede således i weekenden omkring 25 procent flere kunder end normalt. Lagkagehusets konkurrent tæt på Bruuns Galleri sætter kundetilstrømningen i forbindelse med den dårlige medieomtale af den nærliggende konkurrent, Lagkagehuset”, skriver Pio.

Det er bare sådan, at shitstorme har det med at lægge sig hurtigt. Det kræver god energi at være rasende på en fuldt lovlig selskabsform. Især når man har lyst til en jordbærtærte. Der vil også være mange andre virksomheder, som man skulle give samme tur i shitmøllen.

Syv af de selskaber, som har fået del i hjælpepakkerne, er med i selskabskonstruktioner, som er designet til ikke at betale skat, vurderer to eksperter i skatteregler, som TV 2 har talt med. Det drejer sig ud over Lagkagehuset om Synoptik, Sportsmaster, Babysam, Gate Gourmet, Euro Cater og BC Hospitality Group.

Nu er det så op til politikerne at finde ud af, om det er godt eller skidt. Lort eller lagkage.

Annonce
Annonce
Annonce