Annonce
Aarhus

Shopping: Læder designet med hjertet

<p>Line Lerche viser, hvordan toilettasken kab bruges til opbevaring på badeværelset. Foto: Jens Thaysen</p>

Funktionalitet og design går hånd i hånd i en lille lejlighed i øgaderne. Her designer og syr kæresteparret bag Ham & Lerche kvalitets-lædertilbehør.

På køkkenbordet ligger en rulle læder. Lyst, brunt, tykt kernelæder. Et grønt underlag beskytter bordpladen mod den skarpe hobbykniv, som skærer gennem læderet.

Ham & Lerche laver lædervarer i natur (brun), sort og blå. PR-foto

Hånden, der fører kniven, er Line Lerches. Hun er den ene del af duoen Ham & Lerche, der designer og producerer produkter indenfor fashion og interiør. Den anden, altså Ham, er Alexander Kristensen.

Ham & Lerche

 • Line Lerche, 27 år, uddannet i design fra Teko og har studeret design ved Designskolen Kolding
 • Alexander Kristensen,
 • 27 år, HA i erhvervsøkonomi og er ved at afslutte sin kandidat i finansiering ved Aarhus Universitet
 • Forhandlere i Aarhus:
 • Kaiku,
 • Langdalsvej 46, Brabrand.
 • Balsalen,
 • Frederiksgade 12-14, Aarhus C.
 • Webshop:
 • www.ham-lerche.com
 • Se mere på Instagram
 • Kontakt:
 • tlf.: 31353134
 • mail: ham@ham-lerche.dk
Tasken Big Bag Shopper er et stort rum. Med tasken følger en stofpose. Snør posen til, og tasken er lukket. PR-foto

»Vores designs ser meget enkle ud, men har mange funktioner. Når man får vores varer i hånden, følger der en overraskelse med,« fortæller Line Lerche. Det hænger sammen med, at lædervarerne er designet sådan, at de altid har flere forskellige funktioner.

Annonce
Ham & Lerche laver tasker i flere størrelser. Her er Lille Lady back. Tasken er et stort rum. Designet er enkelt med en magnetknap til lukning og en justerbar strop. PR-foto

»Jeg bliver trist i mit designhjerte af masseproduktion,« uddyber hun og fortæller, at siden de to startede firmaet sidste år, har de lavet det hele selv: Tegnet, klippet, syet, markedsført og designet. Det hele foregår i deres fælles lejlighed i øgaderne.

Toilettasken pakket sammen og klar til at tage med. PR-foto

Detaljer med mening

Ham & Lerche har forskellige designserier, bl.a. en æskeserie med for eksempel blyantsholder til skrivebordet. Æskeprincippet er desuden grundstenen i en toilettaske, der også kan bruges til opbevaring. Sortimentet dækker også over tilbehør lige fra tasker i forskellige størrelser til holdere til pas og høretelefoner. Alt sammen lavet i læder.

Læderæskerne kan bruges til opbevaring, fx af makeup. PR-foto

»Vi har et dogme i vores designproces,« fortæller Line Lerche, »Og det er, at detaljerne skal give mening.«

Alexander Skaarup og Line Lerche driver deres firma fra deres lille lejlighed i ø-gaderne. Foto: Jens Thaysen

Oplevelsesdesign kalder de det også, når et produkt kan mere end bare en ting. Et eksempel er toilettasken. Det var den, der startede det hele. Oprindeligt lavede hun en til ham i julegave, og de syntes begge to, det var en så god idé, at de besluttede at gå videre med det.

Læder er et materiale, der hele tiden forandrer sig, og som kun bliver smukkere ved brug. PR-foto

»Den er enkel og elegant, men med mange funktioner. Den kan bruges til at opbevare toiletsager i, når man er hjemme,« siger hun, åbner læderæsken og stiller den ned i låget. Her kan plejeprodukter, makeup og tandbørste stå op, organiseret side om side. Læderets tykke kanter er stabile, og hun flytter rundt med æsken, uden at de klapper sammen over indholdet.

»Når du skal af sted, samler du æsken,« siger hun og lægger låget på. Elastikken spændes om i en hurtig bevægelse.

»Så er du klar. Målene er udregnet, så der kan ligge en tandbørste i længden, og bredden er sådan, at du kan holde den i en hånd.«

Samme princip gør sig gældende med resten af Ham & Lerches designs. Den store shoppingbag er smart og praktisk som et stort lædernet, men kan også bruges til tæpper eller garnnøgler i stuen. Funktionel og æstetisk på samme tid.

Annonce

Slow fashion

Ham & Lerches designs har et enkelt og rent look uden mange detaljer. Og det er en bevidst strategi.

»Der er ikke guldkæder eller en masse små lommer på vores tasker. Vi ser på, hvor meget vi kan barbere af,« siger Alexander Kristensen.

»Læderet får lov til at være læder, så man rigtigt kan se det. Også når det patinerer,« uddyber han.

Materialet, som Ham & Lerche bruger i deres designs for tiden, er læder. Tykt kvalitetslæder der udvikler sig i takt med, det bliver brugt. Farverne er natur (brun), mørkeblå og sort.

»Vi forelskede os i læderets egenskaber. Der kommer lynhurtigt affektionsværdi ved læder,« siger Line Lerche.

Hun sammenligner det med en sofa, som man gerne vil have ser ny ud, hver dag man har den. Omvendt er det med lædervarer, der kun bliver flottere af at blive brugt.

»Vi gør meget ud af, at designet skal holde lige så længe som materialet. Det er 'slow fashion', design, der holder længe,« fortæller hun.

Annonce

Kærester og kollegaer

Alexander Kristensen og Line Lerche har været kærester i syv år. De har meget forskellige kompetencer med ind i arbejdsfællesskabet, og det er netop det, der gør, det fungerer så godt.

»Alt det, jeg kan, kan Alexander ikke, og omvendt. Der, hvor mit firma ville gå i stå, kan han tage over,« siger Line Lerche.

»Ja, hvis Line ikke designede, så havde jeg ikke noget at sælge. Og omvendt,« siger Alexander Kristensen.

Line Lerche har den skarpe designer-pen, og det er også hende, der er hovedtester på alle tingene. Hun beskriver sig selv som en perfektionist, der stadig ville sidde og designe på sin første model, mens Alexander Kristensen er typen, der med egne ord »skal ud over stepperne og af sted«.

En anden fordel ved at være kærester og samarbejdspartnere er, at de kan motivere hinanden.

Ud over at være et arbejde er Ham & Lerche også deres fælles interesse. En interesse, der fylder meget for dem begge. Alexander Kristensen fortæller om en date, de var på, hvor de aftalte, at de ikke måtte tale om firmaet.

»Der gik en halv time, før en af os spurgte: Synes du egentlig, det skal være en blå eller sort elastik? Hvis ikke vi var kærester med hinanden, ville vi aldrig se vores kærester.«

Annonce

Fra småt til større

Ham & Lerche er i gang med en øvelse i at udvide. Efterhånden er der en håndfuld fysiske butikker, der sælger deres varer og lige så mange webshops.

»Hver gang der kommer en ny til, kan vi ikke lave andet end at producere varer. Det er et stort arbejde. Så vi kan ikke umiddelbart skalere virksomheden op, sådan som det er nu,« fortæller Alexander Kristensen.

Både Line Lerche og Alexander Kristensen syr lædervarerne. For at kunne følge med den stigende efterspørgsel er planen, at Alexanders far skal komme to gange om ugen og hjælpe med at producere.

De to iværksættere er ved at undersøge, hvordan de kan optimere produktionen. De har bl.a. fået en virksomhedspraktikant, der både har erfaring med bank- og læderarbejde.

»Vi arbejder på en løsning, hvor vi kan »cutte« læderet ud i stedet for at skære hver enkelt stykke ud. Det ville gøre processen mere effektiv,« siger Alexander Kristensen.

De to har også taget kontakt til ambassader i Italien og Portugal for at lede efter producenter, der påfylder deres krav.

»Vi ved ikke helt, hvordan det ender lige nu. Vi har brugt meget energi på at finde ud af, hvad vi vil,« forklarer han og Line Lerche uddyber:

»Vi vil finde noget, der er i tråd med os og vores måde at gøre tingene på.«

Uanset hvad det bliver til, vil en del af produktionen, f.eks. af prototyper og specialordrer, blive i Danmark.

Annonce

Håndværk og traditioner

I Ham & Lerches designs er der fokus på håndværket. Arbejdet med læder er forbundet med mange traditioner.

»Vi tænker: Kan man godt gøre sådan her? Så prøver vi det og finder ud af, at det kan man godt. Men der er ikke tradition for at gøre det sådan, så ingen har gjort det,« fortæller Line Lerche.

Normalt bruges skrå sting, de såkaldte saddelmagersting, til at sy i læder. Men Ham & Lerche ville have lige sting på deres produkter.

»Læder som materiale har sit eget liv. Selv om vi klipper stykkerne ens, bliver hvert produkt lidt forskelligt, fordi det er håndlavet,« siger Line Lerche.

Hun forklarer, at den måde, produkterne er designet på, gør, at meget af det langt hen ad vejen kun kan laves med håndkraft.

Også i forbindelse med at finde en symaskine, der kan bruges til læder og andre redskaber, har de to haft udfordringer. For det er ikke lige til at finde en maskine, der kan det, de har brug for.

»Innovation indenfor læder er ikke-eksisterende. I forbindelse med symaskiner er det ikke meget udvikling. Vi har nærmest fået at vide, at vi skal tage en 100 år gammel symaskine og så sætte en motor på.«

I sådan nogle situationer er Line Lerches kreativitet en stor hjælp. For så går hun i gang med at finde på en løsning, der kan bruges - når der nu ikke findes en allerede.

»Alexander kalder mig Storm P, når jeg går i gang. Jeg limer måske et stykke læder sammen med et stykke træ, og så har jeg et redskab, jeg kan bruge,« griner hun.

Annonce

Udtales på jysk

Navnet »Ham & Lerche« henviser ganske enkelt til de to bagmænd Alexander Kristensen og Line Lerche.

»Der er mange, der udtaler det fancy, fortæller de to iværksættere. F.eks. udtaler nogle »Ham« på engelsk som en skinke eller »Lerche« med en fransk lyd. Men det er bare jysk: Ham der Alexander og Lerche,« forklarer Line Lerche grinende.

I logoet er tilføjet et »Aarhus« efter navnet. Både Line Lerche og Alexander Kristensen er fra Aarhus, og det symboliserer et tilhørsforhold til byen.

»Der er mange designere, der tilføjer et CPH efter deres navn. Derfor satte vi Aarhus efter vores,« siger Alexander Kristensen.

De mener begge to, at Aarhus sagtens kan måle sig med København i forhold til opstartsmiljø og design, så de vil begge gerne blive i byen og arbejde videre med det, de elsker: Deres designs.

Annonce
Kultur For abonnenter

Aarhus Street Food udvider: Ombygning giver plads til nye køkkener og flere siddepladser til gæsterne

Danmark

Onsdagens coronatal: Rekord i smittetal - for første gang over 5.000 smittede på ét døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Corona-stramning i Aarhus: Børn skal afleveres udenfor børnehaven og skolers julefester aflyses

Kultur For abonnenter

Derfor kommer Muhammed-tegningerne ikke med på  museum for bladtegninger i Den Gamle By

Alarm 112

Kattegat truer Kattegatcenteret: Beredskabet kæmper for at holde vandet ude

Aarhus

Aarhus blev i første omgang snydt for det sjove sne: - Jeg er ret sikker på, I vågner op til det torsdag

For abonnenter

Mette F. opfordrer til at tage imod tredje stik - men vil ikke tvinge nogen

AGF For abonnenter

Stiften finder historiens bedste AGF-spillere: Se nummer 41 til 50

Alarm 112

Sne og kuling i vente: - Vejene kan blive hamrende isglatte

Aarhus

1200 læger afleverer underskrifter med støtte til kollegaer: - Håndteringen af sygeplejerskernes overenskomstforhandlinger har været en katastrofe

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Alarm 112

Politiet efterlyste ældre mand: Fundet i god behold af familien

Aarhus For abonnenter

Fem spørgsmål til coronaeksperten: Skal vi være bange eller glade for Omikron-varianten?

Erhverv

Salling har brudt overenskomst i mere end 20 år: Udbetalte ikke overarbejde efter reglerne

Annonce