Annonce
Aarhus

Støttet af Northside: Sidesporet vil åbne spillested

Jesper Tvedegaard er en cental person i Sidesporet - men hylder den flade organisation. Han var aktiv i BZ-bevægelsen. Foto: Boll-
Sidesporet er et fristed for alle, der savner kammeratskab og fællesskab midt i storbyen.
Annonce

AARHUS: En tirsdag eftermiddag skubber Århus Stiftstidende en dør op i en graffitimalet trævæg på P. Hiort-Lorentzns Vej ved godsbaneterrænet. Bag et tæppe, der hænger indenfor døren, dukker et dunkelt lokale op fyldt med mennesker i et røgfyldt lokale.

Avisen er trådt direkte ind i et fællesmøde på Sidesporet, der har holdt til i området siden slutningen af 2016.

Dengang besluttede en gruppe af den faste hænge-ud-kerne i Mølleparken at fortrække for at komme væk fra det hårde miljø i parken med stoffer, vold og kriminalitet. I stedet skabte de Sidesporet i Den Grønne Kile ved Godsbanen under Foreningen for Midtbyens Subkulturer.

1. juni i år flyttede Sidesporet på grund af byggeri i området ind på det gamle Håbets Alle på Hiort-Lorenzens Vej.

Med økonomisk støtte fra blandt andet festivalen Northside og med en lejeaftale med Aarhus Kommune har de nu indrettet sig med et værested - de kalder det selv for et gøre-sted - i rå rammer med plankeværksvægge og bliktag. Og nogle solide containere i forskellig størrelse.

Respekt i miljøet

Ove Abildgaard, leder af det kommunale Værestedet i Jægergårdsgade, roser Sidesporet.

"Det er kanonspændende. Det er selvgroet, og de har vist, de har nogle ressourcer, hvis de selv bestemmer."

"De unge, der kommer der, kan få hjælp til at komme videre. De er ikke helt faldet igennem. Det er unge, der ellers kunne være end hos os på Værestedet."

Annonce

Events og koncerter

Fællesmødet hver tirsdag er et rådgivende organ for foreningens bestyrelse.

Et af dagens emner på mødet er 'sikkerhed'. Sikkerhed mod ydre fjender og sikkerhed ved fester og større arrangementer. Miljøets slægtskab med det gamle autonome bz-miljø er iøjnefaldende. Jesper Tvedegaard, der formelt er formand for foreningen - men indadtil lægger formandskasketten fra sig - har da også mødt sin kone, der også er aktiv i Sidesporet, i huset i Mindegade, der blev ryddet af politiet i 1994 som den sidste BZ-bastion i landet.

Med støtte fra Northside er det planen, at der blandt andet skal indrettes et træværksted, et cykelværksted med hejs og svejseapparat og et grafisk værksted. Samt bedre køkkenfaciliteter og i et modulbyggeri et koncertsted med plads til 200 gæster, der forhåbentlig kan være klar til brug i november.

Sidesporet har allerede arrangeret syv-otte koncerter på den ny adresse. Uden entre, og uden tilskud udefra.

- Vi kan selv, og vi vil selv. Vi er en byggelegeplads for voksne, og på sigt håber vi at kunne købe en permanent grund et sted i midtbyen, siger Jesper Tvedegaard.

Det er også planen at finde samarbejdspartnere, hvor brugerne, der er på kontanthjælp, kan tjene lidt ekstra uden at blive modregnet i den sociale ydelse.

- For eksempel til et tandlægebesøg, siger Jesper Tvedegaard.

Han skyder på, at der cirka er 100 faste brugere og 100 mere løse om ugen.

- Og foreningen har små 400 medlemmer, siger han.

Annonce

Varm aftensmad pr. cykel

Målet er også at få en spiritusbevilling, i første omgang en foreløbig.

Denne dag er kontoret, hvor der også står et køleskab, bugnende fyldt med donerede friske grøntsager, frugt og mad fra Festugens Foodfestival. Og kort efter, at fællesmødet er slut, ruller frivillige fra Det Blå Sted i Jægergårdsgade ind med en cykeltransport med varm aftensmad til alle. Som Blå Kors-folkene gør hver tirsdag.

På Facebook præsenterer Sidesporet sig som et fristed for alle, der savner kammeratskab og måske føler sig lidt sat uden for samfundet.

Blandt hjemløse og misbrugere

I en serie artikler går vi ind bag facaden på forskellige miljøer i Aarhus. Vi starter på skyggesiden hos misbrugerne og de hjemløse. Vi hører deres stemmer. De fortæller både om de barske oplevelser, som har sendt dem på gaden, og om de lyspunkter, der også er en del af deres liv.

Serien er støttet af Aarhuus Stiftidendes Fond.

Blå Kors i Frederiks Allé kommer med varm med en gang om ugen transporteret på en ladcykel. Foto: Boll-
Sidesporet åbner et spillested med støtte fra festivalen Northside. Foto: Boll-
Jesper Tvedegaard foran væggen med tre kerneværdier for Sidesporet: Ingen vold, ingen hårde stoffer og ingen diskrimination. Foto: Boll-
Grafik: Jens Nex
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce