Annonce
Aarhus

Sidste tests: Snart er Odderbanen klar til passagerer

Sporvognen, der kommer til at fragte passagerer mellem Aarhus og Odder, har navnet Variobahn. Den er 32 meter lang og har en tophastighed på 80 km/t. Foto: Aarhus Letbane

De seneste to uger har Aarhus Letbane været i gang med afsluttende testkørsler til Odder og Lisbjerg, så letbanetogene som planlagt kan medtage passagerer i løbet af august.

AARHUS: De seneste to uger har beboerne i Odder og Lisbjerg kunne se de længeventede letbanetog køre på skinnerne. Dog uden at medtage passagerer.

For siden mandag 16. juli har Aarhus Letbane haft tog kørende på strækningerne mellem Aarhus H og Odder samt mellem Aarhus H og Lisberg, hvor de afsluttende testkørsler disse uger bliver gennemført.

- Vi udfører de sidste funktionstest, hvor vi blandt andet tester togbanens ATP-system, som er det, der bremser letbanetoget, hvis letbaneføreren kører for stærkt eller overser signaler, fortæller Helle Sjørslev, der er kommunikationsmedarbejder hos Aarhus Letbane.

Ud over funktionstest er testkørslerne også med til at uddanne letbaneførerne, der nu må køre med fuld hastighed på strækningen mellem Aarhus H og Odder. Det vil sige 70-80 km/t.

- Det, der fylder allermest, er erfaringskørsel. Letbaneførerne skal have kendskab til strækningen, som er anderledes fra Aarhus-strækningen. Den minder mere om en jernbane, siger hun.

Annonce
Man kan i tiden se tog som denne køre testkørsler på strækningen mellem Aarhus H og Odder. Foto: Aarhus Letbane

Klar denne sommer

Når de sidste testkørsler er gennemført, mangler der blot en godkendelse fra Trafik-, Bygge og Boligstyrelsen, inden Letbanen kan åbne på hele strækningen fra Odder til Lisbjerg.

Hvornår testkørslerne er gennemført, og hvornår strækningen officielt åbner, ved Aarhus Letbane endnu ikke. Tidligere er juli eller august blevet meldt ud, og det forventer Helle Sjørslev fortsat, kommer til at ske.

- Vi fortsætter testkørslerne indtil, vi må køre med passagerer, og det er for tidligt at sige endnu, hvilken dato det bliver. Men vi arbejder stadig henimod, at vi åbner i løbet af sommeren, siger hun.

Foto: Aarhus Letbane
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Annonce