Annonce
Udland

Siemens vil opfylde kulminekontrakt i Australien trods protester

Tobias Hase/Ritzau Scanpix
Den tyske Siemens-koncern fastholder at levere signalteknologi til ny og omstridt kulmine i Australien.

Den tyske ingeniørkoncern Siemens vil opfylde en kontrakt om at levere teknologi til en ny kulmine i Australien trods store protester fra miljøorganisationer.

Det oplyser Siemens-topchef Joe Kaeser sent søndag.

- Der er praktisk taget ingen juridisk og økonomisk ansvarlig måde at vikle sig ud af kontrakten uden at negligere vores betroede forpligtelser, udtaler Kaeser.

Han tilføjer, at Siemens har mulighed for at trække sig fra opgaven, såfremt minens ejer, det indiske selskab Adani, overtræder miljølove i forbindelse med, at kulminen bliver etableret.

Siemens blev i december valgt som leverandør af signalsystemet til den jernbane, der skal transportere kul fra Adani-minen i den australske delstat Queensland.

Lørdag opfordrede den svenske klimaaktivist Greta Thunberg den tyske koncern til at genoverveje sin rolle i projektet.

I flere tyske byer demonstrerede klimaaktivister mod minen fredag. Blandt andet uden for Siemens' hovedkvarter i München.

- Selv om jeg har masser af forståelse for miljøspørgsmål, så er jeg nødt til at afbalancere forskellige interesser hos forskellige parter, så længe de har loven bag sig, siger Joe Kaeser.

- Vi skulle på forhånd have været klogere med hensyn til dette projekt. Nu er vi nødt til at være en leverandør, som overholder sine forpligtelser, så længe kunden holder sig inden for lovens rammer, tilføjer han.

Kontrakten har en værdi på cirka 18 millioner euro. Det er et beskedent beløb i forhold til, at den tyske koncern i 2019 havde en omsætning på knap 87 milliarder euro.

Siden 2010 har Adani arbejdet på mineprojektet, der fik grønt lys fra myndighederne for et par år siden trods store protester i Australien fra modstandere af fossile brændstoffer.

Adani er dog blevet nødt til at nedjustere størrelsen på minen i forhold til selskabets oprindelige plan.

Kulminen ventes at indlede driften næste år. Minen forventes at producere 2,3 milliarder ton kul i løbet af 60 år.

/ritzau/dpa

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Biografgængere undrer sig over manglende evakuering: Men det var helt efter bogen, forklarer centerchef

AGF

AGF gik mål-amok i Farum

Leder For abonnenter

Kloge ord om vanddragen: Vent med at flytte den

Vanddragen synger nu på sidste vers på Store Torv, efter at Aarhus Byråd onsdag besluttede, at den skal fjernes fra torvet og formentlig erstattes med noget andet kunst på stedet. Tilsyneladende har beslutningen bred opbakning i befolkningen - på en afstemning på stiften.dk forleden stemte 60 procent af deltagerne for, at den skal væk. Så det giver ikke nogen mening at diskutere længere, om den skal blive stående eller ej. Den sag er afgjort. Til gengæld giver det masser af mening at se fremad og diskutere, hvad der skal ske med torvet, når 'Torvenes Brøndsløjfe', som Vanddragen rettelig hedder, er væk. Den diskussion startede så småt på byrådsmødet, hvor et par klarsynede politikere hævede stemmen. SF's Jan Ravn Christensen manede til besindighed og advarede mod, at Vanddragen bliver fjernet over hals og hoved og efterlader et stort hul i torvets belægning, som derefter skal repareres for igen at blive brudt op, når en ny udsmykning er klar. Dér har han en vigtig pointe. Det vil være spild af penge at fjerne Vanddragen, før noget nyt er klar. DF's Knud N. Mathiesen har også en pointe i, at det er uværdigt og uhensigtsmæssigt at gemme dragen væk i et depot. Så han slår til lyd for, at der med det samme findes en ny placering, hvor kunstværket spiller bedre sammen med omgivelserne, end det var tilfældet på Store Torv. Og at private bygherrer kunne tænkes at ville sponsorere en flytning til et nyt område, hvor de har gang i noget byggeri, er vel heller ikke utænkeligt. Så lad os følge deres gode råd og få gang i en proces, som både handler om at give Store Torv en indretning og noget kunst eller udsmykning, som kan give mere liv på torvet, samt finder et nyt og bedre sted til Vanddragen. Lad os straks komme i gang med at diskutere det. Knud N. Mathiesen nævner selv Aarhus Ø, som et oplagt sted til Vanddragen, men ville det ikke bare blive samme historie dér, som det var på Store Torv: at vinden spreder vandet ud over et større område. Måske et kommende torv eller grønt område på Godsbane-området ville være mere velegnet?

Annonce