AARHUS: En steril lugt af ny plastik hænger tungt i lokalet. Fantomdukkehoveder ligger sirligt på rad og række, og et blændende, hvidt lys fylder lokalet.
Der er tale om Institut for Odontologi og Oral Sundheds nye simulationsklinik, som slog dørene op for omverden 28. november 2019. Klinikken er spækket med den nyeste teknologi på området, og den er tiltænkt at give de studerende optimale betingelser for at dygtiggøre sig.
- Formålet med den nye klinik er at øge de studerendes faglighed og klæde dem bedre på til den virkelighed, de møder, når de er færdige her på skolen, siger Birgitte Lüttge til Århus Stiftstidende.
Hun er Klinikleder ved Institut for Odontologi og Oral Sundhed og kan informere om, at den nye klinik vil være en mærkbar forbedring i forhold til den allerede eksisterende simulationsklinik på universitetet. Med den nye klinik bliver det muligt at arbejde to og to sammen - for eksempel tandlæge og klinikassistent. Dette er ikke muligt i den eksisterende klinik, hvor der kun er plads til at arbejde én om hver dukke. Og det er noget, de studerende i høj grad har efterspurgt.
- Det er dejligt med en simultationsklinik, som i højere grad ligner den praksis, vi kommer ud i. Især muligheden for at arbejde sammen med en klinikassistent er super godt, da man på første hånd lærer sammenspillet med sin tætteste kollega i den virkelige verden, lyder det fra Julie Overby, som er tandlægestuderende på 7. semester.
Skærme og 3D-printer
Et elektronisk system med tre store skærme gør det også muligt for underviseren at foretage indgreb på en dukke oppe ved lærerbordet, som samtidigt vises på skærmene, og de studerende kan øve sig på de 20 andre dukker rundt om i lokalet. Et skærmsystem som vil være til stor hjælp for de studerende.
- Det er godt med de nye skærme, så vi studerende kan se, hvad vores underviser laver af indgreb på dukken. Førhen kunne ikke alle se, hvad der foregik, når man stod samlet i en rundkreds om en enkelt dukke. Nu kan vi se de små detaljer som valg af bor samt hvilken vinkel, redskaberne bliver holdt i, fortæller Julie Overby.
Store skærme er ikke de eneste teknologiske forbedringer i den nye simulationsklinik. Klinikken får nemlig sin helt egen 3D-printer, så underviserne kan konstruere trænings-tandsæt efter eget ønske, og som er tilpasset den enkelte læringssituation. Det kan for eksempel være et tandsæt fra en kompliceret patientcase.
Åben for næsten gud og hver mand
Foruden tandlægestuderende ved Aarhus Universitet er klinikken også tiltænkt at bruges til efter- og videreuddannelse af tandlæger, tandplejere, klinikassistenter og kliniske tandteknikere. Alt i alt skal klinikken være disponibel for mange faggrupper og i et større tidsinterval.
- Vi regner desuden med at holde klinikken åben udenfor normal arbejdstid, så de studerende kan komme og øve sig, når de vil, lyder det fra Birgitte Lüttge.
Og det er netop noget, som de studerende efterspørger.
- Det er smart, at den bliver frit tilgængelig, så man kan øve sig på bestemte ting, når man har tid. Det giver mulighed for at "selvtræne". Det giver også bedre mulighed for at indhente træningsøvelser, hvis man er kommet lidt bagud. Vores studie er meget praktisk orienteret, så du kan ikke bare læse det op igen - du skal vitterlig øve dig på de forskellige indgreb, forklarer Malene Primdal, som er tandlægestuderende på 7. semester.