Annonce
Aarhus

Sig aaahrrgggUUUVVV!: Dukker lægger gab til tandlægestuderendes øvelser

Julie Overby og Malene Primdal er begge glade for den nye simulationsklinik. Foto: Nicolai Foldgast
En ny simulationsklinik med den nyeste teknologi på markedet skal forbedre blandt andre de tandlægestuderendes faglighed og gøre dem parate til virkeligheden. Især samarbejdet med klinikassistenten bliver muligt at øve.

AARHUS: En steril lugt af ny plastik hænger tungt i lokalet. Fantomdukkehoveder ligger sirligt på rad og række, og et blændende, hvidt lys fylder lokalet.

Der er tale om Institut for Odontologi og Oral Sundheds nye simulationsklinik, som slog dørene op for omverden 28. november 2019. Klinikken er spækket med den nyeste teknologi på området, og den er tiltænkt at give de studerende optimale betingelser for at dygtiggøre sig.

- Formålet med den nye klinik er at øge de studerendes faglighed og klæde dem bedre på til den virkelighed, de møder, når de er færdige her på skolen, siger Birgitte Lüttge til Århus Stiftstidende.

Hun er Klinikleder ved Institut for Odontologi og Oral Sundhed og kan informere om, at den nye klinik vil være en mærkbar forbedring i forhold til den allerede eksisterende simulationsklinik på universitetet. Med den nye klinik bliver det muligt at arbejde to og to sammen - for eksempel tandlæge og klinikassistent. Dette er ikke muligt i den eksisterende klinik, hvor der kun er plads til at arbejde én om hver dukke. Og det er noget, de studerende i høj grad har efterspurgt.

- Det er dejligt med en simultationsklinik, som i højere grad ligner den praksis, vi kommer ud i. Især muligheden for at arbejde sammen med en klinikassistent er super godt, da man på første hånd lærer sammenspillet med sin tætteste kollega i den virkelige verden, lyder det fra Julie Overby, som er tandlægestuderende på 7. semester.

Annonce
Klinikken har i alt 21 dukker - 20 til de studerende og 1 til underviseren. Foto: Nicolai Foldgast

Skærme og 3D-printer

Et elektronisk system med tre store skærme gør det også muligt for underviseren at foretage indgreb på en dukke oppe ved lærerbordet, som samtidigt vises på skærmene, og de studerende kan øve sig på de 20 andre dukker rundt om i lokalet. Et skærmsystem som vil være til stor hjælp for de studerende.

- Det er godt med de nye skærme, så vi studerende kan se, hvad vores underviser laver af indgreb på dukken. Førhen kunne ikke alle se, hvad der foregik, når man stod samlet i en rundkreds om en enkelt dukke. Nu kan vi se de små detaljer som valg af bor samt hvilken vinkel, redskaberne bliver holdt i, fortæller Julie Overby.

Store skærme er ikke de eneste teknologiske forbedringer i den nye simulationsklinik. Klinikken får nemlig sin helt egen 3D-printer, så underviserne kan konstruere trænings-tandsæt efter eget ønske, og som er tilpasset den enkelte læringssituation. Det kan for eksempel være et tandsæt fra en kompliceret patientcase.

Åben for næsten gud og hver mand

Foruden tandlægestuderende ved Aarhus Universitet er klinikken også tiltænkt at bruges til efter- og videreuddannelse af tandlæger, tandplejere, klinikassistenter og kliniske tandteknikere. Alt i alt skal klinikken være disponibel for mange faggrupper og i et større tidsinterval.

- Vi regner desuden med at holde klinikken åben udenfor normal arbejdstid, så de studerende kan komme og øve sig, når de vil, lyder det fra Birgitte Lüttge.

Og det er netop noget, som de studerende efterspørger.

- Det er smart, at den bliver frit tilgængelig, så man kan øve sig på bestemte ting, når man har tid. Det giver mulighed for at "selvtræne". Det giver også bedre mulighed for at indhente træningsøvelser, hvis man er kommet lidt bagud. Vores studie er meget praktisk orienteret, så du kan ikke bare læse det op igen - du skal vitterlig øve dig på de forskellige indgreb, forklarer Malene Primdal, som er tandlægestuderende på 7. semester.

En tandlægestuderende har øvet sig på at lave fyldninger i tandsættet. Foto: Nicolai Foldgast
Instituttet har flere 3D-printere i kælderen, men det er tiltænkt, at klinikken skal have sin helt egen, så de studerende altid har en printer ved hånden. Hvilken model, og hvornår printeren er klar, vides endnu ikke. Foto: Nicolai Foldgast
Sådan ser 3D-printet tandsæt ud. Foto: Nicolai Foldgast
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Blog

Blog: Husk nu 2020

Det er blevet nytårsaften. En aften, som af mange ses som “årets aften”. En aften, hvor vi kollektivt gør status og giver en ny chance. Festen nytårsaften skal være vildere og større end den plejer at være. Og vi skal spise endnu mere mad og være endnu smukkere klædt end nogensinde før. Og så skal vi huske at gøre os nogle nytårsforsætter. Nytårsforsætter er lidt en sjov størrelse. De er blevet vores årlige “touch-base” på den personlige udvikling, som vi egentligt gerne vil tage, men ifølge statistikkerne har svært ved at indfri. Så mange af os gør som kartoffelavler Oluf Sand gør det, med sine julegaver, nemlig ønsker os det samme i år, som vi plejer at ønske os, for det nye år. Og det er jo egentligt lidt skørt, at vi bruger nytåret til at ville forbedre noget i vores liv. For dagen i dag, er jo ikke mere særlig end dagen i går. Det øjeblik, du oplever lige NU, er altid det samme. Begreber som “sidste år”, “næste år”, “2019” og “2020” - er begreber der KUN findes i den kollektive fantasi. Det eneste sted, du nogensinde kommer til at møde “morgendagen”, det er i dit hoved. Der er kun lige NU! I det lys burde det eneste ønske, vi mennesker har, være ønsket om at være tilstede i nuet. Det må, alt andet lige, være det vigtigste sted at være - hele livet. Og mon egentligt ikke, at mange af de andre ønsker vi går og har for os selv, ville “gives os i tilgift” - når vi er til stede i nuet? For i det at være tilstede i nuet byder os at være nærværende og mere mindfull. Og dermed også mindre fyldt af vores ego-styrede tanker om hvad vi; burde, kunne, skulle og må gøre. Sådan oplever jeg det i hvert fald, i min model af verden. Nytårsaften 2019 havde jeg mange overvejelser omkring. Skulle jeg rejse væk og opleve noget nyt? Eller skulle jeg blive hjemme i DK og takke ja til den ene eller den anden festlige sammenkomst? I stedet for nogle af mulighederne, valgte jeg i år noget helt andet. Nemlig at tilbringe min aften, med det menneske der kender mig allerbedst - mig selv. Jeg skal ikke noget - og jeg var kun mig selv.

Aarhus For abonnenter

Dyreforsøg: Salamanderen skal lære os at gendanne rygsøjlen

Aarhus For abonnenter

Protester og vedtægt fra 1959 lammer kommunalt trafik-projekt: Halvfærdig busholdeplads i Skåde har en uvis fremtid

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];