Annonce
Indland

Signalskift fra Banedanmark bliver forsinket og dyrere

<p>Banedanmark forventer først at være helt færdig med at installere nye signalsystemer i 2023. Scanpix/Henning Bagger</p>

Banedanmark bliver op til to år forsinket med udskiftning af signalsystem på S-banen og fjernbanen.

Annonce
København. Det kommer til at tage Banedanmark op til to år længere end ventet at skifte signalsystemer for de danske togskinner S-banen og fjernbanen. Det oplyser selskabet selv i en pressemeddelelse.
Der er tale om de to nye signalsystemer ERTMS og CBTC. ERTMS er et fælleseuropæisk system, og det er det signalsystem, der skal være på den danske fjernbane.
CBTC er et bybanesystem, der skal være på S-banen i København. Det er allerede taget i brug på strækningen mellem Hillerød og Jægersborg.
Ifølge Jan Schneider-Tilli, der er direktør i Banedanmarks Signalprogram, skyldes forsinkelserne flere ting:
- Dels har vi, i forbindelse med at vi tog det nye signalsystem, CBTC, i brug på den første strækning på S-banen, måttet erkende, at der er brug for mere tid til test, end vi har planlagt med på både S-banen og fjernbanen, siger han.
Derudover har Banedanmarks leverandører brug for mere tid til at få "dokumentation på plads", siger han.
På fjernbanen bliver det nye signalsystem to år forsinket i forhold til den politiske aftale. Det betyder, at det først er installeret i 2023.
På S-banen bliver forsinkelsen på et år, og det betyder, at signalerne burde være klar i 2021.
De nye signalsystemer bliver også dyrere end ventet, oplyser Banedanmark. Dog ikke mere end at det holder sig inden for totalbevillingen.
Bevillingen i Signalprogrammet lyder på 19,6 milliarder kroner på finansloven 2017.
- Vi har brug for at få frigivet den såkaldte 20 procent reserve, men forventer at holde os indenfor totalbevillingen på Finansloven, siger Jan Schneider-Tilli.
Signalsystemerne skal udskiftet, blandt andet fordi de nuværende stammer fra 1950'erne og 1960'erne og er skyld i forsinkelser.
De første togpassagerer, der får ERTMS at føle, bliver de rejsende på strækningen mellem Næstved, Køge og Roskilde samt i Nordjylland på en strækning mellem Hobro-Frederikshavn-Lindholm.
/ritzau/
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Bekymret statsminister vil udsætte åbning af nattelivet og varsler mundbinds-påbud

Aarhus

Liveblog: Sådan fordeler smittetilfældene sig i Aarhus 

Aarhus

Efter coronaudbrud: Somaliske foreninger lukker ned for al aktivitet

Aarhus For abonnenter

Kampen mod corona er et kapløb med tiden:  - Vi har ikke sovet i timen i arbejdet med at teste

Annonce