Annonce
Kultur

Sigurd er da også for voksne

Danmarkshistorien fortalt for børn var et festligt og musikalsk tilløbsstykke lørdag eftermiddag i Spektrum. Og selvom det var Sigurd Barret, der var på plakaten, så var han bestemt ikke alene. Foto: Anya Wissendorff
Det hedengangne diskotek Edelweiss var med i danmarkshistorien, da Sigurd Barrett guidede store og små gennem de vigtigste begivenheder siden neandertalerne.

Odder: Det er ikke, som teaterforestillinger er flest, at være tilskuer til Sigurd Barretts fortolkning af danmarkshistorien.

For der går ikke mange minutter, før publikum første gang opfordres til at svare på hans spørgsmål. Og som det som regel er med børn i fem-otte-års alderen, så er nogle for generte til at byde ind, mens andre stolte råber svaret om neandertalere, istider og vikinger tilbage mod scenen.

Der er også mange bud på, hvilke eventyr H.C. Andersen har skrevet, selvom det ikke altid er lige nemt at skelne mellem den mest berømte danskers eventyr og så dem, brødrene Grimm har skrevet.

Uanset rigtige eller forkerte bud, så var Sigurd Barretts gennemgang af danmarkshistorien et tilløbsstykke for Odder Teater, der havde familieforestillingen på programmet lørdag eftermiddag.

Selvfølgelig mest for børn, der velvilligt klappede og sang med, når det tre mand store band og fire unge dansepiger gav den gas på scenen.

Årstal og begivenheder blev fortalt med præcision, men der blev også opfundet lidt undervejs - bare sådan for morskabs skyld.

Ikke mindst munkene, der fik delt ordet "skærsild" forkert og kom til at tænke på "spegesild, karrysild og røde sild" og mange andre fjollede ordforviklinger satte sig i erindringen hos journalistens syv-årige følgesvend.

Annonce

Ikke mindst munkene, der fik delt ordet "skærsild" forkert og kom til at tænke på "spegesild, karrysild og røde sild" og mange andre fjollede ordforviklinger satte sig i erindringen hos journalistens syv-årige følgesvend.

Fra reportagen

Kongen af Edelweiss

Historien blev fortalt gennem pigen Signe, der tog en tur med sin fraværende fars tidsmaskine. Næppe svært at gætte, at de fandt hinanden igen i nutiden, men vejen dertil tog to timer.

Skal man finde et enkelt lille punkt at kritisere, så var to gange en time meget længe for målgruppen at holde koncentrationen.

Og det var nok også de færreste af børnene, der forstod, hvorfor alle de voksne grinede, da orkestrets guitarist Eskild Dohn forklarede kong Christian IV's fravær med, at han sad fast i baren på Edelweiss.

Derimod var de voksne helt med, og det er næppe kun avisens udsendte, der fik genopfrisket lidt historieundervisning, der gik længere tilbage end Edelweiss.

Moralen i Sigurds fortolkning af danmarkshistorien var gennemgående: Vi skal være gode ved hinanden alle sammen.

I pausen stimlede folk sammen om Sigurd Barrettog hans bod, hvor der både kunne købes cd'er, bøger og selvfølgelig også bamsen Bjørnen Bjørn, som tilsyneladende ikke er blevet slået ud af streamingtjenester endnu. Foto: Anya Wissendorff
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Stop fodboldbaners plastsvineri

Vidste du, at det måske smadrer havmiljøet, når dit barn går til fodbold? Hvis dit barn spiller på en gammel kunstgræsbane, er det desværre tilfældet. Kunstgræsbaner er ofte lavet af gamle bildæk, der bliver sprættet op og raspet. Det gør banen blød og rar at falde på. På den måde minder det om rigtige græsbaner. Men det raspede bildæk, bliver ikke på banerne, det hentes med hjem og alle mulige andre steder, hvor fodboldspillerne færdes. Derfor kommer det også i grundvandet, og det ryger i havene, derved ødelægges havmiljøet. Og vi risikerer selv at komme til at spise mikroplasten, når de fisk, vi spiser, har indtaget plasten enten som direkte føde, eller fordi de spiser andre dyr, der har det i sig. Nåh, ja de fisk spises også af andre dyr, der spises af større dyr, og så har vi det overalt i naturen. Enhedslisten kræver derfor et stop for anlæg af kunstgræsbaner med det forurenende granulat i, og at vi får de gamle baner skiftet ud med nyt, miljøvenligt kunstgræs. Der findes i dag alternativer lavet af f.eks. kokosfibre, sukkerroer eller olivenkerner – så der er ingen undskyldning for ikke at komme i gang! Sverige overvejer et forbud, og EU-Kommissionen skal til foråret diskutere, hvilke tiltag der skal til. Lad den grønne bølge gå på vores boldbaner – så vi og vores børn kan spille fodbold med god samvittighed!

Aarhus For abonnenter

Bevaringsværdigt byggeri til salg: Prisen starter ved 14 millioner

Danmark

Fund af væsentligt bevismateriale: Ledende nynazist og 27-årig varetægtsfængslet for hærværk på jødisk gravplads

Annonce