x
Annonce
Horsens

Sikrer sygehusmad: Slut med selvbetjening – ind med plastikindpakning og portionsanretning

Mad skal der til - både til patienter og personale på Regionshospitalet Horsens - og så må der bare tages ekstra forholdsregler i denne tid. Billedet er fra et tidligere besøg i køkkenet, hvor kvalitetsmedarbejder Michael Hjerrild Linnet og ledende økonoma Kirsten Rytter Knudsen fortalte om madproduktionen. Arkivfoto: Morten Pape
Patienter skal tilbydes god og nærende mad, og personalet skal have mulighed for at købe mad på sygehuset. Men nu anrettes og pakkes al maden til den enkelte.

Horsens: Der er blevet ret stille i personalekantinen på Regionshospitalet Horsens, hvor takeaway til personalet og ta’ selv-betjening i madområdet for længst er indstillet på grund af coronakrisen.

- Vi sælger måltidssalater med brød, og vi sælger sandwich, som er pakket stykvis ind i plastik. Vi sælger også for eksempel portionsanrettet suppe, fortæller Kirsten Rytter Knudsen, der er ledende økonoma på Regionshospitalet Horsens.

Personalet må højest holde pause i kantinen i 15 minutter, og de skal som alle andre sidde med god afstand mellem hinanden, ligesom der kun må være 10 samlet på én gang.

- Før ville vi gerne have masser af folk i kantinen, nu ser vi faktisk helst, at de ikke er her ret længe og bare tager maden med sig, siger Kirsten Rytter Knudsen om den ændrede hverdag.

Men selvfølgelig skal medarbejderne have mulighed for at købe mad.

- Alle har meget at tænke på. På et tidspunkt kan der være folk, der nærmest skal arbejde i døgndrift, og så er det ikke lige madpakken, man tænker på, så er det vigtigt, at de kan købe noget, siger hospitalets madchef.

Annonce
Der sker et eller andet i sådan en krise, vi står virkelig sammen for at hjælpe. Samtidig hænger der sådan en sky over os alle sammen

Kirsten Rytter Knudsen

Fingrene væk…

Hvor indlagte patienter tidligere havde mulighed for selv at hente mad ved madvognen på sengeafsnittet, er den nu bemandet, så en ernæringsassistent serverer maden. Patienter må ikke længere selv bruge vand- og kaffeautomater; det er kun ansatte, der trykker på knappen og fylder kopper og glas op.

Seneste tiltag er, at alle mellemmåltider - kager og ostemadder – også svøbes stykvis i en omgang plastik. Forretter og desserter var i forvejen portionsanrettet.

På afsnit med patienter i isolation er det ansatte i plejen, som kommer med en liste over, hvad patienterne ønsker at spise, til ernæringsassistenten, som anretter maden på tallerkenen, hvorefter plejeren går ind til patienten med maden.

- Vi bliver på gangen, som er såkaldt rene områder, siger Kirsten Rytter.

Færre indlagte patienter

Køkkenet har skruet voldsomt ned for madproduktionen i takt med, at sygehuset aflyser mest mulig af den planlagte aktivitet for at omstille medarbejdere og de fysiske rammer til corona-beredskab.

- Vi plejer at lave mad til tæt på 250 patienter. I dag (torsdag, red.) er der 169 indlagte.

Leverancen af råvarer har hun ikke oplevet kvaler med.

- Det er nok vores held, at restauranter og cafeer er lukket, for vi får varer fra de samme cateringfirmaer.

Tidligere sørgede leverandørerne også for at sætte varerne på plads, men ikke i denne tid. Nu bliver varerne leveret på rampen, hvorefter personalet henter dem ind i køkkenet og stiller dem på plads. Alt sammen for at lukke en potentiel smittevej.

- Vi har i forvejen en høj hygiejne i køkkenet, men vi vasker og spritter nok hænder lidt mere, end vi plejer, og så spritter vi ekstra af på flader og håndtag, siger Kirsten Rytter Knudsen.

I forvejen er der stort fokus på hygiejne i sygehusets køkken, hvor der også ofte bruges engangshandsker, men der er opgraderet på afspritningen af håndtag og borde. Arkivfoto: Morten Pape

Hvis nu det hele vælter

Hun oplever en god stemning i køkkenet, hvor 20 medarbejdere dagligt sørger for madproduktionen. I vagtplanen forsøger hun at tage hensyn til, at flere også er ramt på hjemmefronten, hvor der kan være børn hjemme i dagtimerne.

- Jeg forsøger at indfri medarbejdernes ønske om fridage, men siger samtidig, at hvis det hele vælter, så bliver jeg nødt til at kalde dem ind.

Samme fleksibilitet oplever Kirsten Rytter Knudsen fra medarbejderne.

- Jeg har også en medarbejder på orlov, som har tilbudt at træde til, og jeg har elever, der har fri, fordi de egentlig skulle være på deres skole, som er lukket. De har spurgt, om de skulle komme på arbejde. Jeg har sagt, at de bare skal sørge for at holde sig raske, så de kan træde til, hvis der bliver behov for det.

Desserter og forretter har længe været portionsanrettet, og i denne tid er al servering garderet mod fremmede fingre. Arkivfoto: Morten Pape
Ledende økonoma i sygehusets køkken, Kirsten Rytter Knudsen, oplever en god stemning blandt medarbejderne. Arkivfoto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Ærgerlig men forudsigelig død

De robuste overlever coronaen. De skrøbelige risikerer at dø, hvis de bliver smittet. Det sidste er sket for det hyggelige Vilhelmsborg Festspil, der i 30 år har været vist i fri luft på scenen i skoven mellem Beder og Mårslet. Selv en tur i respirator i sidste øjeblik ville ikke være nok. Den kommende tid er så usikker, at premieren 1. august er opgivet. Ingen kunne være sikker på, at de nødvendige penge kunne spilles ind, og sponsorer holder sig tilbage, fordi de ikke ved, om de får noget for pengene. Så Steen Jonsson Agger, der kun har været formand i halvanden måned, måtte fredag konstatere, at det var nødvendigt at sige stop. "Lene Kaaberbøls "Skammerens datter" bliver ikke vist til sommer. Festspillet er konkurs. Coronaen var den tue, der skulle til at vælte læsset. Økonomien hang i trevler, efter at festspillet siden 2016 har haft under 10.000 på tilskuerpladserne, sidste år kun 5700. Det meget kraftigt nedadgående tal af gæster var et vink med en vognstang om, at festspillet ikke ville blive ved at leve - ja, med mindre nogen ville lægge alle pengene i kassen. Indtægter på billetter og salg ved forestillingerne var der ikke meget af mere. Det er ærgerligt, at Aarhus bliver den attraktion mindre, men lukningen er en naturlig konsekvens af tilbagegangen. Lisbet Lautrup Knudsen lavede en succes som formand, da "Matador" blev vist i 2015 med området lavet om til Matador-huse, og maden var gammeldags dansk som stegt flæsk og kartofler med persillesovs. Det år gav et overskud på 150.000 kroner og lidt at tære af. Men det gik alt for stærkt nedad. På Vilhelmsborg har mange unge talenter prøvet sig af, og der er et flot fællesskab blandt alle. Bag kulissen har mange frivillige ydet et stort arbejde over måneder hver sommer. Men tilskuerne var for det meste mindst dobbelt så gamle som dem på scenen, fornyelsen udeblev, og så hører det automatisk op. Tiden byder på mange andre tilbud. Ganske få kilometer derfra har professionelle skuespillere fra Det Kongelige Teater optrådt på den udendørs scene ved Moesgaard Museums tag i både 2017 og 2019, og musicals har kunnet ses så mange andre steder. Fredericia Teaters opsætninger blev rigtig gode. Men døde af det. Om nogen har mod på at genoplive Vilhelmsborg Festspil, må tiden vise. Men formen skal fornyes, hvis det skal lykkes.

Aarhus

Hospital i gigantisk corona-omstilling: 134 sengepladser og 1.000 ansatte efteruddannet

Annonce