Annonce
Aarhus

Simsek stopper som politisk leder af Venstre: Baglandet vil have ny spidskandidat

Bünyamin Simsek stiller op igen for Venstre ved næste byrådsvalg. Men ikke længere som spidskandidat. Der skal en ny til, mener Venstres bestyrelse. Billedet bag ham har fulgt ham siden første dag som rådmand. Han kan lide motivet, fordi det minder ham om at debatter om bygningshøjder og bebyggelsesprocenter er lidt luksusproblemer, når det for mange mennesker på kloden mere er et spørgsmål om at have tag over hovedet. Foto: Axel Schütt
Bestyrelsen for Venstre i Aarhus har besluttet, at man vil satse på en ny spidskandidat ved næste kommunalvalg. Det har fået den nuværende politiske leder, Bünyamin Simsek til at trække sit kandidatur. Og han er faktisk lettet, fortæller han i dette interview.
Annonce

AARHUS: Der er brug for fornyelse i Aarhus Byråds næststørste parti, Venstre, som skal have en ny leder og spidskandidat.

Det kræver Venstres lokalbestyrelse, som dermed har sat en slutdato på, hvor længe partiets nuværende politiske leder, rådmand for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek, kan bevare ledelsen.

Det er reelt kun frem til starten af oktober, hvor Venstres egne medlemmer skal vælge en ny spids- og borgmesterkandidat på et opstillingsmøde.

Spidskandidaten bliver med det samme politisk leder af Venstre og byrådsgruppen frem mod valget i november 2021, lyder planen.

- I Venstres bestyrelse er der et ønske om at finde en anden spidskandidat. Det er sådan, det er, og jeg tager det ikke personligt. Det er en analyse med et ønske om fornyelse for at tiltrække flere mandater i byrådet, og det har jeg respekt for. Derfor har jeg besluttet ikke at genopstille som spidskandidat, siger Bünyamin Simsek.

Annonce

Ønsker ikke kampen

Hvis en lokalkreds ville genopstille Bünyamin Simsek kunne han reelt gå ind i et kampvalg om spidskandidaturet, ligesom Venstre havde i 2013, da tre bejlede til posten, som han dengang vandt. Men den kamp ønsker han ikke at deltage i.

- Som politisk leder er det vigtigt at have bestyrelsens og hele baglandets opbakning. Tiden er til at stå sammen og ikke til et nyt kampvalg som i 2013, der splitter mere end det samler. Jeg ønsker ikke at sætte min efterfølger i den samme situation, som jeg blev bragt i med et kampvalg. Jeg synes ikke, jeg fik en ordentlig behandling dengang. For straks jeg havde sagt ja til at stille op meldte der sig en anden kandidat og derefter endnu en. Det er selvfølgelig en demokratisk ret og mulighed, men i et parti står man stærkere, når man kan samles om én kandidat. Og det ønsker jeg for min efterfølger, siger Bünyamin Simsek.


Jeg vil gerne løsrive mig fra de magtkampe og bruge min energi og mine kræfter positivt og til at passe jobbet som rådmand for Teknik og Miljø perioden ud indtil 31. december 2021

Bünyamin Simsek (V).


Annonce

Man skal sigte højt

Samtidig understreger han, at han ikke gider bruge mere tid på magtkampe og personligt fnidder, som han synes, der har været rigeligt af i Venstre. Det er den anden begrundelse for at trække sig som leder.

- Jeg vil gerne løsrive mig fra de magtkampe og bruge min energi og mine kræfter positivt og til at passe jobbet som rådmand for Teknik og Miljø perioden ud indtil 31. december 2021, siger Simsek.

Annonce

Nyt mål i livet

Den tredje begrundelse for ikke at genopstille er den rent personlige.

- Det afgørende for mig, er, hvad jeg vil med mit liv. Hvis jeg havde været 30 år, havde jeg måske taget kampen. Men jeg er et andet sted i mit liv. Jeg fylder 50 år til december og har 10-15 år tilbage på arbejdsmarkedet, som jeg skal finde ud af, hvad jeg vil bruge til. Og når jeg ser tilbage på mit liv, har jeg skiftet job cirka hvert 9. år, så det passer fint med et jobskifte igen efter 10 år som rådmand.

Blå bog

Bünyamin Simsek er 49 år (født 25. dec 1970)

Uddannelse og job

Teknisk assistent

Byggetekniker

Bygningskonstruktør

Basekoordinator i Sterling, Billund lufthavn

Kabinechef i Sterling, Billund lufthavn

Kontorchef, Jobcenter Aarhus Centrum

Rådmand, Teknik og Miljø

Politisk karriere:

Valgt til Aarhus Byråd for Venstre siden 2002.

2007 - 2009: Rådmand for Magistratsafdelingen Børn og Unge

2012 - 2013: Rådmand for Magistratsafdelingen Teknik og Miljø

2014 - 2017: Rådmand for Magistratsafdelingen for Børn og Unge

2018 - : Rådmand for Magistratsafdelingen for Teknik og Miljø

Politisk leder af Venstres siden 2013

Privat:

Har en søn på 31 år

Tidligere gift, i dag i nyt forhold

Du virker næsten lettet?

- Ja, jeg er lettet. Det at være rådmand for Teknik og Miljø er omfattende alene på grund af sagsmængderne, og dertil kommer dialogen med borgere og presse. Når man så oveni er politisk leder kræver det en stor arbejdskapacitet, som jeg leverer på, men selvfølgelig er det samlet set en stor arbejdsbelastning, når arbejdsugen nærmer sig 70 timer.

Annonce

Stolt af resultaterne

Han understreger, at han synes, det er den rette beslutning både personligt og for Venstre med et lederskifte. Men han er også stolt af resultaterne.

- Jeg har leveret resultater som rådmand både i Børn og Unge og i Teknik og Miljø, og jeg har har skabt ro og stabilitet.

I Børn og Unge foreslog han bl.a. som vikarierende rådmand i 2007 en ny midtbyskole, som siden blev bygget og som han senere igen som Børn- og Ungerådmand var med til at indvie.

- Skolen er en stor succes og en model, der er værd at kopiere for andre skoler i midtbyen, der er over 100 år gamle.

I 2013 overtog han et skandaleramt Teknik og Miljø efter sager om bestikkelse og nepotisme. Det førte til fyring og fratrædelser af flere topchefer. Samtidig var der ballade og enorme trivselsproblemer i Østjyllands Brandvæsen, hvor han endte med at fyre beredskabschefen.

- Der er kommet balance økonomisk og trivselsmæssigt i Teknik og Miljø. Og der er ro på Østjyllands Brandvæsen, et godt samarbejdsklima og en god arbejdsplads. Det er jeg selvfølgelig stolt af, at jeg er lykkedes med. Ikke alene, men sammen med nogle meget dygtige medarbejdere.

Annonce

Stadion og skrækscenarium

Senest har han været med til at skubbe på og præge processen frem mod et nyt stadion. Det var en sag, der startede på øretævernes holdeplads, fordi han foreslog hele væddeløbsbanen bebygget for at finansiere et nyt stadion. Venstre tog senere en kovending på sagen og afviste byggeri på de grønne områder.

- Byfortætningen var et skrækscenarium, vi aldrig havde forestillet os skulle gennemføres. Men det var en måde at trække debatten ind i byrådet på og vores håb og drøm var at andre ville komme med nye forslag, der var endnu bedre. Og det var det, der skete. Der kom andre forslag, så vi kan bevare væddeløbsbanen og til sidst kom to store fonde med penge på banen, forklarer han.

Annonce

18 år i byrådet

Bünyamin Simsek blev valgt til Aarhus Byråd i 2002 og blev i 2013 efter det omtalte kampvalg Venstres politiske leder og rådmand. Siden blev han ved valget i 2017 genvalgt som spidskandidat uden modkandidater.

Ved valget i 2017 gik Venstre marginalt tilbage i stemmetal men bevarede sine seks mandater i byrådet. Bünyamin Simsek selv fik til gengæld et skuffende valg, hvor han mistede mere end hver fjerde af sine personlige stemmer i forhold valget fire år tidligere. Det er en udvikling, man også så i andre store byer, hvor Venstre-kandidater gik tilbage uagtet køn og alder.

Bünyamin Simsek gik tilbage i personlige stemmetal ved sidste valg. Nu har partiets bestyrelse besluttet sig for at satse på en ny spidskandidat ved valget i 2021, og det accepterer han. Foto: Axel Schütt

Bünyamin Simseks analyse er, at Venstre har en udfordring i de store byer, som  man ikke kan hænge op på spidskandidaten. Men siden har der i Venstre-kredse været en løbende diskussion af, om Simsek er den rette mand til trække Venstre frem til nye sejre og for alvor udfordre Socialdemokratiets Jacob Bundsgaard.

Det er den diskussion, der er endt med bestyrelsens anbefaling om at satse på en ny kandidat.

Annonce

Genopstiller til byrådet

Bünyamin Simsek er dog langt fra færdig med politik. Han vil gerne stille op igen til valget i 2021 som almindeligt byrådsmedlem.

- Jeg brænder for at gøre en forskel og har energi på mere, men jeg er stolt af at aflevere stafetten som leder på dette tidspunkt. Da jeg kom til, havde Venstre fem mandater og var byrådets tredje største parti. I dag har vi fem mandater og er det andetstørste parti.

Hvis han bliver genvalgt som almindeligt byrådsmedlem håber han at kunne hjælpe som sparringspartner for en ny spidskandidat.

Nogle vil måske spørge, hvorfor du ikke går af som rådmand nu?

- Det har jeg slet ikke overvejet. Det er den største selvfølgelighed at blive i jobbet, som jeg nu kan bruge al min energi på valgperioden ud. Det sikrer stabilitet frem mod valget, og jeg er optaget af at finde positive energier og skabe resultater for borgerne i både stort og småt. Som regel er det også de små sager, borgerne er optagede af, så dem skal man også tage seriøst. Samtidig har Venstres bestyrelse tilkendegivet, at jeg har fuld råderet til at stille forslag inden for Teknik og Miljø. Selvfølgelig i samarbejde med den nye spidskandidat.

Er du skuffet over, at bestyrelsen vil skifte dig ud?

- Nej. Jeg har været i politik i snart 20 år og ved, at det er sådan. Jeg er rimelig robust. Det ved dem, der kender mig. I år er det 50 år siden min far kom til Aarhus fra Tyrkiet, og jeg kom hertil med min mor og to søskende i 1972. Jeg er drengen fra Gellerup, der har stået i spidsen for Venstre i to valgperioder. Det er jeg stolt af. Og nu er jeg et sted i mit liv, hvor det ikke er værd at gå ind i den magtkamp og det fnidder.

Bünyamin Simsek afviser, at han er skuffet over at blive vraget som fortsat leder af Venstre. Han er snarere lettet over udsigten til nye udfordringer, og har fået mere livsglæde efter at have fundet en ny kærlighed. Foto: Axel Schütt

Hvor er du egentlig i dit liv?

- Jeg har fået en større livsglæde. Og jeg ønsker ikke at være en del af en negativ dagsorden. Jeg har en kæreste, der har to børn på 7 og 10 år. Derudover har jeg en voksen søn på 31 år. Og jeg er et sted, hvor jeg efterrationaliserer og kan se, at der er noget, der er vigtigere end andet. Jeg er mere moden og tænker anderledes end som ung. Så jeg tager det ikke personligt, at partiet ønsker en anden spidskandidat.

Hvad med fremtiden?

Hvad Bünyamin Simsek senere skal arbejde med, ved han endnu ikke, men der er også halvandet år til, at han stopper som rådmand, og han kan forestille sig mange steder, man kan bruge hans erfaring og lederevner.

Han er oprindeligt uddannet bygningskonstruktør, så det kunne være inden for byggeri eller noget med import og eksport - måske som selvstændig - hvem ved.

- Jeg er ikke medlem af en fagforening og går ikke med livrem og seler, men jeg har mange ideer, og synes selv jeg er kreativ og innovativ, så jeg vil gerne bruge min energi på at løse komplekse problemer, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF For abonnenter

AGF-karakterer: Alt for mange ramte helt ved siden af i Slovenien

AGF

Ny storaktionær i AGF forklarer aktieopkøb: - Klubben har et kæmpe potentiale

Annonce