Annonce
Debat

Simsek svarer: Affaldssortering skal ikke ske for systemets skyld

"Fremtidens affaldssortering skal bygges op omkring den enkelte borgers behov for et system, som er nemt og til at håndtere i en travl hverdag, og vi skal overlade så meget som muligt til maskinerne. Derfor skal vi passe på, at vi ikke kommer til at fokusere på systemet for systemets skyld, når vi indretter fremtidens affaldssortering", skriver Bünyamin Simsek. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

DEBAT: Det er en ordentlig omgang, som Hans Jørgen Rasmussen fyrer af mod mig på debatsiderne i avisen 1. december. Jeg ved dårligt, om jeg skal putte hans beskyldninger ind under "småt brandbart" eller "deponi".

Hans Jørgen Rasmussen refererer til et byrådsmøde, hvor der er debatteret affaldssortering, og på den baggrund konkluderer han, at der er tale om slendrian, og jeg er uinteresseret og ligeglad med affaldspolitik.

Hans Jørgen Rasmussen har åbenlyst misforstået en del, så derfor vil jeg benytte lejligheden til at rydde lidt op hans misforståelser. Der blev ganske rigtigt vedtaget et EU-direktiv tilbage i 2018. Men dette direktiv sagde ikke noget om, hvordan sorteringskravene skulle udmøntes i den danske lovgivning, og derfor har vi i Aarhus ikke indarbejdet kravene, da vi risikerede, at det var spildt arbejde.


Vi skal sikre, at affaldssorteringen ikke bliver bøvlet, besværlig og dyr. Ellers risikerer vi, at borgerne mister både vilje og lyst til at ville sortere. Det skal være enkelt og nemt at sortere affald, og vi skal have al den hjælp fra maskiner og teknologi, som vi overhovedet kan, når vi indretter fremtidens sortering af affald.


I stedet er tiden blandt andet brugt på at indgå et samarbejde mellem de fire østjyske affaldsselskaber Affald Varme Aarhus A/S, Favrskov Forsyning A/S, Reno Djurs I/S og Renosyd I/S, som tilsammen dækker et sammenhængende geografisk opland med 560.000 indbyggere. De fire affaldsselskaber skal blandt andet samarbejde om fremtidens affaldssortering.

Det virker til, at Hans Jørgen Rasmussen er systemets mand. Sortering af affald kan og skal kun ske på en bestemt måde. Jeg er ikke enig. Jeg synes, at det er vigtigt, at vi også husker at sætte os i borgernes sted.

Fremtidens affaldssortering skal bygges op omkring den enkelte borgers behov for et system, som er nemt og til at håndtere i en travl hverdag, og vi skal overlade så meget som muligt til maskinerne. Derfor skal vi passe på, at vi ikke kommer til at fokusere på systemet for systemets skyld, når vi indretter fremtidens affaldssortering.

Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg er imod, at borgerne skal sortere deres affald i 10 forskellige rum hjemme ved deres egne affaldsspande. Løsningen, som regeringen har valgt, gør det mere bøvlet og dyrere at være borger. Det vil også betyde mange udgifter til at lave nye affaldsøer i midtbyen.

Til gengæld er jeg tilhænger af sortering, så længe det giver mening for borgerne, og så det også gavner miljøet og klimaet. Jeg ser gerne, at vi kan genbruge endnu mere, end vi gør i dag.

Vi skal sikre, at affaldssorteringen ikke bliver bøvlet, besværlig og dyr. Ellers risikerer vi, at borgerne mister både vilje og lyst til at ville sortere. Det skal være enkelt og nemt at sortere affald, og vi skal have al den hjælp fra maskiner og teknologi, som vi overhovedet kan, når vi indretter fremtidens sortering af affald.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Der er noget ravruskende galt: Læserstorm satte avisen på sporet af fejl i corona-udmelding fra Sundhedsstyrelsen

Kultur

Syv danske festivaler står sammen: Ikke realistisk med festivaler før sidst på sommeren

AGF For abonnenter

Kampen kort: Når tilskuerne er på plads i Aarhus, ligner AGF et helt andet hold

Annonce