Annonce
Livsstil

Single: Slukket eller sej

Illustration: Julie Gry Sveistrup

"Jeg vil egentlig gerne møde en, men jeg aner ikke, hvordan jeg skal date!" Når man er single og over 50 år, er det at gå på Tinder - en digital datingtjeneste - ikke lige så naturligt som for den yngre generation, der er født med en telefon i hånden og vokset op med singlekultur, hvor det at date er ret afslappet. Det kan være en hurdle overhovedet at bruge de sociale medier, lægge billeder op og skrive med og måske møde et vildt fremmed menneske.

Heldigvis for dig, der er single og har rundet de 50 år, er det at være single ikke længere noget, du er alene om. Tværtimod. Mon ikke der er flere singler i Danmark end par? Jeg tror det. Og danskerne er generelt blevet gode til at date og finde partnere for resten af livet eller en aften på for eksempel Tinder.

Der er god grund til at give kærligheden og seksualiteten en chance, uanset om der står lidt ekstra år på dåbsattesten. For det at have nogen at dele glæder og sorger med og ikke mindst intimitet, nærhed og sex betyder alt for vores sundhed og livsoverskud, viser undersøgelser. Og mange kvinder glemmer især det sidste, altså sex, når de er singler, som om det at have en seksualitet kun er noget, man har, hvis man har en fast partner.

Det at blive bedre til at elske (med) sig selv er en hel klumme for sig. Denne klumme handler om glæden ved at være single og date i en alder, hvor man har overstået presset med at få børn, villa, vovse og familie. Du er faktisk måske for første gang klar til at møde én fuldkommen uden anden dagsorden end, at I skal have det dejligt sammen. Og du skal kunne være dig selv.

Psykolog og forfatter Jytte Vikkelsøe, der har skrevet bogen "Du forelsker dig aldrig i den forkerte", har i en podcast sagt, at hun helst ikke vil forelske sig i sin næste partner. Hun er over 60 år, og hun vil gerne møde en mand, som hun har et voksent, modent og udramatisk forhold til. Ja tak til dejlig sex, tid sammen og hver for sig, og ja tak til et liv uden magtkampe. Og det, synes jeg, er en god pointe, for når man bliver single i en sen alder, har man netop chancen for at blive fri og leve et rigt liv med store børn, venner, fritidsinteresser, job og netværk. Og måske en sød kæreste som kronen på værket.

Jytte Vikkelsøe er glad, hvis hun møder den rigtige, men hun er også glad, hvis hun ikke gør. Det er singlelivets velsignelse, at man sagtens kan have masser af kærlighed i andre relationer end mand-kvinde-relationer. Venner, familie, kolleger, træningskammerater og masser af andre forhold kan fylde os med masser af kærlighed og give livet mening. Det samme kan fritidsinteresser som for eksempel at dyrke grøntsager, male, begynde at ride på islandske heste eller læse til vinekspert.

Forskning viser, at det at lære nye ting får hjernen til at sproute næsten som en forelskelse. Og hvad dating angår, så bare kom i gang, måske opdager du, at det er meget lettere og sjovere, end du troede. Min gode veninde blev skilt for fire år siden, og hendes datter lavede en profil til hende på Tinder. Hun datede to. Den sidste er hun gift med - og de var faktisk begge to meget dejlige. Hvad venter du på?

Gode råd til dating for 50+

1. Se "Frankie og Grace" på HBO. Det er Jane Fondas serie om to kvinder, der bliver single i en alder af 70 år. Det er både inspirerende og morsomt.

2. Prøv at date. Sæt en dato på, hvornår du vil gå på Tinder eller noget andet, og giv dig selv en prøveperiode på 30 dage. Hvis du ikke kan lide det, kan du sige: "Jeg prøvede, og det var ikke mig".

3. Dyrk aktiviteter, du ikke normalt ville kaste dig over. Spil bridge, golf eller løb i en klub, hvor der er mænd og kvinder og mange slags mennesker.

4. Tænk på singlelivets fordele: Skriv alle de ting ned, du kan, fordi du er single, og hvorfor du nyder dem så meget.

5. Hold dit erotiske liv i gang … Se film, læs litteratur og forkæl og kæl for din krop.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Bet for AGF: Zach Duncan ude i 9-12 måneder

Aarhus For abonnenter

Skæbnestund for husvildeboligerne på Poul Martin Møllers Vej: Beboerne er halvt oppe af den varme gryde

AGF

Så du Helmigs nye live-udgave af Malaga? Se eller gense hans hyldest til Aarhus her

Annonce