Annonce
Østjylland

Sissel Kyrkjebø: Det er inspirerende at synge med en glad amatør som Sarah

Der var sommerfugle i maven, da 24-årige Sarah Emilie Mundt tirsdag morgen mødte Sissel Kyrkjebø på Værket i Randers. Det var nemlig første gang, hun talte med og sang sammen med den norske sanglærke. Næste gang de to mødes, bliver det alvor. Da er der orkester på - og stort publikum.

Randers: Det var en meget spændt Sarah Emilie Mundt, der tirsdag morgen tjekkede ind på musik- og teaterhus Værket for at møde sangeren Sissel Kyrkjebø for første gang.

De to skal synge duet, når Kyrkjebø med sit syvmands orkester og sangere lander i Randers 15. december med koncerten "Sissels jul", hvor klassisk julesang blandes med soul og gospel. Og så er der lige et ganske særligt nummer, der er grunden til, at Sarah mødte Sissel. Nemlig Bernstein/Sondheim-nummeret "Somewhere" fra musicalen "West Side Story".

For nogle uger siden efterlyste Kyrkjebø lokale sangere, der havde mod på at synge duet med hende. Det var der otte, der havde. Men Sarah blev den heldige.

- Sarah her teknikken helt i orden. Samtidig er hun amatør, men på højt niveau. Og så mærker man i hendes sang glæden ved at synge, siger Sissel, der ret hurtigt fik pillet begyndernerverne af aspiranten.

Med sit søde og omsorgsfulde væsen fik hun straks Sarah til at føle sig i godt selskab. Amatøren med den professionelle. Så efter 20 minutters musikalsk samvær, gik de to på scenen på Værket og hev "Somewhere" op af den musikalske skattekiste for en håndfuld pressefolk.

Når man kan gøre det med så kort varsel, lover det godt for den forestående koncert, hvor det store udstyr kommer på og en fuld sal lytter med.

- Der er så godt som udsolgt allerede nu, oplyser musik- og teaterchef Mikael Qvist Rørsted.

Så duetten med den lokale sanger er således ikke et fikst greb for at få folk til huse.

Annonce

Sissel jul

Koncert med Sissel Kyrkjebø med orkester og kor.Duet med Sarah Emilie Mundt.

Lørdag 15. december kl. 20.

Store Sal.

Værket.

Randers.

Mon ikke de fleste piger, der har lyst til at synge, ville elske at synge "Somewhere" med Sissel Kyrkjebø. I randers får sarah Emilie Mundt chancen. Foto: Annelene Petersen

Sarah har gnisten

- Jeg prøvede det for et par år siden på en turné i Norge. Og det var så inspirerende og livgivende at møde de mange dejlige mennesker, der bare elsker at synge, siger Sissel Kyrkjebø om den energi, som amatører kan tilføre musikken, når det er bedst.

- Jeg mærkede straks, at Sarah er rigtig god. Hun mestrer også de høje toner. Og så er det så dejligt at møde et ungt menneske, der brænder for sangen, som Sarah gør. Hun er i ordets bedste forstand en glad amatør, der bruger en stor del af sin fritid på at synge og spille teater, understreger Sissel og tilføjer:

- Det er sådanne folk, der har gnisten. Viljen og lysten til at synge. Og den gnist er jo selve drivkraften.

Som omtalt i Randers Amtsavis forleden har Sarah Emilie Mundt ganske stor erfaring i at synge og lave teater. Faktisk har hun været med i 25 forestillinger i alt, hvis vi tager det hele med.

- Og så er hun jo glad for at synge musicals, som jeg selv er. Det tæller, griner Sissel, der selv har vældig stor erfaring fra den internationale musikscene, hvor hun har stået sammen med verdenstenorer som Plácido Domingo og José Carreras.

Men i Randers er det sammen med 24-årige Sarah, der læser til serviceøkonom på Erhvervsakademi Dania og er aktiv i den lokale musikscene som musicalgruppen Bredgade, hvor hun så småt går og tænker på, hvordan musicalen "Legally Blonde" skal skrues sammen, når hun som instruktør skal føre forestillingen til premiere i foråret 2019.

Rigtig god kemi

Men her og nu handler det om "Somewhere" og mødet med den norskfødte stjerne.

Der var god kemi fra starten af. Og Sarah kunne præstere uden nerver.

- Det er vildt spændende, det her. Lige nu kan jeg vist ikke finde ud af, hvor jeg skal være, siger Sarah, mens hun står der på scenen og synger sammen med verdensstjernen som den naturligste ting i verden.

Og så er det heller ikke sværere. For når man har det til fælles, at man elsker musikken, skaber man et rum sammen, hvor der er godt at være. Hvor man finder tryghed i hinanden. Så er man ens.

- Det handler om fokus og glæden ved at synge, siger Sissel.

Og Sarah fandt ud af, at det musikalske møde slet ikke var nær så skræmmende, som hun havde forestillet sig.

- Det bliver vældig fint, forsikrer Sissel.

Gode tips fra den scenevante

Sissel Kyrkjebøs turné i Danmark byder på seks koncerter. Desuden skal hun på turné i Norge med sin julekoncert.

- Så bliver det jo forskelligt fra koncert til koncert, konstaterer Sarah, der er glad for, at hun får chancen i Randers. For det giver endnu mere erfaring at putte i rygsækken.

- Jeg suger til mig alt, hvad jeg kan, siger amatøren, der også får et par staldtips med på vejen af den scenevante artist.

- Lige før man skal på scenen, skal man huske at drikke rigeligt med vand. Og så er det faktisk godt at spise tomater. De har nogle stoffer i sig, der holder på fugten, forklarer Sissel.

Når vi kommer frem til selve koncerten, må Sarah vente temmelig længe i kulissen, førend hun slippes ind på scenen. For duetten ligger sidst i koncertprogrammet.

- Man skal altid vente med rosinen i pølseenden, understreger Sissel Kyrkjebø,

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Cigaretpriser: Forhåbentlig er prisstigning et stærkere våben end skrækbilleder

En kulsort rygerlunge. Rådne tænder. Eller en person, der hoster blod op. Det er billeder, som siden starten af 2012 har prydet cigaretpakker, og som altså i mere end syv år har skullet få folk til at holde op med at ryge, for - som billederne så tydeligt viser - det er nemlig dødsensfarligt. Men der er ikke kommet færre rygere de senere år. Og desværre er endnu flere unge begyndt at ryge. Faktum må altså være, at folk er fuldstændig ligeglade med skrækbilleder og skræmmekampagner; de ryger, hvis de har lyst til at ryge. Og faktum er altså også, at folk selv må bestemme, om de vil ryge eller ej. Om ganske få måneder bliver det dyrere at være ryger i Danmark. Fra 1. april 2020 stiger en pakke cigaretter til 55 kroner, og fra 1. januar 2022 stiger den igen til 60 kroner. Det er en del af finansloven, hvor det er blevet politisk bestemt. Men hvorfor ikke endnu dyrere, når nu det er så usundt at ryge? Det simple og hurtige svar er, at rygerne også er vælgere, og ikke ret mange - hvis nogen - politikere ønsker at blive for meget uvenner med vælgerne. Derfor en mindre prisstigning, så de rygende vælgere kun bliver lidt sure og måske glemmer det igen efter et stykke tid. En mindre prisstigning er bedre end ingen prisstigning, når det skal ses med sundhedsbriller på. Og en mindre prisstigning er et skridt på vejen mod færre rygere, og selv om skridtet ikke umiddelbart ser særligt stort ud, så er det trods alt et skridt i den rigtige retning. Næste skridt tages i 2022, hvor prisen stiger til 60 kroner for en pakke cigaretter. Om det så er nok til at skræmme de unge rygere væk vides ikke, det må tiden vise. For det er primært de unge og de kommende rygere, der skal skræmmes fra at ryge. For de ældre rygere - og dem, der har råd - betyder så lille en prisstigning formentlig ikke noget. De ryger, fordi de har lyst, og fordi, de har råd til det. Men vi skal - igen med sundhedsbrillerne på - have stoppet de yngre rygere, så de ikke bliver en del af den statistik fra Sundhedsstyrelsen, der fortæller os, at der årligt dør 13.600, hvor rygning kan angives som årsag. Skrækbilleder og skræmmekampagner virker ikke, men forhåbentlig kan en prisstigning vise sig mere effektiv.

Aarhus

Gaslugt fra restaurant: Politi og brandvæsen rykket talstærkt ud til Jægergårdsgade

Aarhus

Så skete det igen: Kvinde snydt af falsk bank-sms

Annonce