Annonce
Gear

Sjælden hybrid i populær klasse

Hyundai Kona er en helt simpel hybrid, der ikke kan lades op i stikkontakten. Men bilen er nøjsom med benzinen og meget letkørt. Foto: Hyundai
Efter jul er Hyundais lille SUV, Kona, klar som hybrid med topmoderne udstyr og en rigtig automatisk gearkasse.
Annonce

Mens stort set alle andre bilfabrikker i verden træder vande og har travlt med at forklare de hungrende forbrugere om, at deres elektrificerede biler er lige på trapperne, så har koreanerne allerede solgt flere end 600.000 elektrificerede køretøjer.

For Hyundais vedkommende har man i 2016 lanceret modellen Ioniq i alle elektrificerede varianter, og nu er turen kommet til den populære Kona. Bilen, der blev nr. 2 til kåringen af Årets Bil sidste år, fås allerede med benzin, diesel og ikke mindst i den populære elbiludgave. Har man ikke mod på en elbil, eller ikke noget sted at lade den op, kan en klassisk hybrid give god mening.

Lige nu sidder jeg derfor i en Kona Hybrid, der med hybrid-teknik skal tage kampen op mod mastodonten Toyota, der siden slutningen af 1990’erne har solgte flere end 12 mio. hybridbiler.

Dengang var Hyundai/Kia blot en parentes i bilindustrien og noget, de store kiggede på med et lidt overbærende smil, men her på kanten til 2020 har koreanerne overhalet de fleste indenom med elektrificeringen og er blandt de førende på brintbiler. Toyota CH-R er en af de få konkurrenter, sammen med Kia Niro.

Hyundai Kona hybrid

Pris: Kendes endnu ikke

Prisgæt: Lige under 300.000 kr.

Benzinmotor: 1.6 liters

Forbrug: Ca. 20 km/l, WLTP

Effekt: 141 hk

Moment: 190 Nm

Topfart: 160 km/t.

0-100 km/t: 11,2 sek.

Maks. påhængsvægt: 1.300 kg

Bagagerum: 351 liter

Akselafstand: 260 cm

Annonce

Masser af muligheder

Hybrid-versionen af Kona er i Danmark efter nytår, så det er begrænset, hvad vi ved om bilen. Hvor langt, den triller på en liter benzin, er officielt ukendt land, men under testen gik vi omkring 20 km/l på bilens instrument.

Mens de normale Konaer benytter syv trin i dobbeltkoblingsgearkassen, har Kona Hybrid blot seks trin, idet bilen har mere moment fra elmotoren, så dermed sparer man omkring syv kilo i gearkassen. Det lyder måske ikke af så meget, men i hybrid-biler gælder det om at spare vægt alle steder. Konas batteri er lille, men vejer alligevel knap 39 kilogram.

Oplevelsen af Kona Hybrid baserer sig på håndbyggede eksemplarer, men bilen virker støjsvag, og automatgearet skiftet blødt.

Batteriet er på blot 1,56 KWh, og benzinmotoren stater helt blødt op relativt hurtigt, når du selv betjener speederen, men det øjeblik, man sætter den adaptive fartpilot til, er det tydeligt, at bilen optimerer alle parametre og kører længere op i fart, før benzinmotoren slår til.

Annonce

Kun kort på ren el

Elmotoren er på 44 hk, og det er kun nok til, at bilen lige ruller de første meter på strøm fra stilstand. Omvendt er hybrid-driften mere behagelig end en start-stop-løsning på en almindelig benzinbil, for du slipper for, at motoren springer i gang, når du træder på speederen.

I Kona Hybrid triller du lige de første meter helt lydløst på strøm og mærker næsten ikke, at benzinmaskinen starter. Fordelen ved Kona hybrid sammenlignet med de fleste andre hybrider er, at bilen ikke benytter en såkaldt CVT-gearkasse, men en traditionel gearkasse af typen dobbeltkobling. I tilgift har Kona skifteknapper bag rattet, så du selv styrer, hvis du gerne vil have lidt motorbremse ved indgangen til et sving.

Konas adaptive fartpilot er i øvrigt blevet opdateret og virker lige nu som de bedste i klassen. I topudgaven, Premium, er den endvidere udbygget med en selvkørende funktion, så bilen holder sporet fint på motorvejen og bremser blødt, når den forankørende bil gør det. Holder du stille et kort øjeblik, så genoptager bilen naturligvis kørslen, og holder du længere, bliver du på dansk i displayet bedt om enten at give speederen et let tryk eller bruge knappen på rattet.

Prisen er endnu ikke klar, men et gæt er lige under 300.000 kr. Måske helt ned til 270.000 kr., da den teknisk lignende Kia Niro koster fra 280.000 kr.

Avisen var inviteret til Amsterdam af Hyundai.

Batteriet er så småt, at man kun kan køre rent elektrisk, når man sætter i gang, men det er nok til at gøre kørslen yderst behagelig. Foto: Hyundai
Alle udgaver af Kona Hybrid kommer som standard med en adaptiv fartpilot, der holder afstand til forankørende biler. Foto: Hyundai
Interiøret er netop opgraderet i forbindelse med et facelift, og her i hybridudgaven er automatgear standard. Den store skærm er kun med i topversionen, Premium. Foto: Hyundai
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Efter øget smittetryk i Aarhus: Storcenter Nord lukker legeland og fjerner borde

Aarhus

Mand fængslet for drab på rapper ved travbanen

Aarhus For abonnenter

Venstre om rundhåndet idrætsudspil: Det ligner et lille hold-kæft-bolche

Annonce