Annonce
Rejser

Sjælland: Seks unikke sheltere ved og på vandet

På SJælland kan du både bo i shelter i en birkeskov og ved en fjord, på vandet og i en skrænt under et fyr. Foto: Spejder Sport
Oplev naturen helt tæt på i sheltere med udstigt til eller ligefrem på vandet.

Danskerne kan ikke få nok af naturen. Vi vil vandre, ride, sejle, løbe, på skovtur og ikke mindst overnatte i naturen, når vi har fri. Og det behøver ikke at være fint eller behageligt. Faktisk skal det helst være sådan, at vi mærker naturen med alle sanser. Med det i baghovedet har vi fundet seks unikke sheltere på Sjælland til dig, som elsker udendørsoplevelsen tilsat et vandpjask.

1 Få havskum og vind i håret ved Røsnæs Fyr

På Røsnæs, en halvø på Nordvestsjælland beliggende mellem Kalundborg Fjord og Sejerøbugten, ligger et af Danmarks mest unikke sheltere gravet ind i skrænten under Røsnæs Fyr. Foto: Spejder Sport

Er man på udkig efter et unikt shelter med kig til vand, er shelteret ved Røsnæs Fyr ikke til at komme uden om. De fleste sheltere ligger frit, men ved Røsnæs Fyr har man gravet shelteret ind i skrænten under fyret, hvilket gør, at man kommer helt tæt på naturens rå kræfter. Beliggenheden er til fem stjerner, men vinden er ikke nødvendigvis din ven på den her lokation, og du skal rykke helt ind bagerst i trækassen, hvis du vil være sikker på ikke at blive ramt af bølgeskvulp, når havet er uroligt. 

Som en ekstra bonus er det muligt også at presse lidt historie ind i programmet, når man overnatter i shelteret under Røsnæs Fyr, for fyret bruges nu som udstillingsrum. Her kan man blandt andet blive klogere på naturen på Røsnæs, og er du smal om livet, kan du skubbe dig gennem lemmen, træde ud på fyrets øverste etage og læse krigshistorie på en frise hele vejen rundt på rækværket.

Faciliteter

Toilet og vand: Ved fyret og på parkeringspladsen.

Booking: Man dukker bare op og håber på, at der ikke er andre. 

Kapacitet: Tre-fire personer.

Bålplads: Nej, men det er tilladt at lave bål i stenene foran shelteret. 

Afstand til parkeringsplads: 650 meter.

2 Idyllisk shelterplads ved skov og fjord

Bregnebjerg-shelteret ligger idyllisk placeret under et gammelt kroget æbletræ i en lille vig med udsigt over Roskilde Fjord og Veddelev Havn i horisonten. Vinden er ikke så påtrængende som i det nærliggende Skjoldtunge-shelter, der vender mod nord, så der er god mulighed for at dyrke udelivet uden at blive blæst helt igennem. Shelteret er også velegnet til familier, som søger lidt luftforandring, da der er en sjov forhindringsbane kaldet Midgårdsormen på vej til shelteret. 

Pladsen er beliggende helt ned til kysten med mulighed for adgang fra søsiden. Kommer du gående eller cyklende, kan du følge Fjordstien rute 40. Stien bruges af mange, så ønsker du følelsen af at være helt alene i naturen, skal du vælge et andet shelter.

Faciliteter

Toilet: Der findes et multlokum i nærheden af pladsen.

Vand: Nej.

Booking: Man dukker bare op og håber på, at der ikke er andre.

Kapacitet: Otte personer. 

Bålplads: Ja og grillrist.

Afstand til parkeringspladsen: 700 meter.

3 Uspoleret natur på Avnø

Idyllen er næsten fuldendt ved de to sheltere, som ligger på halvøen Avnø ikke langt fra Avnø Naturcenter. Foto: Spejder Sport

Nokkeskoven og Anvø Fjord danner den sceniske ramme om to bjælkekonstruerede sheltere med udsigt til Knudshoved Odde. På tagene vokser græs, og i birkeskoven er et mylder af liv i alle højder. De to sheltere har en uspoleret udsigt over fjorden, hvor man, hvis man er heldig, kan få øje på en spættet sæl eller to. Shelterne ligger i et roligt område tæt ved Avnø Naturcenter og helt ud til kysten,

Det er muligt at komme til shelterne fra både land- og vandsiden. Det er ikke muligt at køre i bil helt frem til pladsen, men der er parkering ved naturskolen. 

Faciliteter

Toilet: 1500 meter til toilet ved Avnø Naturcenter (åbent 7-22).

Vand: Der er adgang til vand ved Avnø Naturcenter (åbent 7-22).

Booking: Man dukker bare op og håber på, at der ikke er andre.

Kapacitet: To sheltere med plads til i alt 16 personer i alt.

4 Havneliv, strand og naturlegeplads ved Fed Havn

Som en del af Naturrum Præstø Fjord er der opført tre sheltere og et dejligt madpakkehus ved Fed Havn, som i sin tid var udskibningshavn for kugleflint. I dag er det en lille lystbådehavn med anløbsplads for kano og kajak, og livet går sin rolige gang. Hvis det hele bliver lidt for roligt, kan man kaste sig over de fjordposter, plancher og pjecer på Fed Havn, som informerer om Feddet og Naturrum Præst Fjord. Og vil man se det hele tæt på, sådan rigtig tæt på, er der  placeret en fast kikkert yderst på molen. Ved de tre sheltere er der også en lille naturlegeplads, og cirka 30-50 meter væk er der en sandstrand til de varme dage. 

Faciliteter

Toilet: Ja.

Vand: I Fiskerhuset, som ligger 750 meter nord for havnen.

Booking: Første nat er gratis, men derefter skal man booke ved Feddet Strand Resort.  

Kapacitet: Tre sheltere med plads til cirka 15 personer i alt.

Indkøb: 600 meter. 

5 Plads til mange ved Esrum Sø

I nordenden af Esrum Sø ligger en ny shelterplads med overdækket bålsted og plads til et par mindre telte. Der er plads til cirka 30 overnattende personer i shelteret, som altså har den fordel, at man ikke bliver våd, hvis man skal fra sovepladsen og over at hente en grillet pølse på en regntung dag. Shelteret har en ideel størrelse, hvis man er en vennegruppe, forening eller skoleklasse, som vil på udflugt, og det ligger cirka 50 meter fra vandkanten og med udsigt til en lille sandstrand, som man med fordel kan bruge som afsæt til en lille dukkert i Esrum Sø. Der er indbyggede borde og bænke omkring ildstedet midt i shelteret.

Faciliteter

Toilet: Et primitivt muldtoilet tæt ved pladsen.

Vand: Nej.

Booking: Via udinaturen.dk.

Bålplads: Ja, overdækket og med grillrist.

6 København fra vandsiden

Oplev København fra søsiden. Der er dog lang ventetid på at kunne overnatte i Det Flydende Shelter. Foto: Mikael Frisk

Ja, hvorfor ikke. Det var kun et spørgsmål om tid, før der var nogen, som fandt på at lave et flydende shelter. I april 2020 testede Cph Raft Entertainment Det Flydende Shelter i Teglværkshavnen ud for Frederikskaj i København, og nu har firmaet fået en permanent tilladelse, hvilket betyder, at du nu kan opleve byens puls og lys, mens du vugger i et shelter på vandet. Der er dog lige den snubletråd, at man selv skal sørge for transport ud til shelteret, som ikke kan tilgås fra land. 

Faciliteter

Toilet: Ja, et felttoilet på shelteret. Men alle poser med nummer et- og nummer to-indhold skal tages med tilbage på land og puttes i en skraldespand. 

Vand: Nej.

Bålplads: Nej, men der er en stenflise på gulvet, som du kan stille din grill på og lave mad. Det er ikke tilladt at grille med kul. 

Booking: Via detflydendeshelter.com, men ventelisten er lang. 

Annonce
Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Danmark

Fredagens coronatal: Færre smittede - flere indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Kommentar: Top seks er fortsat inden for det muliges rige for AGF, men status quo efter 1-1 mod Silkeborg har ikke ligefrem gjort sagen nemmere at løse

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Tre AGFere spillede over par mod Silkeborg - to leverede en decideret ringe indsats

Debat

Ironi kan forekomme: Vores millionby savner da et højhus ved Møllestien?

Debat For abonnenter

Stiften mener: Sygeplejerskerne har fat i den lange ende

Nu må også femårige vaccineres mod corona, men beslutningen kan være svær for forældre

Aarhus For abonnenter

Bor I her? Mette og Philip har lavet interiørbutik i en lejlighed

Rejser For abonnenter

Søkig: Fem danske søer med særlige naturoplevelser og gode vandreture

Alarm 112

Voldsomt uheld i Aarhus: Bilist ramt af bus

Støtteparti indkalder statsminister til hasteforespørgsel: Sundhedsvæsen har brug for redningspakke

AGF

Det var da i grunden en kamp, AGF skulle have vundet, men som de reelt ikke fortjente at vinde

Aarhus For abonnenter

Gamle varebiler lever livet dyrt: Staten kradser miljøbøder ind i Aarhus for kvart million hver måned

AGF

AGF-målmand var ved at eksplodere: - De løb jo bare rundt om os

Annonce