Annonce
Kultur

Sjov, alvorsfuld og anderledes børneforestilling: Angst-sus og engagement

Sidste år lavede teatret Hvid Støj Sceneproduktion forestillingen "Spil Død Vol. 13+", som var for teenagere fra 13 år og opefter. Denne gang er det de 7 til 12-årige, som er i fokus med alt det, som denne aldersgruppe er bange for. PR-foto
Edderkopper. Mørke. At skulle præstere. Ambulancesirener. Blod og dødsfald. Der er nok at være bange for. Men angst kan kureres. Stoppe, holde op, forsvinde i glemslen. Det viser Hvid Støj Sceneproduktion i "Spil Død Vol 7-12", som er en både sjov, alvorsfuld og anderledes forestilling.

ANMELDELSE: "Spil Død Vol 7-12" er sat sammen som et brætspil ved navn "Livets spil, tab eller vind en angst". I spillet dyster to personer om at komme først i mål i et spil, hvor de med terningkast må bevæge sig rundt på pladen og skal løse opgaver, når de lander på et lyseblåt felt. Opgaverne handler alle om angst. Forskellige typer af angst, som de skal søge at overvinde.

Sidste år lavede teatret forestillingen "Spil Død Vol. 13+". Modsat denne som, havde teenagere fra 13 år og opefter som målgruppe, er det nu de 7 til 12-årige, som er i fokus med alt det, som denne aldersgruppe er bange for.

Hvor de unges angst handler om identitet i alle mulige afskygninger; alkohol, sex og frygten for at være forkert og udenfor, er de centrale frygt-temaer nu præstationsangst, adskillelses-angst (fra forældrene), frygt for mørke, edderkopper, blod og død.

Publikum sidder bænket på tre sider af spillebrættet. Indenfor den gennemspiller Kasper Daugaard og Bolette E. Bjerre i rollen som to (brik-spil)børn i alderen 10-12 år så en række angstscenarier.

Det har en rigtig god effekt, at de først præsenter sig ved deres eget fornavn og derpå i spillet vælger at spille henholdsvis drengen William og pigen Alma.

At de spiller to børn, som går i parallelklasse og tillige har et godt øje til hinanden, fungerer også godt. Det skaber nærhed, identifikationsmuligheder og baner vej for, at forestillingen kan fortælle en historie om, hvordan det, at tage sig af hinanden og være lidt lune på hinanden, kan være med til at man overkommer sin angst.

For Williams vedkommende angst for mørke og for Almas præstationsangst og adskillelses-angst (herunder Almas angst for, at der sker hendes far, mor og lillebror noget).

Spil Død

"Spil Død Vol 7-12" er skabt af Hvid Støj Sceneproduktion.

Manuskript: Simone Isabel Nørgaard og Charlotte Ladefoged.

Idé, koncept og iscenesættelse: Charlotte Ladefoged.

Visuel design: Morten Ladefoged.

Komponist: Marcus Aurelius Hjelmborg. Video designer: Kim Glud.

Kostumier: Bodil Buonaventzen. Instruktørassistent: Emma Lorene Brendstrup Kohberg.

Performere: Kasper Daugaard og Bolette E. Bjerre.

Urpremiere på Bora Bora 28. marts.

Spiller for alle fra 7 år og opefter.

Vågent og vedkommende spil

Der er masser at fare sammen over i "Spil Død Vol 7-12", og der går da også flere gange et u-hu-uhyggeligt-sus gennem børnepublikummet. Flere holder sig spontant for munden, krymper lidt sammen på taburetten eller skutter sig.

Alma og William bliver i spillet kastet ud i angst-overvindelses-opgaver, som børnene tydeligvis kender.

Og de to performere evner og er iscenesat til at gestalte deres opgaveløsninger på en kropslig levende måde, som tydeligvis betager og engagerer børnene. For eksempel iscenesættes en 'overvind din angst for edderkopper' meget underholdende.

Det virker også engagerende for publikummet (børn såvel som medfølgende voksne), at vi undervejs bliver hørt og får stillet opgaver.

Inden forestillingen har alle afleveret en lille seddel, hvor opgaven har været at fuldende sætningen; "Jeg er allermest bange for.....". Svarene kommes i et stort glas og bliver brug i forestillingen til en gæt-og-grimasse-leg, hvor publikum skal gætte løs.

Senere engageres publikum igen i en leg, hvor vi med fagter skal tilkendegive, hvordan vi reagerer på en angstfremkaldende situation, med en 'jeg flygter gestus, en 'jeg angriber' eller en 'jeg spiller død' (jeg ignorerer)-gestus. Det var børnepublikummet også helt med på.

Annonce

Trænger igennem til publikum

At være bange, eller endnu værre angst for noget, er ikke at kimse af. Når "Spil Død Vol 7-12" åbenlyst trænger fint igennem til børnepublikummet som et spil, der engagerer og giver dem mod, skyldes det flere samvirkende ting.

Et seriøst manuskript med evne til også at bringe humor på banen. Et godt sammenskuet spil-design – såvel i sin form som i det visuelle og auditive design. Udover tekst og terninger gør impressionistiske billeder indtryk på skærmbagvæggen.

Musiksiden understøtter spillets mange forskellige stemninger. Og de to performere har styr på både replikker, kropssprog og kontakten til publikum.

5 stjerner

"Spil Død Vol. 7 -12". Hvid Støj Sceneproduktion. Urpremiere på Bora Bora 28. marts kl. 17. Set til Skoleforestilling 27. marts kl. 10. Spiller for alle fra 7 år og opefter på Bora Bora 28. marts kl. 17 og 30. marts kl. 15. Herefter skoleforestillinger og turné.

De to performere, Kasper Daugaard og Bolette E. Bjerre, har styr på både replikker, kropssprog og kontakten til publikum. PR-foto
Annonce
Aarhus For abonnenter

Ambulancer i Aarhus er under pres: Der mangler jævnligt så meget mandskab, at det forlænger ventetiden på hjælp

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Kultur

Har du også undret dig over stjernehimlen i to busskure?: Snart får flere af Aarhus' ikoniske champignoner en opfriskning

Kultur

Se video: Northsides nye vartegn har tabt pusten

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Aarhus For abonnenter

Rift om pladserne: Kommunen slukker Aarhus-restaurants drøm om mere udeservering

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe

Annonce