Annonce
Aarhus

Skæld ud til 'de voksne': - Politikernes billede af ungdommen er forkert og forældet

Der er en generationskløft mellem politikere og unge i dag, synes Jens Philip Yazdani. Deres billede af ungdommen er forkert. Foto: Kim Haugaard

Jens Philip Yazdani, der er formand for De Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, mener ikke, at politikerne tager ungdommen alvorligt. Derimod fører de en ungdomsfjendsk politik, der i sidste ende kan skade demokratiet.

Annonce

AARHUS: Den første fællessang ved grundlovsmødet i Åbyhøj tirsdag eftermiddag var: "Ungdom er ikke de sløvede sind."

Og selv om der var flere grå hår på bænkene rundt omkring, omhandlede Grundlovsdagens første tema de unge.

Dagens første taler var også den 20-årige Jens Philip Yazdani, der tidligere har været elevrådsformand på Langkær Gymnasium i Aarhus.

Han blev landskendt ved sin optræden i DR2-programmet "Debatten," hvor Martin Henriksen fra Dansk Folkeparti nægtede at kalde ham dansker, selv om Jens Philip Yazdani er født og opvokset i Aarhus.

Men på Grundlovsdag omhandlede det noget andet. Det handlede om de unge som demokratiske medborgere.

Jens Philip Yazdani brugte sin tale til at skælde ud på 'de voksne', på politikerne, for at føre en ungdomsfjendsk politik, han mener, der er til skade for demokratiet.

Han mener nemlig, at den måde politikerne ser de unge, er forkert:

- Der er en generationskløft mellem 'de voksne' beslutningstagere, og de unge i dag. Politikerne lovgiver efter, hvordan det var, dengang de selv var unge. Men deres billede af ungdommen er både forkert og forældet, siger han.

- Politikerne vil effektivisere ungdommen. Optimere ungdommen. Vi skal hele tiden være dygtigere og hurtigere. Men det er forfejlet. Man skal ikke effektivisere de unge, siger Jens Phillip Yazdani.

Jens Philip Yazdani var dagens første taler til Grundlovsmødet i Åbyhøj. Han synes, at dem der sidder på magten, har et forældet billede af ungdommen. Foto: Kim Haugaard
Annonce

Udannelsesloftet er ungdomsfjendsk

Jens Philip Yazdani mener, at man skal lovgive helt anderledes, hvis man vil have flere unge til at engagere sig i demokratiet, da den førte politik lige nu har den modsatte virkning:

- Politikerne vil effektivisere ungdommen. Optimere ungdommen. Vi skal hele tiden være dygtigere og hurtigere. Men det er forkert. Man skal ikke effektivisere de unge, siger han og tilføjer:

- Vi har ikke tid til at engagere os. Efter en lang dag i skolen, er der afleveringer, som gerne skal give karakteren 10, for at vi kan komme ind på en videregående uddannelse og så videre. Vi skynder os. Men kun få har tid og overskud til at engagere sig yderligere.

Det er blandt andet karakterkrav, begrænsninger, hurtighedsbonusser og det omdiskuterede uddannelsesloft, han nævner som de ungdomsfjendske beslutninger.

- Og borgerforslaget - det nye 'demokratiske tiltag' - som vi brugte for at afskaffe uddannelsesloftet, blev allerede fra den første dag vi nåede 50.000 underskrifter skudt ned af flere partier. De sagde, at de ikke ville tage det op og tage det seriøst, siger Jens Philip Yazdani:

- Og så undrer man sig over, at der ikke er flere unge, der gider engagere sig?

Demokrati er ikke bare en lovtekst. Det er en følelse. Det er en måde at leve på, en forståelse, et fællesskab. Og hvordan giver man det videre til ungdommen?, spørger Jens Philip Yazdani. Foto: Kim Haugaard
Annonce

'De voksne' møder unge med lukket dør

Jens Philip Yazdani savner, at 'de voksne' tager de unge seriøst. At politikerne lytter, til ungdommen i stedet for at føre en lovgivning, han ikke mener er tidssvarende.

- Unge i dag vil gerne have en stemme, men politikerne er ikke lydhøre overfor det, vi siger. Vi er seriøse og vil gerne tages alvorligt, men det bliver vi ikke, siger han.

Han føler, at politikerne møder dem med lukkede døre, som de eksempelvis gjorde ved borgerforslaget. På den måde viser de, at de ikke gider at lytte til de unge.

For ungdommen i dag er ikke som da, politikerne selv var unge, mener Jens Philip Yazdani:

- Der er ikke længere "evighedsstudenter" som dengang. Og folk tager sig jo sammen i dag, siger han og tilføjer:

- Der er mange unge, der har stress, depression og angst. Men politikerne skubber ansvaret fra sig. De giver skylden på noget andet. De sociale medier. Men i virkeligheden er det måske fordi, de presser os med karakterkrav, uddannelsesloft og hurtighedsbonusser.

Politikerne møder os med lukkede døre. Vi unge bliver ikke taget seriøst, siger Jens Philip Yazdani. Foto: Kim Haugaard
Annonce

Politikerne skal være lydhøre

Så hvordan giver man demokratiet videre til den næste generation, til ungdommen?, spørger Jens Philip Yazdani i sin tale:

- Ved at skabe bedre rammer for de unge. Ved at give de unge en stemme. Og ved at være lydhør.

- Demokrati er ikke bare en gammel lovtekst. Det er en følelse. Det er en fælles respekt, en forståelse, et fællesskab, forklarer han.

Den 20-årige Jens Philip Yazdani modtager i løbet af sin tale flere klapsalver fra publikum. Et publikum der ellers primært består af 'voksne' mennesker.

Og meget sigende og i tråd med, hvad der blev sagt i talen, havde publikum, forinden Jens Philip Yazdani gik på, sunget ordene i fællessangen:

"Dagene kalder på ungdommens tro, hvis det skal spire, og hvis det skal gro."

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce