Annonce
Fødselsdage

Skøjteprinsessen og den jaloux rivalinde

Den tidligere skøjtestjerne Nancy Kerrigan fylder søndag 13. oktober 50 år. Foto: Hector Mata/Ritzau Scanpix
Hun var en af de bedste på isen i 1994. Så greb en rivalinde ind for at skade Nancy Kerrigan. Skøjteprinsessen fylder 50 år nu og prøver at fremme kvindelig idræt.

50 Nancy Kerrigan blev ufrivilligt hele USA's darling, da hun blev offer for en beskidt plan og en jaloux rivalinde. Det er ikke kærlighed, det handler om. Det er kunstskøjteløb.

Dramaet skete i januar 1994, da skøjteløberen Tonya Hardings mand hyrede en overfaldsmand til at hamre en metalstang mod Kerrigans knæ. Kerrigan kom sig over skaderne, og hun vendte tilbage til isen. Og hun er nu en voksen kvinde, som søndag 13. oktober fylder 50 år.

De gamle begivenheder er stadig noget, Kerrigan huskes for, men hun bruger også sin berømmelse til at fremme kvindelig idræt.

Hendes mand, Jerry Solomon, der er far til hendes tre børn, står bag et projekt om en sportsbegivenhed, hvor kun kvinder deltager. Den kaldes Aurora Games og fandt sted i den amerikanske delstat New York i august i år. Han har planer om at afholde "Aurora Legene" hvert andet år, og hans kone, 50-årsfødselaren, var med til at promovere begivenheden i New York.

Nancy Kerrigan var selv en af verdens bedste kvinder på en skøjtebane, da hun blev overfaldet kort før OL i Lillehammer i Norge. Det skete i Detroit, hvor der var amerikanske udtagelsesmesterskaber til OL.

Da Kerrigan efter en let omgang træning forlod isen, ventede overfaldsmanden og bankede hende over det ene knæ med metalstaven. Det blev en kæmpe skandale, da det blev afsløret, at Tonya Hardings lejr stod bag. Hun kæmpede med Kerrigan om en OL-plads.

Hardings daværende mand, Jeff Gillooly, havde bestilt overfaldet. Han og Hardings livvagt, Shawn Eckard, blev siden dømt for overfaldet. Harding blev også dømt for at have hindret opklaringen af sagen.

Det amerikanske skøjteforbund forsøgte at få Harding udelukket fra Lillehammer-legene, men da Harding truede med juridisk bål og brand, kom hun alligevel med. Det gjorde Kerrigan også, for hun kom sig over skaden og fik ekstraordinært en plads, selv om hun på grund af overfaldet ikke kunne deltage i udtagelsesmesterskaberne.

Medierne kaldte de to skøjteprinsesser for "Skønheden og Udyret".

Kerrigan skøjtede sig til en sølvmedalje i Lillehammer, mens Harding blev nummer otte. Nancy Kerrigan udnyttede siden sin popularitet og tjente en masse penge ved at deltage i skøjteshows.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Mand med skæg og bamser skabte utryghed: Politiet har talt med ham og han beklager

Annonce