Annonce
Fødselsdage

Skøjteprinsessen og den jaloux rivalinde

Den tidligere skøjtestjerne Nancy Kerrigan fylder søndag 13. oktober 50 år. Foto: Hector Mata/Ritzau Scanpix
Hun var en af de bedste på isen i 1994. Så greb en rivalinde ind for at skade Nancy Kerrigan. Skøjteprinsessen fylder 50 år nu og prøver at fremme kvindelig idræt.

50 Nancy Kerrigan blev ufrivilligt hele USA's darling, da hun blev offer for en beskidt plan og en jaloux rivalinde. Det er ikke kærlighed, det handler om. Det er kunstskøjteløb.

Dramaet skete i januar 1994, da skøjteløberen Tonya Hardings mand hyrede en overfaldsmand til at hamre en metalstang mod Kerrigans knæ. Kerrigan kom sig over skaderne, og hun vendte tilbage til isen. Og hun er nu en voksen kvinde, som søndag 13. oktober fylder 50 år.

De gamle begivenheder er stadig noget, Kerrigan huskes for, men hun bruger også sin berømmelse til at fremme kvindelig idræt.

Hendes mand, Jerry Solomon, der er far til hendes tre børn, står bag et projekt om en sportsbegivenhed, hvor kun kvinder deltager. Den kaldes Aurora Games og fandt sted i den amerikanske delstat New York i august i år. Han har planer om at afholde "Aurora Legene" hvert andet år, og hans kone, 50-årsfødselaren, var med til at promovere begivenheden i New York.

Nancy Kerrigan var selv en af verdens bedste kvinder på en skøjtebane, da hun blev overfaldet kort før OL i Lillehammer i Norge. Det skete i Detroit, hvor der var amerikanske udtagelsesmesterskaber til OL.

Da Kerrigan efter en let omgang træning forlod isen, ventede overfaldsmanden og bankede hende over det ene knæ med metalstaven. Det blev en kæmpe skandale, da det blev afsløret, at Tonya Hardings lejr stod bag. Hun kæmpede med Kerrigan om en OL-plads.

Hardings daværende mand, Jeff Gillooly, havde bestilt overfaldet. Han og Hardings livvagt, Shawn Eckard, blev siden dømt for overfaldet. Harding blev også dømt for at have hindret opklaringen af sagen.

Det amerikanske skøjteforbund forsøgte at få Harding udelukket fra Lillehammer-legene, men da Harding truede med juridisk bål og brand, kom hun alligevel med. Det gjorde Kerrigan også, for hun kom sig over skaden og fik ekstraordinært en plads, selv om hun på grund af overfaldet ikke kunne deltage i udtagelsesmesterskaberne.

Medierne kaldte de to skøjteprinsesser for "Skønheden og Udyret".

Kerrigan skøjtede sig til en sølvmedalje i Lillehammer, mens Harding blev nummer otte. Nancy Kerrigan udnyttede siden sin popularitet og tjente en masse penge ved at deltage i skøjteshows.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Favrskov

Terapihunde henter pris til Hammel

Læserbrev

Læserbrev: Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU) går i glemmebogen som kæmpe succes

Alt imens de nye, store FGU-institutioner (FGU = Forberedende Grund Uddannelse) kæmper for at finde fodfæste, viser det sig, at forløberen, Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU), har været en stor succes (https://www.uvm.dk/aktuelt/nyheder/uvm/2019/sep/190927-syv-ud-af-ti-unge-kommer-godt-videre-efter-kombineret-ungdomsuddannelse). FGU-institutionerne er opbygget som meget store institutioner (Aarhus ca. 700 elever) og skal løse opgaven med at hjælpe unge uden forudsætninger for at gennemføre en anden ungdomsuddannelse. KUU havde samme målsætning, men uddannelsen var baseret på institutionssamarbejder og dermed mindre pædagogiske miljøer med plads til individuelle forskelle. I Aarhus havde vi gennem pilotforsøg gjort positive erfaringer, med at forskellige mindre institutioner (bl.a. produktionsskoler og daghøjskoler) arbejdede sammen i respekt for indbyrdes forskelligheder og med plads til forskelligheden i målgruppen. Det førte naturligt frem til et forbilledligt samarbejde omkring den KUU, der nu viser sig at have været en stor succes, og hvor syv ud af ti unge er kommet godt videre. Lovgivningsprocessen bagved KUU var desværre præget af politisk uenighed, så opbakningen var ikke bred. Derfor blev KUU-lovgivningen tidsbestemt med udløb i 2021. Lovgiverne på Christiansborg købte sig tid til at blive enige om en løsning på den udfordring, man vidste var der. Resultatet blev FGU, en stor og samlende lovgivning med bred opbakning, hvilket naturligvis er positivt og helt nødvendigt. Desværre levner FGU-loven umiddelbart ikke plads til undervisningssamarbejder med mindre, selvstændige institutioner (f.eks. daghøjskoler), der dermed afskæres fra at bidrage med massiv erfaring og kompetencer, der nu ses dokumenteret gennem den succes, som KUU har været. Politiske ønsker om indflydelse og styrbarhed gik forud for hensynet til den sårbare målgruppe; systemkrav trumfer menneskehensyn og sund fornuft. Alt imens vi slikker sårene og kæmper for at holde os på benene, efter at have investeret massivt i at gøre det godt til gavn for målgruppen, ønsker vi FGU-institutionerne held og lykke med at løse opgaven. Men vi savner en forklaring på, hvorfor eksempelvis daghøjskolerne i Aarhus, der nu gennem fem år har bidraget massivt til en sjælden set succes på uddannelsesområdet, atter skal kæmpe for overlevelse efter at have spillet rollen som nyttige idioter. Når det så viser sig, hvor FGU oplever problemer, er vi naturligvis klar til at indgå i samarbejder, til glæde for de mange, der ikke lige er skabt til at trives på kæmpe institutioner.

Aarhus For abonnenter

Kursskifte i Aarhus: 2.300 beboere på plejehjem kan få mulighed for privat rengøring

Annonce