Annonce
Østjylland

Skak er kommet for at blive

Stilheden og koncentrationen sænkede sig over den højlydte forsamling, da skakspillet blev sat i gang ved Skolernes Skakdag på Søndermarksskolen. Foto: Morten Lund.

- Skak i folkeskolen hjælper eleverne fagligt, siger skoleleder på Søndermarkskolen Helle Hessel. Fredag flyttede hele skolen brikker på Skolernes Skakdag.

RANDERS: Fredag satte samtlige 636 elever på Søndermarkskolen sig til de ternede skakbrætter. Hele skolen spillede med, da Skolernes Skakdag blev markeret.

- Og skak er kommet for at blive på Søndermarkskolen, siger skoleleder Helle Hessel.

På samme dag sidste år testede Søndermarkskolen for første gang at lade alle elever prøve kræfter med de sorte og hvide brikker.

- Og vi kan allerede se, at skak er et godt redskab i undervisningen. Når eleverne spiller skak, bliver de ganske enkelt bedre fagligt. De lærer at tænke mere strategisk, de bliver bedre til at koncentrere sig, og især udvikler de sig matematisk. Efter et år med fokus på skak i skolen kan vi allerede se, at det virker. Til min store overraskelse, i øvrigt, siger hun.

Samtidig bibringer skak eleverne nye, sociale kompetencer, fortæller primus motor i Søndermarkskolens skakspil, Heidi Platz.

- Skak bringer nogle andre kompetencer i spil, end eleverne måske ellers excellerer i. Mange kan overføre den strategiske tankegang fra skakbrætterne til tilværelsen i skolegården. De lærer simpelthen at tænke, hvis jeg gør det, så vil der ske det-og-det. På den måde styrker skak elevernes sociale kompetencer.

Mange kan overføre den strategiske tankegang fra skakbrætterne til tilværelsen i skolegården. De lærer simpelthen at tænke, hvis jeg gør det, så vil der ske det-og-det. På den måde styrker skak elevernes sociale kompetencer.

Heidi Platz, lærer og ikke-spillende skak-entusiast på Søndermarkskolen
Det gik stærkt, da Søndermarkskolens ældste elever dystede i skak-disciplinen frem-i-bussen, hvor to klasser konkurrede ved at skiftes til at flytte brikkerne. Foto: Morten Lund.

En udvikling

I forhold til sidste år bød fredagens skak-konkurrencer på Søndermarkskolen på flere nyskabelser.

- Vi er først lige startet på at integrere skak i skolen. Men selvfølgelig har vi sat en udvikling i gang - og føjer derfor nye elementer til vores skak-dag, siger Heidi Platz.

Således spillede alle eleverne - ligesom sidste år - action-skak, hvor skolens seks årgange konkurrerede mod hinanden. Med lidt færre brikker på brætter en ved "almindelig" skak.

Og hvor Heidi Platz måtte gribe til megafonen for at overdøve de mange børn, inden spillet blev sat i gang, faldt lydniveauet med mange decibel, da der blev sagt GO!

Cecilie i dyb koncentration ved skakbrættet. Foto: Morten Lund.
Annonce

Tab og vind

Eleverne konkurrerede på skakdagen ikke direkte mod hinanden, men klassevis og årgangsvis. Alligevel er skak et spil, hvor man kan vinde og tabe.

- Men det er iøjnefaldende, at det kan eleverne godt håndtere. Alle eleverne. Vi ser ingen sure miner, grådkvalte sammenbrud - eller elever, der ikke gider mere og går fra spillet. Selvfølgelig er det da træls at tabe, men alle er med. Også til hverdag, når vi inddrager skak i undervisningen. Det er særdeles populært, fortæller Heidi Platz.

Næste år håber hun på, at Søndermarkskolen vil åbne for en egentlig skak-undervisning i skoletiden. Ligesom hun gerne ser skakbrætter og -brikker i brug i frikvartererne. Og også gerne skak-turneringer mod elever fra andre Randers-skoler.

Som en del af Søndermarkskolen nye skak-satsning har seks elever fra 4. og 5. klasse været en tur i Aalborg for at blive uddannet til play masters: Over-skakspillere, som kan undervise både yngre elever og deres jævnaldrene klassekammerater.

3. og 4. klasse krydsede hjerner ved en af fredag formiddags skak-tvekampe på Søndermarkskolen. Foto: Morten Lund.
Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten her

Aarhus For abonnenter

Her vil byrådet skabe vild natur: Men hov - naturen her er allerede vild

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Aarhus til tops i stor undersøgelse: Derfor er Aarhus en af de bedste byer i verden for iværksættere

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er det her Østjyllands næste Michelin-stjerne? Derfor er svaret lige nu, nej

Alarm 112

Lokummet brændte i Veri Centeret: Politiet kan ikke udelukke, at branden var påsat

Debat

Stiften mener: Byens cityassistenter glemte alt om deres fornemste opgave

AGF

Ung AGF-back stopper straks karrieren: Vil prøve noget andet end fodbolden

Aarhus For abonnenter

Efter indædt slagsmål: Idyllen på Himmelbjerget synes genoprettet

Østjylland

Hvidberg-uge har allerede blæst Mester Jacob helt omkuld: - Folk kommer kørende fra Randers, Silkeborg og Aarhus for at smage barndommens kager

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Værs'go, nu kan du købe din nye bolig: Skåde-villa sætter prisrekord i Aarhus

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Aarhus

Efter bøderegn på Kongevejen: Rådmand indfører gratis parkering ved Friheden ugen ud

Aarhus For abonnenter

Brandmand ramt af kræft og blodpropper: - Det er ufatteligt, at jeg ikke kan blive undersøgt for PFOS-forgiftning

Aarhus

Sophies drøm er blevet til virkelighed: Ny Aarhus-butik hylder populært fænomen

Annonce