Annonce
Dette er et læserbrev. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.
Debat

Skal det virkelig gå ud over de mest sårbare børn?

<p>Illustration: nex</p>

Aarhus Kommune overvejer at droppe den tidlige opsøgende og sundhedsfremmende indsats over for udsatte børn og deres familier.

Da Aarhus Byråd vedtog Budget 2015-19 var der enighed om at prioritere en særlig indsats i forhold til udsatte børn og deres familier. Derfor blev der bl.a. afsat midler til at oprette en tværfaglig enhed med sundhedsplejersker og pædagoger, hvis opgave er 'tidligere at opspore og hjælpe de børn, der er udfordrede'.

Indsatsen skulle fokuseres på 'opsporing af børn med udfordringer ift. relationsdannelse, sprog og motorik samt udbredelse af pædagogiske metoder inden for bevægelse, udholdenhed og robusthed i dagtilbud'.

Det var en fremsynet beslutning. Forskning viser, at jo tidligere der med de nødvendige faglige kompetencer sættes ind, jo bedre hjælpes børnene til at håndtere deres livssituation og dermed få et bedre liv. Og på sigt er en tidlig indsats også vejen at gå, hvis vi vil bryde tendensen i vores samfund, hvor ulighed i sundhed er stigende.

Annonce

Det forekommer derfor helt grotesk, at der nu i slutfasen af de igangværende forhandlinger om at få det århusianske budget 2016 til at hænge sammen er stillet forslag om netop at droppe denne tidlige og sundhedsfremmende indsats og dermed nedlægge den tværfaglige enhed. Det vil da i den grad næsten mere end symbolsk være at smide barnet ud med badevandet!

Og mener politikerne nu pludselig ikke længere, at den tidlige opsøgende og sundhedsfremmende indsats er vigtig?

Konsekvenserne af en besparelse - af en så ubetydelig størrelse alt andet lige i et stort budget - for at opnå bedre tal på bundlinjen står for os at se slet ikke mål med, hvad vi så sætter over styr på så vigtigt et område som udsatte børn og deres fremtid.

Beslutningen vil være helt i strid med såvel Aarhus Kommunes egne intentioner på området som de fine målformuleringer hos Kommunernes Landsforening, hvor Aarhus' borgmester Jacob Bundsgaard jo spiller en vigtig rolle.

Både de involverede sundhedsplejersker og pædagoger og vi i Dansk Sygeplejeråd, Kreds Midtjylland, er blandt de mange, der i den igangværende høringsrunde (som slutter onsdag 6. april, red.) har indsendt vores faglige argumenter og begrundelser for at fortsætte den tidlige indsats.

Frem for at droppe et så fremsynet initiativ i kommunen bør man derimod netop fortsætte og intensivere den tidlige opsøgende og sundhedsfremmende indsats over for de udfordrede børn.

Vi appellerer til, at Aarhus Kommune fastholder sin oprindelige fremsynede beslutning og dermed sikrer alle børn - også de mest udsatte - i Aarhus Kommune de bedste vilkår for en god start på livet - og ikke lader nogen sidde tilbage med Sorteper!

Annonce
AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Aarhus For abonnenter

Rift om pladserne: Kommunen slukker Aarhus-restaurants drøm om mere udeservering

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Byudvikling

Kritisk byrådsmedlem afvist til borgermøde om havneudvidelse: - Jeg synes, det er ærgerligt og uklogt

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Debat

Gå med i Aarhus Pride: For alt for mange er det stadig utrygt at være sig selv

Kultur

Se video: Northsides nye vartegn har tabt pusten

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Aarhus For abonnenter

Profileret plejehjem i Aarhus sendt til tælling: - Det er næsten værre end Else i liftselen på Kongsgården

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe

Annonce