Annonce
Blog

Skal idrætsforeninger løfte samfundsmæssige opgaver?

Fællesskaber, hvor helt almindelige aarhusianere mødes året rundt, oplever glæden ved bevægelse og knytter bånd til andre på kryds og tværs.

De aarhusianske foreninger løfter fantastisk mange opgaver, som både er med til at skabe mere bevægelse og invitere ind i fællesskabet. Jeg har stor respekt for de mange tusinde af frivillige, der lægger utallige timer i at lave gode aktiviteter for aarhusianere i alle aldre - de er indbegrebet af den danske foreningsmodel. Der er dog foreninger, der har lysten og ressourcerne til at gå skridtet videre, og dem skal vi invitere ind. Jeg synes, det er vigtigt, at foreningerne får flere muskler/økonomi, hvis de har mod på at gøre en særlig indsats for at løse samfundsmæssige opgaver.

Foreninger kan netop nu søge 'Bevæg dig for livet' Aarhus-puljen. Formålet med puljen er at støtte træningstilbud og fællesskaber i idrætsforeningerne. Fællesskaber, hvor helt almindelige aarhusianere mødes året rundt, oplever glæden ved bevægelse og knytter bånd til andre på kryds og tværs. Med puljen ønsker Aarhus Kommune at støtte hold og fællesskaber i idrætsforeningerne, hvor fokus særligt er på voksne og seniorer, som ikke har været i en forening før eller kommer fra genoptræningstilbud. Generelt aarhusianere, der har et ønske om at være del af et fællesskab.

Hvert år rammes flere aarhusianere af diabetes, kræft, diskusprolaps, hjertesygdom eller andre livsændringer, som gør, at de er nødt til at lægge en ny plan for livet. Da motion ofte er en af de vigtigste redskaber for at komme på fode igen efter genoptræning, er idrætsforeningerne en vigtig arena. Men hvordan kommer man ind i et foreningsfællesskab som 50-årig, når man aldrig har sat sine ben i en gymnastiksal før? Og hvad skal foreningerne være klar til?

I min optik handler det ikke om at lave særlige aktiviteter til særlige målgrupper, men om at favne flere samt forstørre og forstærke det, som foreningerne allerede gør godt, eller drømmer om at gøre endnu bedre. Tænk, hvis man kunne have to trænere på et motionshold, så den ene kunne have fokus på at støtte op om den gode velkomst eller hjælpe med en tilpasset øvelse. Man kunne som forening også ansætte en social vært/værtinde, som tager godt imod alle nye, uanset hvilken idrætsgren man skal starte til.

Jeg mener, at idrætsforeninger skal løfte samfundsmæssige opgaver – men kun hvis de har lyst. Foreningerne skal ikke føle, at de har et særligt ansvar i forhold til fx kommunale institutioner. Nej, det afgørende er blandt andet, om foreningen kan se en mening med at favne en bredere skare af aarhusianere, og om der er frivillige i foreningen, som vil/kan engagere sig i det. Så det kræver en hel del af foreningen og de frivillige kræfter.

Jeg er nysgerrig på at se alle de gode idéer, foreningerne kommer med, for at udvikle og understøtte træningstilbud og fællesskaber for en gruppe af aarhusianere, som vi ikke ser så mange af i foreningslivet. Og sidst, men ikke mindst, vil jeg gerne give alle de aarhusianske foreninger en high-five, for lige meget hvad så løfter de en kæmpe samfundsmæssig opgave ved ”bare” at være en forening med et godt idrætstilbud.

Christina Fruergaard, Motionskoordinator, Aarhus Kommune
Annonce
Østjylland For abonnenter

Efter 71 år uden hovedbygning: Godsejer vil genopføre Rathlousdal ved Odder

Danmark

Tirsdagens coronatal: Tre døde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Tre personer kæntret i jolle ved Samsø - Både Molslinjen og Samsøfærgen er sejlet til undsætning

AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Aarhus

Aarhusregionens kulturinstitutioner udvalgt: Million-indsprøjtning skal kick-starte vigtigt erhverv

AGF

Svensker trænede tirsdag med AGF for første gang: - Han kan spille kampe lige med det samme

Aarhus For abonnenter

Holy shit: Stiften tjekker byens automatiske toiletter -  sarte sjæle bedes klikke på en anden artikel

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Leder For abonnenter

De offentlige toiletter fungerer aldrig: Hvornår træder kommunen i karakter?

Aarhus

Se video: Voldsomme oversvømmelser omkring Aarhus

Indland

Optag på uddannelser: Så mange får deres førsteprioritet

Alarm 112

Kørt på skadestuen: 62-årig mand i kørestol blev påkørt af personbil

Aarhus For abonnenter

Se her, Aarhus: I Odder findes det gode eksempel på et godt liv som voksen-handicappet

Alarm 112

Kæledyr bliver smidt ud i naturen: Stigning i dumping af dyr efter corona

Annonce