Annonce
Debat

Skal somalierne stå for skud for alt?

Ali Nuur, formand Det Somaliske Fællesråd. Foto: Aarhus Kommune

Læserbrev: I de her dage når man tænker på COVID-19, tænker man også på en bestemt etnisk gruppe. Det er et narrativ, som er fejlagtigt og selvforstærkende.

Har somalierne fortjent at blive behandlet på den måde? Nej og atter nej! Er der en lille gruppe somalierne, der overtræder loven, ligesom alle andre etniske grupper? Ja, men vi kan ikke acceptere, at man stempler alle somaliere som uintegrerbare og uduelige.

Fordommene er mange, når det kommer til os somaliere, og vi bliver alle puttet i én kasse, hvor der så er frit slag til at pege fingre.

Annonce

Tryk avler modtryk! Derfor reagerer mange somaliere meget kraftigt, når de nu igen er i fokus og kan føle, at de er den offentlige syndebuk i forbindelse med coronasmitten i Aarhus.

Fakta er fakta, og når der viser sig bekymrende coronatal, og man kan se en tendens, skal man selvfølgelig være opmærksom på det og handle.

Heldigvis er der lydhørhed og villighed til samarbejde fra både det somaliske samfund i Aarhus og det offentlige. Stor respekt for det. Og det er virkelig godt, at rigtig mange lader sig teste, mig selv inklusive.

Men hvor er det beskæmmende, at man misbruger en så ulykkelig situation, som det at være coronasmittet, til at udskælde somaliere, i den grad som vi oplever i øjeblikket. Det er ikke fair!

Børn bliver drillet, og folk bliver set skævt til, blot fordi man er af somalisk herkomst. Jeg bliver også mødt med fordomme og skal vise mit værd i nye sammenhænge, men forskellen er, at jeg er ældre og hærdet, men det kan vi ikke byde vores unge mennesker.


Ingen ønsker at blive smittet eller være smittebærer. Det er ulykkeligt, når det sker. Og som vores borgmester, Jacob Bundsgaard, så rigtigt sagde, så tager COVID-19 ikke hensyn til etnicitet eller andre ting.

Ali Nuur, formand for Det Somaliske Fællesråd


Vi skal på den anden side heller ikke falde i offerrollen. Det handler om at finde en balance og ikke at gå til yderligheder. Vi må tage ansvar for vores handlinger og ved vores adfærd vise, at vi både er, kan og vil være gode borgere i samfundet. Vi somaliere er lige så forskellige som danskere, vi hverken kan eller vil sættes i bås.

Men vi har lov til at sige fra, når vi helt urimeligt bliver kaldt alt muligt og gøres til offentlig prygelknabe. Vi må ikke forveksle sårbarhed med svaghed.

Lad os nu komme fordommene til livs. Det er ingens skyld! Hverken de polske slagteriarbejdere, universitetsstuderende, somalierne, eller hvem der nu er fokus på.

Ingen ønsker at blive smittet eller være smittebærer. Det er ulykkeligt, når det sker. Og som vores borgmester, Jacob Bundsgaard, så rigtigt sagde, så tager COVID-19 ikke hensyn til etnicitet eller andre ting.

Virus skelner ikke, den smitter os alle sammen, hvis ikke vi passer på. Vi skal passe godt på os selv og hinanden ved at følge de retningslinjer, vi har fået. Uanset hvem vi er, og hvor vi kommer fra, så skal vi tage COVID19 meget seriøst og vise samfundssind og behandle hinanden ordentligt og med respekt.

Annonce
Byudvikling For abonnenter

Dan vil bygge en helt ny by på sine marker: Her kan 3-4000 mennesker få hygge og sundhed for sjælen

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 333 nye smittetilfælde - flere indlagte på sygehusene

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

AGFs matchvinder er snart kontraktfri: - Jeg vil ikke tale om min fremtid

Aarhus For abonnenter

Motorvejstilslutning ved Hørning er en håbløs flaskehals: Når Beder-Beringvejen åbner bliver det endnu værre

Alarm 112

Spritny Volvo komplet udbrændt: - Så voldsom en brand bryder jo ikke bare ud af sig selv

AGF

Med fart skal land bygges: Mustapha Bundu gør AGF til et helt andet fodboldhold

Aarhus

Ung bilist uden kørekort standset for fjerde gang i år: Nu er hans bil beslaglagt

Danmark For abonnenter

Sygeplejestrejke spænder ben for coronasmittede: Senfølgeramte i Aarhus venter i månedsvis på hjælp

Debat

Det er ikke nok at stille sig tilfreds: Venstre vil styrke Skanderborgs erhvervsvenlighed

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Alarm 112

Kvinde sigtet for vold mod 9-årig dreng: Hev fat i hans hår og arm, fordi han råbte ind i en udluftningskanal

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Alarm 112

Hjort skudt med bedøvelsespil i dyrehaven: Politiet søger vidner

Byudvikling For abonnenter

Søren har boet nær stranden i Risskov hele sit liv: Støj og nybyggeri er blevet for meget for ham

Aarhus

Sympatisk men urealistisk: Forslag om at flytte udsalg bliver skudt ned

Annonce