Annonce
Aarhus

Skandalechef i retten: Jeg har aldrig tænkt på, at det skulle være ulovligt

Skandalechefen fra Teknik og Miljø, Claus Pedersen, afviste i dag i Retten i Aarhus, at der var tale om bestikkelse, da en maskinleverandør til Natur og Vejservice blev storsponsor i Claus Pedersens badmintonklub i Aalborg og udstyrede ham og hans kone med gratis billetter til koncerter og festivaller.
Retssagen, hvor den tidligere kommunale chef, Claus Pedersen, er tiltalt for at have modtaget bestikkelse, startede torsdag. Claus Pedersen afviser, at sponsorater og gaver var bestikkelse.
AARHUS: Det var en fattet, veltalende og solbrun Claus Pedersen, der optrådte på førstedagen i Retten i Aarhus, hvor han er tiltalt for at have modtaget bestikkelse fra maskinfirmaet S.D. Kjærsgaard, mens han var chef for Natur og Vejservice i Aarhus Kommune, der købte og leasede maskiner for millioner af kroner hos maskinhandleren.
Et forhold han ikke erkender sig skyldig i.
Tiltalen for bestikkelse bygger anklagemyndigheden blandt andet på, at SD Kjærsgaard i 2010 blev sponsor for badmintonklubben Triton i Aalborg, hvor Claus Pedersen sad i bestyrelsen og i sponsorudvalget. Samlet har firmaet betalt 217.500 kr. i sponsorstøtte til badmintonklubben.
Annonce
I tiltalen indgår også, at S.D. Kjærsgaard i fem tilfælde har inviteret Claus Pedersen og hans kone til koncerter med middag og til Nibe Festival med fri bar og bespisning.

"Så giver jeg smørrebrød"

Anklagerens påstand er, at der er en sammenhæng mellem sponsorater og gaver på den ene side og ikke mindst en stor kontrakt, S.D. Kjærsgaard i 2010 fik på at udleje 30-40 mindre traktorer til Natur og Vejservice, på den anden.
Omvendt afviste Claus Pedersen, at han havde haft noget særligt med traktorleje-aftalen og en senere forlængelse af den at gøre, selv om anklageren kunne fremlægge en mailkorrespondance mellem Claus Pedersen og S.D. Kjærsgaards direktør, Palle Kjærsgaard, hvor de i 2014 aftalte at mødes på Claus Pedersens kontor hos Natur og Vejservice for at snakke om en forlængelse af aftalen.
”Vi ses onsdag på Edwin Rahrs Vej. Så giver jeg smørrebrød,” skrev Claus Pedersen blandt andet.
Annonce

Husker det ikke

-Kan du huske, om I holdt mødet, spurgte anklageren.
Claus Pedersen erindrede ikke, om traktorerne havde været en del af snakken den dag.
-Hvorfor blev forlængelsen af traktoraftalen ikke konkurrenceudsat, ville anklageren vide.
Og Claus Pedersen svarede:
-Jeg ved det ikke. Måske fordi aftalen var gunstig for Aarhus Kommune i forvejen.
Generelt henviste Claus Pedersen til, at det var en afdelingsingeniør i Natur og Vejservice, der havde indgået lejeaftalen og forlænget aftalen.
Annonce

Sponsoraterne

Omkring sponsoraterne forklarede Claus Pedersen, at det var en af badmintonklubbens trænere, der var ven med Palle Kjærsgaard, som i første omgang havde hvervet S.D. Kjærsgaard som sponsor med et mindre beløb – 7.500 kr.
-Siden spørger jeg Palle Kjærsgaard, om han vil hæve sponsoratet til 30.000 kr. om året mod at firmaet bliver synligt på spillernes trøjer og dragter, forklarede Claus Pedersen, der senere fik sponsoratet hævet til 60.000 kr. om året.
Claus Pedersen forsvarer, Søren Beckermann, lagde vægt på, at Claus Pedersen, efter at Århus Stiftstidende var begyndt at spørge til sponsorsagen, havde orienteret sin direktør om, at der var et sammenfald mellem sponsorer i Triton og leverandører til Natur og Vejservice. Det udløste i marts 2016 en skriftlig advarsel til Claus Pedersen – men hverken bortvisning eller politianmeldelse. Den kom først i december samme år og af helt andre grunde.
Annonce

Intet odiøst i koncertbilletter

Om sin deltagelse i nogle af de koncerter og festivaler, han blev inviteret til at S.D. Kjærsgaard, sagde Claus Pedersen:
- Jeg har ikke deltaget i noget, der var hemmeligt, eller noget der gav påtale. Såvel chefer som kollegaer kendte til det. Folk på politisk og administrativt niveau deltog i tilsvarende ting. Jeg har aldrig tænkt på, at det skulle være ulovligt.
Mens den tidligere kommunale topchef altså afviste enhver tale om bestikkelse, erkendte han, at han i et par tilfælde havde foretaget mindre tøjindkøb på kommunens regning – blandt andet af sokker, t-shirts og underbukser.
-Jeg erkender, at de indkøb har en mere privat karakter. Det skulle jeg ikke have købt, lød det fra Claus Pedersen.
Derimod afviste han, at blandt indkøb af to par sko havde en privat karakter.
-I ledelsen i Natur og Vejservice var der et kodeks om, at man skulle være pæn i tøjet. Det måtte der købes tøj ind efter, forklarede Claus Pedersen.
-Var det normalt i Natur og Vejservice, at folk fik sko?, ville anklageren vide.
-Ja, ledelsen gjorde. Det var en kutyme, svarede Claus Pedersen.
Annonce

Næste retsmøde

Sagen – hvor også S.D. Kjærsgaard er tiltalt for bestikkelse, og hvor firmaet Elbek og Vejrup er tiltalt for at have bestukket Claus Pedersen med en mindre golftur til Skåne – fortsætter 23. juni.
Her vil anklageren formentlig indkalde et mindre antal vidner.
Sidste retsdag i sagen er fastsat til 26. juni.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Skal 3.000 borgerstemmer kunne tvinge byrådet til at tage en sag op? Den idé er politikerne ikke heeelt solgt på

Debat

Flyt Domkirken til Aarhus Ø

Sport

Bakken Bears må sige farvel til stjerner: - Vi har spillere, der kommer til at fordoble deres løn næste år

Annonce