Annonce
Aarhus

Skandalechefen dømt for at have modtaget bestikkelse

Århus Stiftstidende afslørede i en lang række artikler i 2016 og 2017, hvordan den kommunale chef, Claus Pedersen, blandt andet skaffede sponsorater til en badmintonklub fra en leverandør til Aarhus Kommune. Fredag blev han  ved Retten i Aarhus fundet skyldig i at have modtaget bestikkelse og idømt fire måneders betinget fængsel.
Sponsorater for 210.000 kr. og gratis festivalbilletter koster nu tidligere kommunal topchef en dom for bestikkelse. Også giveren, maskinfirmaet S.D. Kjærsgaard, er dømt i sagen.

AARHUS: Den tidligere topchef i Aarhus Kommune, Claus Pedersen, er fredag ved Retten i Aarhus idømt fire måneders fængsel for at have modtaget bestikkelse, mens han var en af cheferne i Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.

Straffen er gjort betinget. Claus Pedersen skal derudover aftjene 100 timers samfundstjeneste. Ved strafudmålingen har retten lagt vægt på, at sagen i forvejen har haft ansættelsesretslige konsekvenser for Claus Pedersen, og at der er gået lang tid, siden forholdet blev begået.

Sagen handler om, at maskinhandlerfirmaet S.D. Kjærsgaard, der var storleverandør til Natur og Vejservice, hvor Claus Pedersen var chef, dels har ydet sponsorstøtte på i alt 210.000 kr. til Badmintonklubben Triton Aalborg, hvor Claus Pedersen var bestyrelsesmedlem og medlem af sponsorudvalget, dels har foræret Claus Pedersen og hans kone billetter til fire koncerter og festivaler.

Annonce

Firma dømt

I samme sag er firmaet S.D. Kjærsgaard idømt en bøde på 100.000 kr., mens firmaets direktør, Palle Kjærsgaard, er idømt 60 dages betinget fængsel og 80 timers samfundstjeneste.

Firmaet Elbek og Vejrup A/S er frifundet for en tiltale for bestikkelse i form af en golftur til Sydsverige til Claus Pedersen.


Jeg er tilfreds med, at retten vurderede, at der er tale om bestikkelse, når man som offentligt ansat modtager gaver fra leverandører i det omfang, den pågældende gjorde

Jesper Rodkjær, senioranklager


Udover bestikkelse indgår i dommen også, at Claus Pedersen har begået ved på kommunens regning at have købt tøj for cirka 3.000 kroner til privat brug.

Såvel Claus Pedersen som Palle Kjærsgaard har under sagen nægtet sig skyldige i at have henholdsvis modtaget og ydet bestikkelse.

Annonce

Tilfreds anklager

Med dommen følger retten delvist specialanklager, Jesper Rodkjær, krav om en straf på seks måneders ubetinget fængsel til Claus Pedersen; fire måneders fængsel til Palle Kjærsgaard foruden en bøde på 1-2 millioner kroner til firmaet S.D. Kjærsgaard.

Fra Jesper Rodkjær lyder det:

- Det er helt essentielt, at vi som samfund kan stole på, at ansatte i det offentlige ikke lader sig bestikke til at give fordele til bestemte virksomheder eller personer. Selvom der ikke er noget endegyldigt bevis for, at virksomhederne fik modydelser ud af deres gaver og sponsorater, så er der sået kraftigt tvivl om, hvorvidt de har fået en bedre behandling. Jeg er tilfreds med, at retten vurderede, at der er tale om bestikkelse, når man som offentligt ansat modtager gaver fra leverandører i det omfang, den pågældende gjorde, siger anklageren og fortsætter:

- Jeg vil nu nærlæse rettens afgørelse og vurdere, om den skal indstilles til anke hos Statsadvokaten.

Annonce

Forsvarer afventer

Det er ikke lykkedes at få Claus Pedersens kommentar til dommen.

Hans forsvarer, advokat Søren Beckermann, har siddet i retten hele dagen og har endnu ikke fået nærlæst dommen men siger:

- Jeg er lidt overrasket over dommen. Og som jeg også sagde i min procedure i retten, mener jeg ikke, at der er et juridisk grundlag for at betragte sponsoraterne som bestikkelse.

Advokaten  vil nu afklare med Claus Pedersen, om dommen skal ankes til landsretten.

Annonce

Maskinhandler tager dom til efterretning

Maskinhandler Palle Kjærsgaard tager i første omgang dommen til efterretning og siger følgende til avisen:

Triton Aalborg-spillere med storsponsoren S.D. Kjærsgaards logo på trøjerne. S.D. Kjærsgaard har nu dom for, at sponsoraterne i badmintonklubben, hvor Claus Pedersen spillkede en fremtrædende rolle, var bestikkelse. Udover at være sponsor var S.D. Kjærsgaard nemlig også storleverandør til Natur og Vejservice, hvor Claus Pedersen var chef,

- Det er selvfølgelig ikke det, vi havde håbet, men det er en lettelse, at der nu er sat punktum i en sag, der har ligget som en skygge i en årrække.

- Det har været et hårdt forløb, hvor vi har oplevet stor opbakning fra rigtig mange sider. Det er det, jeg tager med mig videre, når vi nu vender blikket fremad. I første omgang tager vi dommen til efterretning.

Annonce

En del af skandalesagen

Retssagen er en udløber af hele skandalesagen fra Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, som Århus Stiftstidende begyndte at rulle op i efteråret 2016, og som førte til, at Claus Pedersen måtte fratræde sit job som chef i kommunen.

I kølvandet på avisens artikler hyrede kommunen revisionsfirmaet Ernst & Young til at kulegrave forhold i Claus Pedersens afdelinger. Revisorernes fund førte hurtigt til, at Claus Pedersen blev bortvist, og til at kommunen bad politiet indlede en efterforskning blandt andet af den mulige bestikkelsessag, hvor Claus Pedersen altså nu er blevet dømt skyldig.

Leverandører til Natur og Vejservice, der samtidig var sponsorer i badmintonklubben Triton Aalborg, hvor Claus Pedersen var medlem af bestyrelsen og sponsorudvalget, var et af elementerne i skandalesagen, som avisen afslørede, og som siden blev bekræftet af blandt andre Ernst & Youngs undersøgelser.

Annonce

T-shirts og hestekurser

Avisen kunne derudover for eksempel afsløre, at Claus Pedersen hos en bekendt i Løkken havde indkøbt blandt andet tusindvis af kasketter og t-shirts med firmalogo til medarbejderne i Natur og Vejservice. Indkøb for 700.000 kr. i strid med kommunens regler.

Ligeledes fortalte avisen historien om en kvindelig erhvervspsykolog, der - uden at opgaven havde været i udbud - stod for lederudvikling i Claus Pedersens afdelinger. Over en fem-årig periode kostede det kommunen 4,5 mio. kr. - heraf 1,5 mio. kr. for kurser på Læsø, hvor medarbejdere skulle lære at blive bedre ledere gennem omgang med islandske heste.

Andre artikler belyste snyd med udbud af opgaver, frås med kommunale midler til blandt andet konsulenter og begunstigelse i form af blandt andet en større lønforhøjelse til en kvindelig medarbejder, der stod den tidligere topchef nær.

I det sidste tilfælde overvejer anklagemyndigheden fortsat, om der skal rejses tiltale.

Annonce

Personalesager

Skandalesagen rettede også fokus mod det psykiske arbejdsmiljø i dele af Teknik og Miljø. Blandt andet måtte en kvindelig medarbejder sygemelde sig, efter at hun i en række situationer var blevet udsat for en grænseoverskridende og seksualiseret verbal kommunikation fra Claus Pedersens side.

Sagen nåede en foreløbig afslutning i 2018 med Kammeradvokaten/Advokatfirmaet Poul Schmiths undersøgelse af flere end 20 sager med tidligere ansatte i Teknik og Miljø, der følte sig dårligt behandlet og i mange tilfælde uretmæssigt afskediget.

Undersøgelsen endte med at give en række af dem ret. Nogle fik mindre erstatninger, mens andre modtog skriftlige undskyldninger for den måde, de var blevet behandlet på.

Annonce

Sagens store konsekvenser

Skandalesagen kostede ikke blot Claus Pedersen jobbet. Også hans chef, daværende direktør for Teknik og Miljø, Erik Jespersen, måtte forlade sit kontor på rådhuset, da en undersøgelse viste, at han ikke havde handlet på den viden, han havde om Claus Pedersens ledelse af sine afdelinger.

Derudover fik en længere række af ledende medarbejdere i Teknik og Miljø undervejs i forløbet skriftlige advarsler eller påtaler for deres ageren – eller mangel på samme – under Claus Pedersens tid som chef.

Og Natur og Vejservice, der var omdrejningspunkt for hele skandalesagen, eksisterer ikke længere som et selvstændig kommunal entreprenørvirksomhed, der konkurrerer med private virksomheder om opgaver for Aarhus Kommune.

I stedet er Natur og Vejservice omdøbt til Entreprenørenheden og er lagt ind under afdelingen for Mobilitet, drift og Anlæg i Teknik og Miljø, hvor den løser aftalte opgaver.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Skal 3.000 borgerstemmer kunne tvinge byrådet til at tage en sag op? Den idé er politikerne ikke heeelt solgt på

Sport

Bakken Bears må sige farvel til stjerner: - Vi har spillere, der kommer til at fordoble deres løn næste år

Annonce