Annonce
Aarhus

Skandalechefens sponsorsag vurderes som bestikkelse

Aarhus Kommune anmelder nu den bortviste topchef Claus Pedersen til politiet for at have modtaget bestikkelse.

Den bortviste topchef i Aarhus Kommune, Claus Pedersen, er nu meldt til politiet for bestikkelse. Revisorer har fundet belastende materiale i topchefens mailboks.

Aarhus Kommune anmelder nu den bortviste topchef Claus Pedersen til politiet for at have modtaget bestikkelse.

Det er det klart alvorligste forhold, der er dukket op gennem revisionsfirmaet Ernst & Youngs mere end fire måneder lange undersøgelser af forholdene i kommunens Center for Byens Anvendelse og Natur og Vejservice under den tidligere topchefs ledelse.

Annonce

Maskinhandlerne

Mistanken om bestikkelse bunder i, at to nordjyske maskinhandlere af Claus Pedersen blev overtalt til at blive sponsorer i badmintonklubben Triton i Aalborg, hvor topchefen selv var medlem af såvel bestyrelse som sponsorudvalg.

De to maskinhandlere gjorde samtidig betydelige million-handler med Natur og Vejservice - som regel uden at indkøb og lejeaftaler havde været i et lovpligtigt udbud, hvor andre firmaer kunne komme med bud.

Tværtimod.

Storindkøb og storsponsor

Samlet købte og lejede Natur og Vejservice i perioden fra 2011 til 2016 maskiner for omkring 30 mio. kr. hos de to nordjyske maskinhandlere, S.D. Kjærsgaard og Hans Møller Vej og Parkmaskiner.

- Overblik: Sagen om skandalechefen dag for dag

I revisionsrapporten hedder det blandt andet: "Særlige undersøgelser har afdækket, at Claus Pedersen har været direkte involveret i prisforhandling og aftaleindgåelse på vegne af NVS ved 15 ud af 18 maskinindkøb hos Hans Møller. De seneste 3 indkøb i 2016 er foretaget af værkstedslederen i NVS og efter det oplyste efter aftale med Claus Pedersen. Indkøbene i årene 2012 - 2016 er foretaget, hvor der ikke er indhentet tilbud fra andre leverandører, og indkøbene er foretaget uden involvering af Teknik og Miljøs indkøbsafdeling."

Revisorerne skønner, at alene S.D. Kjærsgaard har betalt mere end 200.000 kr. i sponsorstøtte til Claus Pedersens badmintonklub.

Belastende mails

Alt det beskrev Århus Stiftstidende i artikelserien om topchefen allerede i oktober 2016.

Og Claus Pedersen modtog i 2016 - efter at avisen havde søgt aktindsigt i sagen - en skriftlig advarsel for at have skaffet badmintonklubben sponsorer blandt kommunens leverandører.

Det nye er tilsyneladende, at revisorerne har haft adgang til Claus Pedersens mail-konto og der har fundet indikationer på, at der var en mere direkte kobling mellem sponsoraterne på den ene side og Claus Pedersens maskinindkøb på den anden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Østjyske borgmestre om statsministerens planer: Skævt og urimeligt, hvis vi skal bløde endnu mere

Leder

Kære Kina: Forstå det nu - vores ytringsfrihed kan ikke trues til tavshed

En satiretegning igen. Fra Jyllands-Posten igen. Og fordømmelser igen. Hvis ikke vi allerede vidste det her i Danmark, så er der lande og regeringer, der ikke ser på ytringsfrihed, som vi gør her i landet. Ytringsfriheden er en grundlovssikret ret, som gør, at vi kan udtrykke vores meninger og holdninger gennem bogstaver, ord, streger og tegninger om alt, hvad vi måtte mene noget om. Det være sig religion, sport, mad, dans og livet i helhed. Vi skal ikke spørge nogen om lov, før vi sætter bogstaver sammen til ord og holdninger, eller før vi får streger og farver til at udtrykke en holdning. Det er vores ret i Danmark at ytre os. Og den står nedfældet i grundlovens §77: Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres. Og hvorfor nu denne påmindelse om vores rettigheder? Fordi vores rettigheder ikke deles af alle andre lande og regeringer, hvilket Kina nu for fuld udblæsning minder os om med kravet om en offentlig undskyldning fra Jyllands-Posten og dens tegner, Niels Bo Bojesen, der i en tegning af det kinesiske flag har udskiftet den ene store stjerne og de fire små med gule coronavirusser som en tegnet kommentar til den verdensomspændende sygdomstrussel, der lige nu er højaktuel. Det er meget svært med danske øjne at se tegningen som en kritisk kommentar til Kina, men med kinesiske regeringsøjne er det lige præcist, hvad tegningen udtrykker; kritik af Kina og dermed åbenbart også en ydmygelse. Den slags er svært for Kina at acceptere - og svært for os at forstå. Men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke skal ytre os om eksempelvis coronavirussens udgangspunkt i netop Kina. Jyllands-Posten - og vi danskere - skal ikke bøje sig for pres fra hverken Kina eller andre lande. Jyllands-Posten skal stå fast på sin ret, og vi danskere skal bakke Jyllands-Posten op. Ingen tvivl om det. At det officielle Kina har lige så svært ved at forstå vores ytringsfrihed og vide rammer for at udtrykke holdninger gennem ord og streger, som vi danskere har ved at forstå deres følelse af æreskrænkelser og ydmygelser. Danmark og Kina rummer to vidt forskellige kulturer, hvilket flertallet af vi danskere godt kan se og forstå, men som det - set fra Danmark - tyder på, så har Kina meget svært ved at se, forstå og acceptere det forhold. Så hvad kan man gøre ved det? Man kan fortsætte med at tale sammen, at argumentere og fortsat gøre alt muligt for at få Kina til at indse, at i Danmark kommer vi ikke til at ændre på ytringsfriheden for at gøre andre lande og dets regeringer glade. Sådan fungerer ytringsfrihed ikke - ikke i Danmark og ikke i de andre lande, der benytter sig af samme form for demokrati, hvor borgerne frit kan tale og tegne.

112

Tyve tømte skolekøkken under ombygning: Store fryse- og køleskabe stjålet

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce