Annonce
Østjylland

Skanderborg Kommune topper ranglister

Tre målinger peger på Skanderborg som en fremragende kommune for blandt andet erhvervslivet. Pressefoto

Tre nye undersøgelser placerer Skanderborg i toppen blandt landets 98 kommuner: Den østjyske kommune har de sundeste borgere, de bedste rammer for erhvervslivet og de mest energivenlige boliger.

SKANDERBORG: Tre gange inden for de sidste par uger har Skanderborg Kommune gjort sig positivt bemærket på landsplan. To gange er kommunen strøget til tops i Jyllands-Postens store "Bedst at bo"-undersøgelse, og senest har en undersøgelse fra Realkredit Danmark placeret kommunen som nummer et.

Jyllands-Posten har i sin undersøgelse undersøgt, hvordan landets kommuner klarer sig på en række sundhedsparametre som middellevetid, andelen af kronisk syge borgere, lægedækning, borgere på sygedagpenge, og hvor mange borgere der bliver indlagt i løbet af et år.

Når man regner resultaterne sammen, viser det sig, at Skanderborg samlet set klarer sig bedst blandt landets 98 kommuner. Førstepladsen er primært trukket hjem af kommunens meget lave indlæggelsestal, de få kronikere og en høj gennemsnitslevealder på 81,6 år.

"Bedst at bo"-undersøgelsen kårer også kommunen som det bedste sted at drive virksomhed. Undersøgelsen kigger blandt andet på, hvor mange der har en relevant uddannelse, og hvor mange nye virksomheder der skabes. Skanderborg Kommune kommer ind på en suveræn førsteplads.

Tallene fra erhvervsundersøgelsen bakkes i øvrigt op af ledighedstallene fra Danmarks Statistik, hvor kommunen også udmærker sig ved at have landets næstlaveste ledighed.

For nylig har Realkredit Danmark kortlagt energimærke-ordningen, der trådte i kraft i 2010. Også her scorer Skanderborg topkarakter som kommunen med de mest energibevidste indbyggere. 17 procent af de energimærkede huse i kommunen får karakteren A.

Til sammenligning er det kun to procent i de lavest rangerede kommuner. Blot fem procent af boligerne i Skanderborg Kommune får den laveste energimærkning.

- Vi er glade for de positive undersøgelser og tager dem som et skulderklap og en bekræftelse på, at borgerne har det godt i her. Vi er inde i en positiv udvikling og får mange nye tilflyttere og også nye virksomheder etableres hvert år. Det skal dog ikke få os til at hvile på laurbærrene. Der er fortsat brug for, at vi holder fokus på at udvikle kommunen på alle områder, siger borgmester Jørgen Gaarde (S).

/EXP

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Nyt i sagen om efterladte børn: To frihedsberøvet og en anholdt

Sport

Ny bog gør op med curling-kultur i sport

Leder For abonnenter

Klimatosse: Kåringer er det sunde tilbageblik

Når et år rinder ud, så er det ensbetydende med, at der ses tilbage, hvilket også giver anledning til en masse kåringer i mange forskellige kategorier indenfor lige så mange forskellige områder. En af disse kåringer stod Dansk Sprognævn og DR1-programmet Klog på Sprog for i sidste uge, da årets ord blev kåret. Det er lyttere af programmet, der har indsendt deres bud på, hvilket ord, der indrammer 2019 på bedst mulige måde. Flere end 200 forskellige ord blev indstillet til kåringen, som endte med vinderen Klimatosse. Året 2019 har på mange måder været et klimaår. Der har været masser af fokus på klimaet, og der er ikke kun i Danmark, men i hele verden. Det er blandt andet også derfor, at Time Magazine - amerikansk nyhedsmagasin, der siden 1927 har kåret årets mand/kvinde og siden 1999 årets person - har udpeget Greta Thunberg som årets person i hele verden. Den unge svenske teenager har formået det, som så mange andre har haft svært ved; at få klimaet bragt til bred debat og få det ud til hele det politiske spekter, hvor alle har skullet forholde sig til det. Og det var det, der blandt andet skete til det danske folketingsvalg. Og det var i timerne efter valgresultatet, at ordet klimatosse blev født, da Pia Kjærsgaard (DF) undervejs i sin tale til sit parti brugte ordet klimatosse, da hun skulle finde en forklaring på partiets elendige valgresultat. Tilbage til de årlige kåringer, som vi næsten ikke kan undgå at blive mindet om i december og januar. Uanset om det er i sportens verden, hvor der skal hyldes for de bedrifter, der har fået os til at juble, eller om det sker i erhvervslivet eller andre steder i vores samfund, så er årsskiftet altid en god anledning til at stoppe op, ser tilbage og sende en hyldest til de, der har gjort noget godt, de, der har skilt sig ud - og uanset om det er ord eller handlinger, så er det vigtigt at tage en puster i dagligdagen og huske på, at alt ikke er skidt og elendigt, men der faktisk også er grund til anerkendelse og begejstring. Og det er der mange eksempler på i vores lille land i løbet af et år. Hverdagen fylder os med svindelsager i både Forsvaret, i Skat og mod de socialt udsatte, som i Britta Nielsens tilfælde. Der er nok af politiske slagsmål og balladesager, der er altid én eller flere, der på de sociale medier er parate til at svine andre til for at hævde sig selv. Hverdagen er præget af den slags, og blandt andet derfor er det sundt for os at huske tilbage på de store stunder - og selv om de kan føles små og uden betydning, så udgør de en vigtig del af et års forløb.

Annonce