Annonce
Østjylland

Skanderborg: Stjålet kirkesølv tilbage efter 12 år

<p>Det vækker stor glæde i menighedsrådet, at de stjålne effekter er fundet - på nær en syvarmet lysestage - og stort set alle er i god stand. Foto: Bollerup</p>

Tre personer er varetægtsfængslet nu for otte uger, og uvurderlige genstande er 12 år efter et tyveri nu tilbage i Skanderup Kirke, hvor de hører hjemme.

Sydøstjyllands Politi kunne torsdag i sidste uge tilbagelevere blandt andet et altertavlemaleri, alterstager, en dåbskande, lysestager og en Chr. 4.-bibel fra år 1632 til Skanderup Kirke.

Annonce
Dette maleri på en zinkplade er fra år 1660. I dag hænger der en fotostat i kirken til erstatning for det stjålne billede. Det originale billede er af en langt bedre kvalitet, som fotostaten slet ikke kan leve op til. Foto: Bollerup

De uvurderlige genstande blev stjålet ved et indbrud i kirken mellem 22. og 23. december 2003.

Tyveri fra kirke

  • Fra indbruddet i 2003 er følgende nu leveret tilbage:
  • En unik Chr. 4.-bibel på dansk fra 1632, der blev sat fint i stand i 1873.
  • Det midterste alter-billede fra 1650 fra Peder Jensen Coldings værksted.
  • To malerier fra to af de tre store epitafier (minde-tavler m. træskrærier), der er i kirken. Dels et motiv med Jesus der stilner stormen på søen. Dels et eftermæle fra år 1660 for amtsforvalter Clement Clementsen.
  • To alterlysestager fra 1500-tallet, og to mindre lysestager.
  • En dåbskande fra 1860.
  • En nadver sølvbakke til oblater fra begyndelsen af 1500-tallet og en kalk. Samt en oblat sølvdåse fra 1960.
  • En syvarmet sølvlyse-stage er ikke fundet endnu.

Politiet mistænkte da en nordmand, der tidligere var sat i forbindelse med tyverier fra slotte og herregårde i Jylland. Også en anden mand var sigtet. Men begge sager blev droppet.

Billedet her er fortællingen om Jesus, der stilner stormen. Efter tyveriet blev det - sammen med det nye alterbillede - erstattet af et moderne maleri af kunstneren Merete Barker. Foto: Bollerup

Men selv om der er gået lang tid siden, har politiet aldrig henlagt eller glemt sagen. Og efter at have fået nye oplysninger har politikredsen derfor efterforsket sagen aktivt og målrettet i et stykke tid.

Et af klenodierne er Chr. 4.s dansksprogede bibel fra år 1632. Foto: Bollerup

Aktion mod flere adresser

Efterforskningen førte til, at Sydøstjyllands Politi slog til mod flere adresser i Aarhus, Viby og Hornslet ved en koordineret aktion 17. juni. I forbindelse med aktionen blev der anholdt fire mænd på henholdsvis 38, 43, 47 og 67 år, og en kvinde på 68 år.

De tre mænd på 38, 43 og 67 år blev fremstillet i et lukket grundlovsforhør 18. juni og sigtet for groft hæleri i relation til indbruddet i Skanderup Kirke. De blev fængslet i fire uger. Kvinden og den 47-årige mand blev også sigtet, men løsladt samme dag.

Ved aktionen blev effekterne fra indbruddet i Skanderup Kirke fundet på nær en stor syvarmet lysestage. De skønnes umiddelbart i god stand.

Når der onsdag 22. juli i denne uge er åbent hus med kirkestafet i Skanderup Kirke, vil de tilbageleverede effekter blive vist frem. Foto: Bollerup

De tre fængslede mænd fik torsdag 16. juli deres varetægtsfængsling forlænget i fire uger. Da retsmøderne ikke længere blev afholdt for lukkede døre, har politiet nu kunnet fortælle om sagen og orientere menighedsrådet.

Her er det moderne maleri af havet i oprør, malet af Merete Barker, som hænger i kirken i dag. Foto: Bollerup

»Vi er meget glade for, at vi har fået de stjålne ting tilbage. Vi troede, de var over alle bjerge,« siger formanden for menighedsrådet, Lars Nørding.

Måske skal det gamle alterbillede nu op i stedet for dette maleri af kunstneren Merete Barker. Det kommer menighedsrådet til at tage stilling til. Foto: Bollerup

»Politiet har lavet et rigtigt godt arbejde,« siger han.

Når der onsdag 22. juli i denne uge er åbent hus med kirkestafet i Skanderup Kirke, vil de tilbageleverede effekter blive vist frem. Blandt andet det gamle alterbillede, som tyvene stjal. Foto: Bollerup

Efter tyveriet i 2003 blev det kostbare kirkesølv låst inde mellem gudstjenesterne. Men begge kirker i Skanderborg er normalt åbne.

»De er altid åbne, når der er kirkegårdsgravere tilstede, og det er der normalt. Det lægger vi vægt på,« siger Lars Nørding.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

En stemning af første skoledag: 169 århusianere havde en fest med at blive danske statsborgere

Leder For abonnenter

Hykleri: Mail-sagen giver et vigtigt indblik i dansk politik

”Det vil være godt, hvis Venstre vil være med til at tage ansvar.” Sådan lød det fra finansminister Nicolai Wammen fredag eftermiddag i forbindelse med forhandlingerne om udligningsreformen. Han sagde altså med andre ord, at Venstre ikke tager ansvar, fordi partiet vil i en anden retning end den, Socialdemokratiet har fået kritik for af talrige socialdemokratiske borgmestre i det meste af landet. Søndag aften og efter at både Nicolai Wammen, som står i spidsen for den kommunale udligningsreform, og indenrigsminister Astrid Krag havde kritiseret Venstre for Christiansborg-fnidder, landede en mail, som udstiller Socialdemokratiets hykleri. Mailen, der var sendt fra Socialdemokratiets presseafdeling, blev offentliggjort i Jyllands-Posten og viste, hvordan man har planlagt ”angreb på Venstre”. Det skal ske både i de traditionelle medier og på sociale medier. Mailen udstiller noget, vi godt vidste. Den giver et indblik i, hvordan politik fungerer, men problemet er, at det kommer lige efter en ordkløveragtig kritik mod Venstre i en så vigtig sag som udligningsreformen. Fnidder og ordkløveri er hverdag i politik, men åbenlyst hykleri er heldigvis ikke. Det bør have konsekvenser, når politikere gør ting, der er med til for alvor at skade demokratiet og som puster til politikerleden. Vi vil se, at S virkelig tager afstand og mener, at mailen ikke er noget ”der skaber et godt forhandlingsklima” om noget så vigtig som udligningsreformen. Ikke bare i en generel mail til alle partierne, som den Nicolai Wammen sendte mandag.

Aarhus

Endnu en vej lukket af regnen: Vandet står højt på Nymarksvej

Aarhus For abonnenter

Ombudsmand trækkes ind i sag om privatisering af veje i Aarhus: Er der sket lovbrud og fiflet med sandheden?

Byudvikling For abonnenter

Det kan koste kommunen dyrt at sige nej til nedrivning af bevaringsværdige ejendomme

Annonce