Annonce
Debat

Skanderborgs økonomi: Borgerne skal ikke til lommerne

Thomas Cordtz, medlem af Skanderborg Byråd for Det Konservative Folkeparti. PR-foto
Annonce

DEBAT: I budgetforhandlingerne står Skanderborg Byråd over for store udfordringer med at få pengene til at slå til. Det er der ikke noget nyt i. Men nyt er det dog, at vi i årene fremover skal vinke farvel til yderligere 42 millioner kroner som følge af den skandaløse udligningsreform, der blev indgået af Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF, Alternativet og Venstre.

På grund af den bliver det endnu sværere i de kommende år at finde overskud til at sikre velfærden og imødegå de stigende udgifter til sundheds- og ældreområdet, til handicap- og psykiatriområdet og til skoler og dagtilbud.

Venstrefløjen i byrådet ønsker at sætte skatterne op for at løfte velfærden. Men sættes skatten op, løfter vi ikke velfærden med så meget som en bøjet femøre. En skattestigning kan kun godt og vel dække det, vi mister i udligning, og vi læsser bare regningen for Mette Frederiksens udligningsreform direkte over på de lavtlønnede. De rammes hårdest, fordi kommuneskatten er "flad".

At hæve kommuneskatten er således – for at bruge et af venstrefløjens egne udtryk – ikke videre solidarisk. På grund af det skrå skatteloft ender vi med en omvendt Robin Hood, hvor de rige så godt som fredes, mens der tages fra de mindre rige.

For os konservative handler det i stedet om, at vi prioriterer midlerne og sikrer, at de kommer derhen, hvor de gør bedst gavn, OG holder igen med nye budget og driftsudvidelser.


Det kræver benhårde prioriteringer, hvis det skal lykkes, ja, men det kan faktisk lade sig gøre.


Jeg er optimist og mener, at udfordringerne er til at løse inden for de eksisterende rammer, uden at borgerne skal til lommerne. Vi har trods alt en økonomi på godt 3,7 milliarder kroner årligt. Pengene KAN findes, hvis vi holder igen med udgifter til f.eks. nye puljer, nye udvalg, cykellæn og gratis elcykler til borgerne.

Byrådet budgetoverførte tidligere på året hele 50 millioner kroner af uforbrugte midler på administration. De skal bringes i spil. Det er trods alt skatteborgernes penge, og de skal komme dem til gavn.

Skanderborg Kommune kunne også udlicitere flere af de tekniske opgaver og derved strække skattekronerne længere. Bemærk venligst, jeg skrev tekniske opgaver. Der er ikke tale om at udlicitere f.eks. ældreplejen.

Desuden har vi Danmarks ottendedyreste jobcenter. Selvfølgelig skal ledige hjælpes. Men udgifter på godt 140 millioner kroner årligt og en ottendeplads er for meget. Nogle af de penge kan bruges bedre.

Det er som altid klare konservative mål at sikre bedre vilkår for vores erhvervsliv og at sikre den borgernære kernevelfærd generelt. Vi vil sikre, at der også er råd til de varme hænder og de anlæg, der er behov for – ikke kun de næste par år - men de næste mange år. Det kræver benhårde prioriteringer, hvis det skal lykkes, ja, men det kan faktisk lade sig gøre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Debat: Værdig tilbagetrækning

Coronavirus

Live: Over halvdelen af de corona-ramte kender ikke selv smittekilden

Annonce