Annonce
Aarhus

Skattelettelse før tid giver penge til ny skole

Den planlagte Marselistunnel skal bl.a. finansieres med penge fra erhvervslivets dækningsafgift. Nu fremrykker byrådet aftrapningen af dækningsafgiften, fordi det giver ekstra penge i kommunekassen. Foto: Axel Schütt

Borgmesteren smed en trumf på bordet i den afsluttende time ved budgetforhandlingerne.

AARHUS: Netop da partierne i byrådet tæt på midnat torsdag skulle til at rette de sidste kommaer i forligsteksten smed borgmester Jacob Bundsgaard en trumf på bordet i form af en ekstra "gave" på 50 mio. kr.

Der var tale om et tilskud fra staten til kommuner, der sænker skatten. Ved at fremrykke den såkaldte dækningsafgift på erhvervsejendomme, kan Aarhus Kommune få en præmie af staten på 50 mio. kr.

Aftrapningen blev aftalt mellem S, V og K i 2011 og justeret i 2014. Aftalen fastslår, at dækningsafgiften på erhvervsejendomme skal aftrappes fra 2020 og frem mod 2028. Nu fremrykker et bredt flertal, som også fatter SF, R, og Å, aftrapningen, hvilket betyder, at der trods en tidligere start samlet set bliver 48,9 mio. kr. mere til Aarhus. Samtidig bliver der ikke færre skatteindtægter.

Konkret skal afgiften aftrappes med 0,75 promille til 5,0 promille allerede i 2019, men til gengæld aftrappes den så lidt langsommere i de kommende år frem mod 2028. Dermed får kommunen andel i den præmie, som regeringen har besluttet tilfalder kommuner, der nedsætter skatten i 2019.

Annonce

K tilfredse

Marc Perera Christensen (K) var meget tilfreds med den nye aftale, selv om han understreger at der ikke er tale om større skattelettelser end hidtil planlagt, de forskydes blot, så nedtrapningen starter lidt tidligere end planlagt.

Af præmien på 50 mio. kr. skal 40 mio. kr. spares op til en ny folkeskole vedtog partierne. De resterende 8,9 mio. kr. skal anvendes til Sport og Fritid.

- Det er glædeligt, at det trods en sparerunde er lykkedes at finde penge til at starte en opsparing til en ny skole, siger Thomas Medom, rådmand for Børn og Unge.

- Aarhus vokser og det kræver udbygning på skoleområdet over de kommende år, og det har været en betingelse for mig, at hovedparten af gevinsten ved fremrykningen kommer fremtidens skolebørn til gode, siger Thomas Medom.

SF: Ikke en skattelettelse

SF gik til forhandlingerne for at få skattestigninger frem for besparelser, men endte altså med at stemme for en skattelettelse til erhvervslivet?

- Der er overhovedet ikke tale om skattelettelser, men blot om at vi forskyder aftrapningen. Man skulle da være et skarn hvis man ikke ville være med til det for at hente 50 mio. kr., svarer Thomas Medom.

SF er da heller ikke grundlæggende enig i, at dækningsafgiften skal afskaffes eller at pengene skal gå til anlæg af Marselistunnellen.

Det er endnu ikke afklaret, hvilken ny skole de 40 mio. kr. skal anvendes til. Men der er både planlagt en ny skole i Nye og overvejelser om en ny skole på Aarhus Ø.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hellere nedrivning end alibi-bevaring: Randersvej-eksemplet er komisk

Se nu den stakkels ensomme røde murermestervilla på Kalmargade ved Randersvej. Alene tilbage på en kæmpe byggegrund står den bevaringsværdige villa fra 1933 og vidner om et spøjst forløb fyldt med kompromiser. Hærget, brændt, grafittiovermalet. Fire andre bevaringsværdige bygninger på samme byggegrund måtte lade livet, så omdannelsen af området kunne gå i gang og 171 nye lejligheder og 15 rækkehuse snart kan begynde at vokse op af jorden. Men DEN villa skulle blive, så man ikke fra kommunen gav en bygherre grønt lys til uden videre at fjerne fem boliger, som var udpeget som bevaringsværdige. Men var det nu også den rigtige beslutning? Ingen er i hvert fald særligt tilfredse med resultatet, der er spøjst og en smule fjollet, som formand for foreningen Bykultur Aarhus også tidligere har kaldt det. Den omtalte villa er nemlig bevaringsværdig i kraft af den kontekst, den var opført i. Men når hele konteksten forsvinder, og den i stedet bliver omringet af højt nybyggeri, så er bevaringen decideret komisk. Og nu skal den endda død og pine opføres igen, selvom en brand har spist hele 1. sal, loft og tag og den kommer til at fremstå ny og langt fra original.

Annonce