Annonce
Østjylland

Skemaer, realisme og medansvar hjælper familien Boye i den nye virkelighed

Julie Boye må ofte afbryde sit arbejde på computeren for at støtte datteren Astrid Boye i sit skolearbejde. - Men heldigvis er hun så stor, at jeg godt kan sige, hvornår hun selv skal arbejde, så jeg kan koncentrere mig, forklarer hun. Privatfoto
Julie Pawelczyk Boye har som mange andre randrusianere fra den ene dag til den anden skullet vænne sig til en ny virkelighed med hjemmeskoling og hjemmearbejdsplads. En søgning på nettet og lidt pædagogfaglig viden har hjulpet overgangen til den nye hverdag. Men ellers er hendes vigtigste råd at holde fast i, at man gør det bedste, man kan.

Randers: Lørdag formiddag satte Julie Pawelczyk Boye og hendes mand sig ned og lavede et skema for den kommende uge.

For selvom hun er pædagog og ikke en del af nødpasningen i Randers Kommune, er der også opgaver, som skal laves.

- Jeg skal journalisere børn, indhente læsepensum og lave månedsplaner og handleplaner på børn, forklarer og understreger:

- Der er nok at se til skriftligt.

Samtidig har hun, som næsten alle andre forældre med skolebørn, sine to børn Astrid Boye på otte og Simon Boye på 12 år gående hjemme. Hun er lettet over, at de er så store. For hun kan se, hvor hårdt pressede folk med mindre børn er af situationen.

Alligevel var hun klar over, at der var brug for en plan.

- Vi har snakket meget om, at det her er svært for alle. Det er ikke en ferie, at jeg har en forventning om, at de hører nogenlunde efter, for ellers bliver det nogle lange dage.

Julie Boye, mor og midlertidigt hjemmearbejdende pædagog

Et ugeskema

- Jeg var også lidt i tvivl i forhold til børnene, hvad der var bedst for dem. Så jeg googlede nok noget med corona og hverdag og børn, og så kom der nogle gode råd fra psykologer, griner hun.

Det resulterede i et ugeskema, som begynder med morgenmad og en fælles gåtur med hunden.

- Der stod på nettet, at det styrkede børnenes selvværd og får dem til at føle sig som betydningsfulde medlemmer af familien, når de skal tage medansvar for dagligdags ting som at dække bord og tage af bordet og lægge tøj på plads. Så det skrev vi ind i skemaet, forklarer Julie Boye.

Derudover er der sat knap fire timer af til lektier og skolearbejde hver dag. En tid, som deres store dreng på 12 stort set selv planlægger og administrerer, mens deres pige skal have lidt mere støtte.

Desuden er der to halvtimers pauser, hvor børnene skal udenfor.

- Så ved jeg i hvert fald, at jeg har helt ro de halve timer, konstaterer hun og forklarer, at hendes børn jo er så store, at hun godt kan bede dem om at arbejde selv eller læse, hvis hun skal ordne noget vigtigt i løbet af dagen.

Annonce

Svært for alle

Udover at skemalægge både skoletid, frikvarter og praktiske opgaver, har familien gjort en enkelt ting mere:

- Vi har snakket meget om, at det her er svært for alle. Det er ikke en ferie, og jeg har en forventning om, at de hører nogenlunde efter, for ellers bliver det nogle lange dage, forklarer Julie Boye.

- Der er ikke nogen, som kan gøre for, at det er sket, og nu må vi gøre det bedste, vi kan, for at komme godt igennem det her for alles skyld, fortsætter hun.

Hendes mand er på job som salgs- og logistikkoordinator indenfor bilbranchen. Men han er på immundæmpende medicin, så både han og familien passer godt på.

Selv er hun måske ikke så presset af undervisning og koordinering af den daglige tid. Men mere af alle tankerne.

- Jeg synes, det er vanvittigt svært at være i mentalt. Også fordi man hele tiden skal overveje, hvor meget man siger til sine børn, forklarer hun.

Julie Boyes pædagogiske baggrund fornægter sig ikke i hendes skemalægning af hverdagen. - De skal også øve sociale ting og samvær, siger hun og griner lidt af sig selv. Privatfoto
Annonce

Jonglere med skolens forventninger

Samtidig må hun også som alle andre øve sig i at jonglere med forventningerne fra skolen.

- Der er meget at forholde sig til. For eksempel kommer der hele tiden beskeder på Aula, og det er både godt og skidt. Jeg ved godt, at de gør det i bedste mening, men så tror jeg, at det vigtigt, at vi vælger, hvad der er realistisk hos os, forklarer Julie Boye.

Hun har ellers oplevet, at blandt andet samarbejdet mellem den 12-årige og hans lærere har fungeret rigtig godt.

- De har en snapchatgruppe, hvor de kan ringe og skrive til deres lærere i skoletiden. Det tager lidt af presset af os forældre, fortæller hun.

Den yngste har til gengæld brug for lidt mere støtte fra mor i undervisningen – men kravene er også knap så høje.

- For eksempel skrev hendes matematiklærer, at den vigtigste lektie var at bage en kage, siger hun.

Annonce

Lægger pres på sig selv

Julie Boye mener, at det er rigtig vigtigt, at vi prøver at tage det rimelig roligt med forventningerne til skoledagene.

- Man lægger sådan et stort pres på sig selv – og der er mange ting, man skal have til at fungere lige nu – også udover skole og arbejde, konstaterer hun og fortsætter:

- Ens børn sakker jo ikke bagud, fordi de i nogen uger er lidt sløve.

- Man må prøve at være i det og holde fast i, at man gør det bedste, man kan. Vi er så gode til at dunke os selv i hovedet. Udgangspunktet er jo helt forskelligt efter, om vi har en på ét, tre, fem, 10 eller en 12-årig, slår hun fast.

Når hun ikke er helt så overvældet af hjemmeundervisningen, handler det muligvis også om familiens planer fra næste uge. Her skulle de egentlig have været til Thailand. En rejse, der som så mange er blevet aflyst.

Men det betyder, at de begge har fri helt indtil påske.

- Det giver mig lidt ro på, at jeg ikke kommer til at stå alene den næste måned, for jeg tror, det her varer længere end fjorten dage, siger hun.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Så klip dog den hæk! Husejere får besked i øjeblikket - og det kan blive dyrt blot at kigge den anden vej

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Efter voldsomt uheld på Grenåvej: Politiet sigter bilist for spirituskørsel

AGF For abonnenter

I har gjort jer selv til grin, AGF. Kort og godt

Sport

Kojo Musah løber 29. hurtigste tid og er færdig ved OL

Aarhus

De har ventet og ventet og ventet - men nu lysner det: Efter 13 måneders corona-lukning genåbner populært bagagerumsmarked

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Samlet set er det umuligt at gå trist hjem fra Havnær

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Opråb fra Skanderborg: Godt nok er Aarhus landets næststørste by, men hvorfor skal byen tilgodeses?

Aarhus

Sønderlemmende kritik af bazar i Aarhus V: Fødevarestyrelsen kvitterer med sur smiley

Østjylland

Frisør bytter salon ud med sejlbåd: Familie sætter kurs mod de varme lande

Debat

Undskyld, jeg tog så grueligt fejl: Det viste sig at være den bedste beslutning for Aarhus i 1000 år

AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Østjylland

Mere vand på vej: DMI varsler risiko for skybrud og torden

Annonce